Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски заяви, че Украйна не се готви за каквато и да е алтернатива на членството в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вляво) и президентът на Украйна Володимир Зеленски се ръкуват при срещата си в Киев, 20 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта на съвместен брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че би искал да знае кога и как Украйна може да влезе в Алианса и какви гаранции за сигурността ще има за нея по пътя към това членство. Двамата дадоха брифинг в Киев по време на визитата на Столтенберг в украинската столица - първата след началото на войната.
Зеленски отново подчерта, че Украйна не се готви за каквато и да било алтернатива на членството в НАТО и добави, че думите му са насочени към някои страни, които постоянно търсят някакъв компромис по въпроса.

От думите му стана ясно, че покана може да бъде отправена още на срещата на върха във Вилнюс през юли. "Нека бъда ясен. Полагащото се място на Украйна е в евроатлантическото семейство. Това място е в НАТО. И с времето нашата подкрепа ще ви помогне да направите възможно това", увери Столтенберг.
Сутринта генералният секретар на НАТО посети киевското предградие Буча, откъдето бяха разпространени кадри, показващи военни престъпления: "Бях дълбоко разтърсен от това, което видях там. Руските зверства срещу украинския народ продължават и днес. И на виновните трябва да бъде потърсена отговорност", каза Столтенберг.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК: Все още няма напредък, който да гарантира достатъчно на брой окончателни присъди за корупция в България

Все още няма напредък, който да гарантира подобрена ефективност на разследванията и достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, както и за реформите на антикорупционната комисия - това е една от констатациите в доклада за върховенството на закона за България за миналата година, оповестена от Европейската..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Гуцанов за третия мандат: Държавнически подход трябва

БСП ще се опита да реализира третия мандат за съставяне на правителство, ако го получи от президента. Това увери председателят на парламентарната група Борислав Гуцанов: Ако президентът вземе решение да го връчи на парламентарната група на "БСП за България", ще направим всички възможни опити да има редовен кабинет, но кабинет, който да бъде..

публикувано на 24.07.24 в 12:59

Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат настанени в хотели

Правителството ще разгледа въпроса за обезщетяване на пострадалите от големите пожари в страната. Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че ако хората останали без покрив желаят ще могат да бъдат настанени в хотели.  Главчев припомни, че помощите за пострадалите са първо по линия на социалното министерство 1578 лв. за неотложни нужди..

публикувано на 24.07.24 в 12:53

Производство в КЗК заради спрения конкурс за възстановяване на военния мемориал до НДК

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по случая със спрения конкурс за възстановяването на военния мемориал до НДК. Кметът на София Васил Терзиев прекрати конкурса на етап "избран от комисия проект", но по-късно оттегли решението си. От дружеството, спечелило конкурса, обясниха за "Хоризонт", че са пуснали жалбата към..

публикувано на 24.07.24 в 12:52

Разрушения по сгради в украинския крайдунавски град Измаил след руска атака с дронове

Руска атака с дронове причини разрушения по сгради в украинския крайдунавски град Измаил. Трима души са били ранени.  Няколко сгради в района на пристанището са били засегнати при нападението. Взривната вълна е избила прозорците на пететажен жилищен блок, рухнала е част от фасадата и стълбище. Ударите с дронове тази нощ, изпратени от руска..

публикувано на 24.07.24 в 12:39
Фрагмент от

Шекспировият театър под звездите в село Паталеница празнува 25 години

Шекспировият театър под звездите в пазарджишкото село Паталеница празнува 25 години от създаването си. Първоначално стартира като колаборация между режисьора Христо Церовски, Инна Церовска, техните студенти по актьорско майсторство от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и с неотменната подкрепа на Никола Колев – директор на Основното..

публикувано на 24.07.24 в 12:33
Асен Василев

Асен Василев за изпратения от Пеевски доклад: Предизборни пушилки

Бившият финансов министър Асен Василев опроверга обвиненията, на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който по-рано днес изпрати до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупция в Агенция "Митници". По думите на Асен Василев истината за ареста на бившата шефка на..

публикувано на 24.07.24 в 12:32