Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Йотова: Не трябва да се допуска радикализация, провокирана от демографската криза

Вицепрезидентът Илияна Йотова на дискусионния форум "Демографската криза – причини, фактори, динамика" в София
Снимка: БТА

Всяка година населението на България намалява с над 50 000 души, колкото голям град с размерите на областен център – това обяви социологът от агенция АФИС Юрий Асланов на дискусионен форум за демографската криза, организиран от Стратегическия институт за национални политики и идеи.

Проучване на агенцията сочи, че според 60 процента от анкетираните нещата в България се развиват в грешна посока, а над 53 на сто изпитват недоверие в институциите.

Четири процента от децата в България не тръгват на училище, 7 на сто не завършват начално образование, а 500 000 души са изключени от здравната система, защото нямат здравноосигурителни права – това обяви социологът Юрий Асланов.

"През 2001 година във всяко шесто българско домакинство е имало най-малко един член от домакинството, който или трайно е напуснал страната, или в близко време възнамерява да го стори. Към тази година това засяга всяко българско домакинство."

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че категорично не трябва да се позволява провокирана от демографската криза радикализация:

"Много се надявам, че следващите месеци България няма да бъде арена на протести, и то протести от недоимък, протести от бедност, протести от това, че хората не могат да вържат двата края, протести от това, че България ще се окаже блокирала не само в политическо, но и във всяко друго отношение. Най вече управленско."

Вицепрезидентът предупреди, че растат нагласите за емиграция в чужбина не само за по-високи заплати, а и заради стремеж към по-спокойна среда на живот:

"Докато партиите калкулират коя как да отстъпи, коя какво ще загуби, ако влезе в коалиция с друга с оглед на предстоящите местни избори, колко кметски мандата ще струва това, как да се направи правителство с първия мандат, така че вторите да ги подкрепят, а пък вторите искат правителство, без да ги подкрепят първите, хората губят надежда, че България може да бъде привлекателно място за живеене."

Участници в  дискусионния форум в София за демографската криза – причини, фактори, динамика. Снимка: БТА

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обедиенното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната, потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия, след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката..

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улиците са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа,..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от Асоциацията "Банка на годината", се базира на годишните резултати на банките, публикувани от БНБ.

публикувано на 04.07.24 в 19:11

Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ

Президентът Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до американския президент Джо Байдън по случай Деня на независимостта на Съединените щати - 4 юли. В поздравлението си Радев е отбелязал приятелските отношения и стратегическия диалог между България и Съединените щати и значимостта на последователните и целенасочени усилия за по-нататъшно..

публикувано на 04.07.24 в 19:06