Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Христов: Ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира" започва догодина и ще струва 100 млн. евро

Посещение на министър Христов в ПАВЕЦ "Чаира"
Снимка: БТА

Ремонтът на четирите аварирали агрегата на помпено-акумулаторния ПАВЕЦ "Чаира" ще започне следващата година и ще струва 100 милиона евро. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов, който днес посети електроцентралата, за да обсъди с ръководството на НЕК състоянието на съоръжението и бъдещите стъпки за пускането му отново в експлоатация.

За два от агрегатите се предвижда междинен ремонт, а при останалите два - пълен. Министър Христов очаква ремонтът да приключи през 2025 г.

"Скоро ПАВЕЦ "Чаира" няма да заработи, тъй като щетите по оборудването са значителни и ремонтът изисква много време", посочи енергийният министър.

Според него до момента са направени различни анализи както от български, така и от международни експерти, които да установят текущото състояние. Заключенията им показват умора на метала на всички четири хидроагрегата.

Министър Христов посочи, че до две седмици експерти на "Тошиба" ще посетят централата и ще дадат по-конкретни мнения. "Тошиба" е компанията, която основно е участвала в изграждането на съоръженията на ПАВЕЦ "Чаира".

След днешния анализ концепцията е да бъде направен междинен ремонт на два от агрегатите, като паралелно върви и подготовка на мащабен ремонт на другите два,  като ремонтът би могъл да започне през следващата година и ще продължи две или три години до 2025 г., уточни министър Христов.

Цялостният ремонт на четирите агрегата се очаква да бъде около сто милиона евро, посочи още енергийният министър и отбеляза, че финансирането няма да бъде от държавния бюджет. "Ще се ползват средства на НЕК и външно финансиране", обясни той.

Христов коментира още, че продължава анализът на причините за аварията на агрегата на централата. По думите косвените загуби от спирането на ПАВЕЦ "Чаира" са "милиони на година".

ПАВЕЦ Чаира
По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е санкционирала великотърновската фирма за нарушения на Закона за биологичното разнообразие. Във..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение, които ще важат до 14 септември. Движението ще се осъществява само в едното платно. Променя се..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция. Цялата техника на държавното дружество "Автомагистрали" ще се включи в спасителните дейности...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 до 10 000 лв...

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа на хардуерен носител като клиентът получава флашката до посочен адрес. Новата услуга става възможна..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически парк" и така е ощетил бюджета: "По-големият проблем не е толкова, че са ощетявани държавни..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове Екипи на пожарната гасят запалили се сухи треви и храсти на фронт..

публикувано на 17.07.24 в 19:52