Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултации при президента: Втората парламентарна сила ПП-ДБ на "Дондуков" 2

Кирил Петков: Не можем да подкрепим първи мандат на ГЕРБ

Съпредседателят на ПП Кирил Петков и президентът Румен Радев - 20 април 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев започна консултациите с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание във връзка с проучвателния мандат за съставяне на правителство, който трябва да връчи.

Днес държавният глава проведе консултации с ГЕРБ-СДС, победителите във вота на 2 април, а от 17:00 часа проведе разговорите и с втората сила ПП-ДБ. Утре консултациите продължават:


Радев към ПП-ДБ: Важно е да чуем вашата формула за съставяне на правителство с първия мандат

"Осъзнавам, че второто място е изпитание за вашите политически принципи. Вие сте със заявка за алтернатива на стария управленски модел. Важно е да чуем вашата формула за съставяне на правителство с първия мандат. Ако това не се случи, как виждате тази формула, когато мандатът дойде при вас, в търсене на широка подкрепа ли или правителство на малцинството? Или друга форма", заяви президентът Румен Радев в началото на разговорите.

Друга важна задача е законодателната дейност, където вие като втора политическа сила имате сериозна парламентарна тежест. Какви са намеренията ви за приоритизиране? Освен Закона за бюджета трябва да приемем законите, които ще допринесат за ПВУ, Шенген, еврозона. Факторът време е много важен. Вие кога виждате подходящото време за връчване на първия мандат, ако той не сполучи, на втория, попита Радев. 

Петков: Не можем да подкрепим първи мандат на ГЕРБ 

"Обединението ПП-ДБ слага ясен стандарт в българската политика. Време е да направим реформата в правосъдната система". Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков пред президента.

Петков добави като приоритети разследването на главния прокурор в България, Антикорупционната комисия, Шенген и еврозоната.

Националният съвет на ПП-ДБ каза ясно, че не можем да подкрепим първи мандат на ГЕРБ, но сме готови да направим правителство с втория мандат, каза още Петков.

Радвам се, че стигаме до законодателните приоритети. Вече има разбиране в обществото и партиите, че публичните финанси трябва да се управляват по начина, по който парите да стигат до всички български граждани и фирми, а не до избрани граждани и фирми, коментира Асен Василев, съпредседател на ПП.

Съдебната реформа вече събира подкрепа, поне декларативно, в това число промяната в структурата на прокуратурата, която стои на дневен ред от 2017-та. Еврозоната и Шенген въпреки някои трудности по пътя имаме вече реална подкрепа да бъде завършен процесът успешно, каза още Василев. Ние и ГЕРБ сме опоненти, смятаме, че моделът, по който страната трябва да се развива е различен. Но по тези приоритети успяхме да намерим законодателна основа така, че тези закони да се приемат. Дори опонентите могат да се уважават, но има ясни граници, които не могат да се прекрачват, това ясно бе заявено и препотвърдено след изборите, тези ясни граници са, че няма как в изпълнителната власт ПП и ГЕРБ да работят заедно. Няма как с първи мандат да има правителство, подкрепено от нас с политическа партия ГЕРБ, каза още Асен Василев.

Асен Василев коментира още, че само приемането на държавен бюджет отнема 4-5 седмици в НС и парламентът трябва да работи поне до 15 юни, за да мине финансовата рамка на държавата през всички парламентарни процедури: "Това, което дискутирахме и президентът също каза е, че трябва да работи парламентът, за да може да бъде приет бюджет. Това са реалностите на бюджетния процес. Макар и да няма кабинет, държавата няма как да остане без бюджет -  това се добавя към ключовите приоритети, които вече бяха заложени в основата на работата на Народното събрание".

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че е важно да се отбележи, че е постигната в парламента консолидация върху един дневен ред.

"Вие сте господар на времето в тази процедура", обърна се той към президента. "Ние можем да поемем отговорност за управлението на страната и да предложим вариант с втория мандат", добави Иванов.

От своя страна президентът Радев каза, че споделя призива правителството да внесе бюджет. "Редно е служебното правителство да внесе бюджет. Така е редно. Служебното правителство разработи и внесе в парламента почти всички тези закони. Аз поех огромен политически риск и за първи път разтеглих процедурата, за да се успокоят страстите, за да има диалог и да се състави правителство. За да могат да се приемат също тези ключови закони, почти нищо от това не се случи, правителство не бе съставено, законите не бяха приети, парламентарното време беше употребено само до ремонт на изборния закон, а това доведе до още по-голям хаос.

Това време бе употребено за разпити на служебните министри с парламентарен контрол. Почти денонощно служебните министри бяха викани на отчет, при положение че те трябваше да пишат липсващите закони. Аз пък бях упрекнат, че искам да управлявам страната безконтролно и еднолично до безкрай едва ли не. Да, трябва да има време. Най-голямата роля на президента е таймингът и връчването на мандатите. Не искам да тласкам страната в поредните избори", коментира Радев. 

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водиха преговори по законодателната програма на Народното събрание, но отричат да водят такива за съставяне на редовен кабинет.  Двете коалиции се обединиха около кандидатурата на Росен Желязков и той бе избран за председател на 49-ия парламент. Двете коалиции имат общи виждания за бюджета.

Двете коалиции изпратиха и законодателната програма, по която са постигнали съгласие, като например законопроекти, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост. Двете коалиции са постигнали съгласие за законопроекти за изменение и допълнение на Наказателно- процесуалния кодекс, Шенген, за противодействие на корупцията, за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, енергетиката, електронното управление, качеството на въздуха, енергийната ефективност, домашното насилие и др.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Кипър се опасява от нова вълна от мигранти от Близкия изток

Кипър се опасява от нова вълна от мигранти от Близкия изток и се подготвя за евакуация на над 100 000 цивилни граждани. Евентуално разширяване на конфликта в Ливан ще има "катастрофални последици", посочи външният министър Константинос Комбос в парламента. Ситуацията в региона се влошава, но правителството се подготвя за всяка възможност,..

публикувано на 03.07.24 в 12:27
Сюела Брейвърман

Призив към торите да подготвят завещанието си

В деня преди общите избори в Обединеното кралство на фона на очаквания за убедителна победа на лейбъристите бившият министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман призова своята упрaвляваща Консервативна партия "да окачи завещанието си на стената" и "да се подготви за реалността и разочарованието да бъде опозиция". В статия в "Дейли..

публикувано на 03.07.24 в 12:22

Индексът на цените на жилищата нараства с 16% през първото тримесечие

Индексът на цените на жилищата нараства с 16,0% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2023 година, става ясно от анализа към ключовите показатели, изпратен от Националния статистически институт. През май месечната инфлация, измерена с индекса на потребителските цени (ИПЦ), е -0,2% спрямо предходния месец, а..

публикувано на 03.07.24 в 12:02

Второ денонощие продължава борбата с пожара в депото край Шереметя

Второ денонощие продължават дейностите за потушаване на пожара в регионалното депо за битови отпадъци край великотърновското село Шереметя. Няма опасност за хората, уверяват властите. Пожарът беше предизвикан от запалил се сметоизвозващ камион в понеделник следобед. Обхванати се стотици хиляди кубически метра с отпадъци, които са на открито,..

публикувано на 03.07.24 в 11:53

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев, потвърди говорител на Aлианса. Така Североатлантическият пакт ще разшири гражданското присъствие в Украйна. Негова задача ще бъде координацията на политическата и практическата подкрепа на НАТО на място, уточни говорителят. Засега не е ясно кой ще бъде назначен на новия пост. Решението на страните..

публикувано на 03.07.24 в 11:53

Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят"

За трета поредна година Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят", който започва в 13 часа. Участие в него вземат представители на местните власти и на енергийни агенции и центрове, които обсъждат подходи, начини и мерки за справяне с проблемите, породени от промяната в климата. Дискусията се съсредоточава върху ключови..

публикувано на 03.07.24 в 11:32
Костадин Костадинов в НС, 3 юли 2024 г.

Скандал в НС с молба за оставка в Агенцията за публични предприятия и контрол

Скандал в пленарната зала предизвика постъпила молба от Севджан Съдкъев да бъде освободен като член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов остро възрази, че няма мотиви на искането и го определи като разчистване на кадри на ДПС на държавни позиции: "Човекът, който в..

публикувано на 03.07.24 в 11:31