Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов остави вратите отворени във всички посоки, ситуацията го устройва, смята политологът

Петър Чолаков: Ако излезе заек от храста, ще е с втория мандат

Сядането на ДПС на резервната скамейка засега работи добре за тях, за "Възраждане" ситуацията е "win – win", отбеляза той

Петър Чолаков
Снимка: Савина Спасова

Всякакви варианти са на масата. Още нищо не е предрешено, не е предпоставено, но дори експертният кабинет ще си е политически в очите на хората.

Това мнение изрази пред БНР доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология към БАН.

"Бойко Борисов си остави вратите отворени във всички посоки. Ясно даде да се разбере, че неговата любима опция е да си работи с ПП-ДБ, но директно каза, че има и други опции – да си работи с ДПС и БСП примерно. Бойко Борисов протегна ръка и към президента Радев. Вариантът вероятно ще бъде с втория мандат. Това е най-големият шанс, ако има нещо да се случвада излезе заек от храста, оттам ще излезе. Ще се търси някакъв вид експертно управление. Това ще бъде формулата."

"Хитростта на Борисов вече се прояви. Ситуацията и към момента го устройва. Самият факт, че седнаха на една маса да разговарят – тези, които преди една година го вкараха в затвора, седнаха с него и станаха джентълмени, за по-добър вариант той не би могъл и да си мечтае", коментира той в предаването "Преди всички".

Лакмусовият тест дали Борисов блъфира е разговорът за реформа в прокуратурата, смята доц. Чолаков.

"Ако се окаже, че Борисов се дръпне назад в последния момент, по никакъв начин това няма да навреди на неговата репутация. Това избирателите на ГЕРБ по никакъв начин няма да ги натъжи. Напротив – голяма част от избирателите ще се присмеят на наивността на ПП, негативът ще си остане за тях. Това е слабостта на този тип стратегия – да чакаме да видим дали Борисов блъфира, или не."

Томислав Дончев, Бойко Борисов и Десислава Атанасова на консултациите при президента Румен Радев  Снимка: БТА

"За какво сядат хората на една маса? Сядат обикновено да консумират нещо. Да консумират власт. Бойко Борисов влиза в ролята на всеопрощаващия. Всичко това работи в негова полза и не би трябвало да доведе до негативи и срив в електоралната подкрепа. Напротив - за тези, които са седнали с него на масата, нещата не изглеждат особено добре. За "Възраждане" ситуацията е "win – win". Ако има правителство – те ще играят контра, това идеално ги устройства, ще кажат – "евроатлантиците се разбраха". Ако има предсрочни избори – също идеално ги устройва. Те са тези, които биха спечелили най-много от всякакви варианти", отбеляза в анализа си Чолаков.

ДПС е опозиция "засега", както декларират, защото пред Борисов има и други варианти. Ако бъдат "изключени от баницата", на първо време може да се понатъжат, но тъй като съвсем до скоро бяха пакетирани като модел ГЕРБ-ДПС, сега ситуацията е в тяхна изгода, посочи той.

"Сядането на резервната скамейка за тях също много добре работи, защото може да спомогне за излизането от политическа изолация."

"И в живота с този, който те е предал, с него не сядаш на една маса. Този, който е предал, ще предаде пак. Този, който е демонстрирал политическо лукавство, ще го демонстрира пак. Големият урок, обецата на ухото за партиите на промяната, трябваше да бъде участието на Реформаторския блок във второто правителство на Бойко Борисов, когато ги използва като смокинов лист", каза още Петър Чолаков.

Доц. Чолаков е скептичен, че политическата криза може да бъде разрешена, ако се сформира краткосрочно управление, защото ситуацията може да се окаже "в същите стари дрехи наесен", като за него оптимистичният вариант са парламентарни избори през есента, а песимистичният – през юли.

Политическите бездомници стават все повече в България, изтъкна доц. Чолаков, визирайкитези 60%, които не гласуват, мъртвите души в избирателните списъци и гласуващите с "Не подкрепям никого".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов. " Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България , който евентуално..

публикувано на 16.06.24 в 13:05

Академик Христо Григоров: Българският червен кръст достойно изпълнява своята мисия

"Българският червен кръст достойно изпълнява своята мисия", казва неговият председател академик Христо Григоров. "146 години от създаването на тази организация, тя винаги е била с протегната ръка към хората в нужда. В момента ние изхранваме над 630 хиляди българи. Помагаме на над 150 хиляди емигранти в България.  Бяхме първи след голямото..

публикувано на 16.06.24 в 06:05
Христо Иванов

Христо Иванов: Ако Борисов има шанс да се измъкне от прегръдката на Пеевски, ще опита, но е късно

Ако конституционните промени в частта им за съдебната власт бъдат съборени, това ще бъде с много тежки последици за България. Това предупреди пред БНР Христо Иванов, който подаде оставка като лидер на "Да, България". Според него с оглед на "ядрото" на техните цели и усилия в глава "Съдебна власт" на основния закон задачите са..

публикувано на 15.06.24 в 13:52

Изборите за Европейски парламент - водещата международна новина на седмицата

Дясноцентристката Европейска народна партия спечели изборите за Европейски парламент и участието на крайната десница нарасна - е равносметката след три дни гласуване в 27-те страни членки в края на миналата седмица.  Европейският парламент не предлага закони, но избира председателя на Европейската комисия - най-влиятелния пост в Европейския..

публикувано на 15.06.24 в 10:00

Партийните предпочитания на изток и на запад разкриват драматично разделение в Германия

Следизборният трус в Германия - за разлика от Франция - не е толкова голям. И все пак - крайната десница е втора политическа сила. Друга, нова популистка партия, но лява - Съюз Сара Вагенкнехт - спечели на евроизборите от раз толкова подкрепа, колкото би й стигнала за влизане в Бундестага. А трите управляващи партии записаха изключително..

публикувано на 15.06.24 в 09:39

Журналисти: Кампанията не беше обърната към избирателите

" Политиците не успяха да научат много за избирателите си. Тази кампания като че ли не беше обърната към избирателите. Политиците разговаряха сами със себе си. Кампанията се отличи със скучноватост и сивост ".  Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Мария Филева - репортер от БНР.  "Размина им се дневния ред - политиците..

публикувано на 14.06.24 в 13:57

Виктория Клещанова, НИМХ: До момента сме под климатичната норма за валежи

До този момент сме под климатичната норма за валежи , каза пред БНР метеорологът от НИМХ Виктория Клещанова. "През нощта имаше валежи и гръмотевични бури на много места в страната. Най-мощна беше купесто-дъждовната облачност в Централния Балкан. Количествата на валежите там са до 64 литра на квадратен метър в град Шипка. 44 литра на квадратен..

публикувано на 14.06.24 в 11:42