Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВТУ пред избор за ректор. Какво обещават кандидатите?

Снимка: Здравка Маслянкова

Тази година Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“ навършва 60-години, а годишнината преминава в контекста на предстоящите избори за ректор и университетско ръководство на 29 май. Сегашният ректор професор Христо Бонджолов е с два последователни мандата и няма право на трети. 

Четирима са кандидатите за нов ректор на Великотърновския университет. Издигнати са номинациите на досегашните трима заместник-ректори и на преподавател по психология. Управленските им програми и концепции за развитие на висшето училище и за решаване на неговите проблеми не са публични, защото не са публикувани в сайта на университета. Всеки от кандидатите ги представя в личния си профил в социалните мрежи. Престоят срещите на кандидатите с академичната общност. 

Новият ректор на Великотърновския университет ще трябва да проведе дългата процедура по новата акредитация на различните факултети на висшето училище и да реши проблема с намирането на преподаватели, защото в идните две години се пенсионира всеки четвърти от хабилитираните учени, работещи в университета. Проблем има и с текучеството на студенти. 

В изборите за ректор на ВТУ ще участват сегашният заместник по учебната дейност проф. Димитър Симеонов, по международната дейност проф. Димитър Димитров, доскорошният заместник-ректор но научната дейност проф. Милко Палангурски и преподавателят по психология доц. Марияна Няголова.  

Какво искат от новия ректор преподавателите във Великотърновския университет: 

„В центъра е вниманието към нашите студенти, грижата към хората, които преподават в този университет“. 

„Да модернизира университета и новите факултети да намерят своето място в управлението на ВТУ“. 

„По-голяма автономност на факултетите и свобода по отношение на някои финансови политики, които биха могли да са в полза на целия университет“. 

„Да се опре на досегашните традиции, които да развива в съответствие с новите изисквания на времето, да надгражда, да усъвършенства и да има стабилност на институцията“. 

„Да се обърнем към студентите с повече средства и възможности за развитие и по-добра база, най-вече“, заявиха водещи преподаватели. 

Студентите поискаха: 

„Прозрачност и да има контакт със студентите“. 

„Да поддържа добрия имидж, много харесвам работата на сегашния ректор, така че ако може да я продължи“. 

„Комуникация със студентите, повече време да се отделя онлайн на лекции, някои от изпитите да станат онлайн“. 

„Сега е добре, но, ако може да се надгради, ще е добре“. 

ВТУ вече е финансово стабилен, но последните два мандата на ректора проф. Христо Бонджолов бяха съпроводен с шумни скандали за неправомерно изразходване на средства в големи размери, за нереализирани инфраструктурни проекти, за неистински дипломи на италиански учители, уволнени и възстановени чрез съда на работа знакови преподаватели, но университетът стана първият в България, който разкри свой филиал в Република Северна Македония. Проф. Бонджолов не е правил публичен отчет на мандата, а университетът е в активна предизборна кампания, която протича единствено в социалните мрежи. 

Първи кандидатурата си представи и единствен даде пресконференция историкът проф. Милко Палангурски. За БНР той посочи, че основната му задача е запазване на мястото на ВТУ като един от основните образователни центрове в страната чрез привличане на допълнително европейско финансиране за развитие на материалната база и повишаване качеството на обучение, както и да се промени начинът на подбор на кандидат-студентите и обърна сериозно внимание на предстоящата кадрова криза с пенсионирането на 25% от професорите и доцентите, което поставя под риск много от катедрите и факултетите:  

„Превръщането на университета в изследователски, което не успяхме да извършим в първата вълна, което създава опасност от отваряне на ножица между нас и другите университети, които успяха при първоначалната процедура. Тук става въпрос за европейски средства. Кадровият проблем – необходимо е катедрена стратегия на всяко звено, за да може в следващите 4 години да се подкрепи кадровият състав с подмяна, с подмладяване. Предстоящата акредитация, която по новия закон ще отнеме, предполагам, не по-малко от 36 месеца. При студентите - засега задържаме онова, което наричаме държавна поръчка. Вече трябва да преминем към обратната посока – постепенно да въвеждаме отново някакви критерии за подбор, за да не се стига до парадоксални ситуации, при които някои от направленията и специалности губят половината, че и повече от студентите си още първите два семестъра“. 

Още един историк и два мандата заместник-ректор се кандидатира да управлява ВТУ. Проф. Димитър Димитров се обяви за съхранение на постигнатото и експанзия за развитие напред. В академичните среди го определят за най-близък до сегашния ректор: 

„Разбира се, продължаването ще бъде в нови условия, защото те се променят в страната, в чужбина, във висшето образование. Във всички случаи трябва да мислим за иновации, аз съм ги заложил в програмата. Във всички случаи трябва да мислим за модернизация, разбира се, за подмладяване на кадровия състав - това е абсолютно задължително и наложително. Аз съм умерен консерватор по отношение на някакви радикални политики. Мисля, че университетът има нужда не от оптимизиране в смисъл рязане, закриване, прекратяване на съществуването на звена, а по-скоро обратното. Смятам, че многопрофилността на нашия университет, която понякога създава и проблеми, е всъщност неговото богатство и защо не да придобием и нови профили и по този начин да се да се развиваме екстензивно, експанзия“. 

В ректорските избори се включва и географът и заместник-ректор на ВТУ проф. Димитър Симеонов, който е озаглавил концепцията си „Университет на бъдещето“ и предвижда университетът да отиде при самите кандидат-студенти не само в Северна България, а кадровият проблем ще решава с повишаване на заплатите и предлага част от пенсионираните професори, които участват в обучителния процес, да бъдат поканени като гост преподаватели

„Основните цели или основните точки, по които ние смятам, че трябва да се развиваме, на първо място е законовата основа, академичната автономия, разширяване възможността на повече брой хора от различни факултети в управлението на университета. Задължително трябва да бъдат сменени ресорите на заместник-ректорите, заради новите предизвикателства, които стоят пред университета. Задължително е привличането на студенти от нашите общности и чуждестранни студенти, това е проблем в университета. Превръщането му в научно-изследователски, което няма да бъде лесна задача. Задължително е в нашия университет да се наложи практиката на повече дигитални умения, които с нашите преподаватели и студентите да придвижим университета към такъв, какъвто го наричам - „Университет на бъдещето“.  

Неочаквано кандидатурата си издигна и преподавателят по психология доц. Марияна Няголова, която в последните дни е в чуждестранна командировка и заяви за БНР, че промяна е водещата дума в управленската ѝ концепция: 

„Моята работа, ако бъде избрана за ректор, ще бъде насочена към това, че университетът трябва да го има, да се утвърждава и да продължи да съществува и от тази гледна точка ще продължи да се работи и в научната работа, в учебната работа, и по линия на библиографията, осигуряване на учебна и научна литература. Моите приоритети естествено ще бъдат науката и обучението на студентите. Трябва да има промяна към по-добро и към по-ефективна работа“.  

Издигнати са и две колективни кандидатури за председател и заместник-председател на Общото събрание на университета. Изборите за ръководство на ВТУ са насрочени за 29 май. 

Целия репорртаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за ядрено..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила..

публикувано на 26.04.24 в 07:27

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург.  Хамза Юсаф смая съюзници и опоненти в четвъртък сутринта, като обяви, че внезапно прекратява..

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58