Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бащата на момчето-убиец в белградското училище отрича да носи вина

Снимка: БТА

Бащата на 13-годишното момче, заподозряно в убийството на девет души при стрелба в училище в центъра на Белград тази седмица, отрича да носи отговорност за нападението, се посочва в изявление на Върховната прокуратура на Сърбия, цитирано от Ройтерс, предаде БТА.

"По време на изслушването заподозреният отрече да е извършил престъплението и изложи подробно защитата си", се казва още в съобщението.

Прокуратурата допълни, че е обвинила бащата Владимир К., в тежко посегателство срещу общата сигурност, за което, ако бъде признат за виновен, може да получи до 12 години затвор.

Прокуратурата заяви още, че ще настоява съдията по предварителното производство да остави Владимир К. в ареста, за да предотврати възможността той да повлияе на свидетели, да повтори престъплението, както и заради общественото безпокойство.

Прокуратурата посочва, че бащата е заподозрян, че е обучавал сина си да борави с оръжие, като го е водил да се упражнява в стрелба по мишени, "въпреки факта, че детето е на 13 години и че подобна дейност е неподходяща за възрастта му".

Освен това обвинението посочва, че Владимир К. е заподозрян, че не е съхранявал адекватно оръжия и боеприпаси.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Градушка удари Габрово, Севлиево и околните села

Градушка удари Габрово, Севлиево и селата в района. Както в късния следобед вчера, така и днес се изля силен дъжд, придружен с гръмотевици. На места ледените късове са големи колкото череши, свидетелстват жители на севлиевски села. 

публикувано на 04.06.24 в 18:55
Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов (вдясно) се срещна с генералния директор на Международната организация на труда (МОТ) Жилбер Хоунгбо

Социалният министър очаква безработицата да спадне до 4%

През тази година се очаква нивото на безработица в България да намалее до 4 процента, а заетостта във възрастовата група 20-64 години да достигне 77 на сто. Това е посочил служебният социален министър Ивайло Иванов при разговора си с директора на Международната организация на труда Жилбер Хоунгбо в рамките на 112-ата сесия на Международната конференция на..

публикувано на 04.06.24 в 18:51
Брюксел, 4 юни 2024 г.

Земеделски производители протестират в Брюксел срещу политиките в околната среда и земеделието

Земеделски производители от няколко европейски страни пристигнаха с трактори в Брюксел, за да протестират срещу политиките на Европейския съюз в областта на околната среда и земеделието. Акцията обаче не беше подкрепена от основните земеделски браншови организации в ЕС, които заявиха, че тя не отразява проблемите на техните членове. Фермерският..

публикувано на 04.06.24 в 18:30

Кметът на Босилеград е избран за седми пореден мандат

Владимир Захариев, който е кмет на Босилеград от 2001 година, е избран за седми породен мандат, сочат окончателните резултати от проведените през уикенда местни избори в Сърбия.  За Захариев и оглавяваната от него листа са гласували почти 93% от избирателите. Предстои свикване на общинската скупщина и полагане на клетва на избрания за нов..

публикувано на 04.06.24 в 18:23

Богомил Манчев: Регионът на въглищните централи трябва да бъде обезпечен с перспективни работни места

" Много закъсняхме с популизма си относно въглищната енергетика и не направихме достатъчно необходимо за този регион. Трябва да побързаме, за да може регионът да бъде обезпечен с перспективни работни места за тези хора, а не да им обясняваме, че трябва да копаят въглища до 2100 г. и да няма никакъв проблем. Не, има проблем, когато горим въглища..

публикувано на 04.06.24 в 18:22

Украйна иска още системи Patriot от съюзниците

Русия атакува с крилати ракети град Днипро в Централна Украйна. Местните власти твърдят, че ракетите "Искандер-К" са били прехванати, но фрагменти от тях все пак са поразили жилищен район, предават "Ройтерс" и АФП. Ранени са били осем мирни жители, сред тях едномесечно бебе. Десетки жилища са с избити прозорци и други щети. Късно вчера..

публикувано на 04.06.24 в 17:57
Росен Йорданов

Росен Йорданов: Ефектът от говоренето на президента е талибанизиране на обществото

Човек, който системно толерира разделението в обществото, е трудно да бъде квалифициран като държавен глава . ... Когато говориш по този начин, настройваш емоционално една група от обществото срещу друга. Обществото се талибанизира, Това е ефектът - настройване на хората един срещу друг . Коментара направи пред БНР психологът Росен Йорданов, който..

публикувано на 04.06.24 в 17:38