Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП без отговор пред ГЕРБ дали ще подкрепи експертно правителство с мандат една година

3
Лидерска среща между ГЕРБ и БСП
Снимка: БГНЕС

На днешна среща, която продължи около 15 минути,  участваха лидерите на ГЕРБ-СДС - Бойко Борисов и на БСП - Корнелия Нинова, както и номинираната за премиер от първата политическа сила Мария Габриел.

БСП не даден отговор на ГЕРБ дали ще подкрепи формула за редовен кабинет "експертно правителство за една година управленски мандат". Решение на Националния съвет на социалистите ще даде утре отговор дали БСП ще участва в експертно правителство.

По време на среща двете политически сили се сближиха за Шенген и за съдебна реформа, но се разделиха по отношение на размера на дефицита и по отношение на влизане на страната ни в еврозоната.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова дефицитът не може да мине под 3% от БВП, особено през тази година, тъй като според нея това би довело да орязване на социални плащания.


От своя страна Мария Габриел посочи, че еврозоната не е самоцел и може да се мисли за по-нисък дефицит и през 2024 г., като увери, че няма да има орязване на социални плаща.

"Ясно сме казали, че няма да бъдат орязвани социалните плащания. Това, което за нас е важно, е най-напред да видим как ще протече дискусията за Бюджета за 2023 г. Има вариант и за 2024 г. да се слезе надолу от дефицита, който очертахте и вече той да ни позволи значително да се доближим до целта еврозоната, но тя не е самоцел".

Това, което обсъдиха още двете политически сили, беше за доставката на оръжие за Украйна. БСП запазва своята принципна позиция.

"Няма да отстъпим от това - държавата да изнася оръжия за Украйна", подчерта Корнелия Нинова.

В отговор на това Мария Габриел обясни, че всяка една политическа сила, която може да попадне в това експертно правителство, има пълното право да запази своята идентичност и да не подкрепя подобна доставка на оръжие.

"Аз вярвам, че всяка партия може да запази идентичността си, без това да възпрепятства съставянето на правителство".


След края на срещата Корнелия Нинова отбеляза, че "ГЕРБ могат да искат много неща, но месец и половина загубиха на България, сега не могат да ни поставят условия за два часа да им дадем отговор за подкрепа на първия мандат". Тя подчерта, че месец и половина от левицата повтарят, че няма да вземат решение по този въпрос без вътрешно допитване.

Лидерът на БСП обясни, че това, че са седнали на една маса с ГЕРБ, вече го правят неведнъж:

"Това е готовност за разговор за търсене на работещ парламент и редовно правителство, като изход от кризите в България. Резултатът към днешна дата, не можем да го знаем какъв ще е, тъй като членовете на нашата партия не са се произнесли", посочи още Нинова и съобщи, че в партията има различни мнения и има членове, които са и за, и против подкрепа на първия мандат.

Тя обяви, че днес ще бъде свикано Изпълнителното бюро на БСП, като се очаква утре да свикат и Националния си съвет, където ще вземат окончателно решение.

"Решението ще бъде взето от нашите членове, така че днесГЕРБ-СДС не може да получи окончателен отговор", посочи Нинова.

В 11.00 часа предстои лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ДПС, а от 12.30 часа - между ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ".
По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Учител дари 50 картини на училища, социални и държавни институции в Монтана

Любител – художник дари картини на образователни, социални и държавни институции в Монтана.  81-годишният бивш учител Стефан Кирков има 18 самостоятелни изложби. Изложба с пейзажна живопис откри Стефан Кирков в Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана. Авторът представя 80 произведения, 50 от които дари отново на учебни, културни и социални..

публикувано на 04.06.24 в 19:49

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана. Прекараха ги с мотокар до сградата на областната администрация. По 117 000 бюлетини за двата вота, за Народно събрание и Европейски парламент, на 9 юни, бяха доставени в Монтана, уточни областният управител Ивайло Антонов: "От тук ги съхраняваме в областната администрация". Достъпът до сградата..

публикувано на 04.06.24 в 19:43
Гергана Дамянова

Полицията в Кюстендил издирва 33-годишна жена

Полицията в Кюстендил издирва 33-годишна жена. Издирваната Галя Дамянова Христова е в неизвестност от събота - 1 юни. Напуснала е дома си около 22 ч., без да вземе никакви лични вещи със себе си. Обявена е за общодържавно издирване по молба от семейството ѝ.  От Районното управление в Кюстендил умоляват гражданите, които имат информация за жената, да се..

публикувано на 04.06.24 в 19:37

Алберта Алкалай: Младите хора откриват ключа за мирно съществуване в емпатията и липса на предразсъдъци

За 11-и път в Бургас бяха връчени наградите в Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът е част от програмата на Младежкия фестивал "Приятелството - смисъл и спасение".   Над 300 ученици от 12 държави писаха за стойността на човешкия живот 81 години след..

публикувано на 04.06.24 в 19:28

На Капитан Андреево задържаха контрабандни спортни стоки

Дни преди европейското първенство по футбол в Германия митническите служители на ГКПП „Капитан Андреево“ задържаха тениски и спортни комплекти, брандирани с емблемите на футболни отбори, които ще участват в шампионата, съобщават от Агенция „Митници“.  Тирът с хърватска регистрация е пристигнал на пункта на 30 май, като е превозвал стока от Турция за..

публикувано на 04.06.24 в 19:26

"Дейли телеграф": НАТО разработва множество "сухопътни коридори" в случай на конфликт с Русия

НАТО разработва множество "сухопътни коридори", за да изпрати американски войски и бронирана техника към фронтовите линии в случай на голяма европейска сухопътна война с Русия, пише вестник "Дейли телеграф". Един от тези коридори минава и през България.  Американски войници ще кацнат на едно от пет избрани пристанища в Северна Европа,..

публикувано на 04.06.24 в 19:05

Завърши най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин - 24"

Завърши най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин - 24", което се проведе едновременно на полигоните "Корен" и "Ново село". Силите на Българската армия, Многонационалната бойна група и американски военни от Националната гвардия на Тенеси разиграха отбранителна операция в национален и съюзен формат. Над 2000 военни и около 700..

публикувано на 04.06.24 в 19:03