Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът: Още сме в голям дълг към децата с аутизъм

Вицепрезидентът Илияна Йотова.
Снимка: БГНЕС

В България още сме в голям дълг към децата с аутизъм – това посочи вицепрезидентът Илияна Йотова при участието си в благотворителна вечер на приятелите на деца с аутизъм.

Организатор на събитието, което е под патронажа на вицепрезидента, е сдружение "Аутизъм днес": 

"Много се пише за аутизъм, много експерименти се правят в целия свят, но тук в България трябва да си кажем, че сме още в голям дълг. Обществото ни не е готово за тези деца, онова, което е направено, е твърде малко. И тук е моментът да благодарим на всички неправителствени организации, включително и на най-важната организация - "Аутизъм днес".

За тези хора, за които няма ден и и нощ, които се отзовават на всяко едно повикване. И в случаите, в които институциите са абсолютно безсилни, не знаят какво да правят, защото обикновените методи не вършат никаква работа - спомнете си само случая в Перник, съвсем неотдавна, това са хората - с техния опит, с всичко онова, което могат,  с чудната им способност да четат в умовете, в сърцата и в душите на тези деца, могат да бъдат нашите неоценими помощници", каза Илияна Йотова.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камелия Нейкова

Камелия Нейкова: Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник е Сиела Норма. Това съобщи в интервю пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК. Комисията за провеждане на обществената поръчка вчера е разговаряла и води преговори с фирмата, допълни Нейкова...

публикувано на 28.04.24 в 10:41
Парламентът свали председателя си Росен Желязков.

Политически кръстопът и обществено недоволство - кои бяха най-важните новини от седмицата

Последната седмица на април премина под знака на обществено недоволство и на политически кръстопът в навечерието на поредната предизборна кампания. Продължиха споровете и скандалите между бившите партньори в управлението.  Малко преди края си 49-ият парламент свали председателя си. Росен Желязков си отиде с гласовете на "Продължаваме..

публикувано на 28.04.24 в 09:49

Златен часовник на пасажер от "Титаник" е продаден на търг за 900 000 паунда

Златен часовник, носен от най-богатия пътник на кораба "Титаник", е бил продаден за 900 хиляди паунда, предаде Би Би Си. Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда. Часовникът е принадлежал на бизнесмена Джон Джейкъб Астор. След данъци и други такси купувачът на артефакта ще плати 1 милион и 175 хиляди паунда. От аукционната..

публикувано на 28.04.24 в 08:49

Акция по кръводаряване на Цветница във Велико Търново

Акция по кръводаряване ще се проведе на Цветница в храма „Свети Николай" във Велико Търново. Православната църква и Центърът по трансфузионна хематология към областната болница се включват в националната кампания "Запалете свещичка, дарете живот". В неделното училище към храма медицински екип на кръвния център във Велико Търново ще приема..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Започва пролетното издание на най-старата обществена кампания за спорт и здраве

С поход до хижа "Божур" над Горна Оряховица на Цветница започва пролетното издание на най-старата в страната обществена кампания за спорт и здраве "Движи се и победи". Досега са проведени 41 кампании, в които са се включили 20 002 деца и възрастни от Велико Търново и региона, сочат данните на Регионалната здравна инспекция, съорганизатор на..

публикувано на 28.04.24 в 08:21

Разногласия в Държавния департамент за израелската операция в Газа

Вътрешен документ показва разногласия в американския Държавен департамент по въпроса дали Израел нарушава международните закони при операцията си в Газа. Агенция Ройтерс разпространява информацията 10 дни преди да изтече срокът, в който първият дипломат Антъни Блинкен трябва да докладва темата пред Конгреса. Според цитирания документ част..

публикувано на 28.04.24 в 08:05

Протест срещу Байдън преди годишната вечеря с кореспондентите, акредитирани в Белия дом

Протестиращи срещу подкрепата на американския президент Джо Байдън за войната на Израел срещу "Хамас" се събраха пред хотела във Вашингтон, където се проведе ежегодната среща на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом, предаде Ройтерс. Демонстранти с плакати скандираха лозунги против убийствата на журналисти в Газа. Стотици протестиращи..

публикувано на 28.04.24 в 07:53