Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За България е важно да има стабилност в Турция"

Димитър Гърдев: За опозицията беше по-лесно на първия тур от президентските избори в Турция

Димитър Гърдев
Снимка: Ани Петрова
За опозицията беше по-лесно на първия тур от президентските избори в Турция. Това обясни пред БНР Димитър Гърдев, международен анализатор, председател на Комисията по външна политика в 46-тото НС.

Окончателните резултати от първия тур на президентските избори в Турция ще бъдат публикувани в Държавен вестник на 19 май, след което ще започне гласуването на втория тур на изборите в секциите в чужбина, съобщиха от Висшата избирателна комисия. Балотажът е между действащия президент Реджеп Ердоган и кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

За първи път Турция ще избере президента си на балотаж.

Турция се запъти към президентски балотаж

Димитър Гърдев отбеляза, че тези избори се провеждат в нова обстановка и борбата е изключително напрегната. Той определи изказванията на  опозицията и на Кълъчдароглу като радикални. 

"В основата им е промяната в държавното устройство".

Той напомни и че тези избори се провеждат точно, когато се отбелязва един век откакто Мустафа Кемал Ататюрк, създателят на  Народната републиканска партия, от която е излъчен опозиционния кандидат, постави началото на светска и прозападно ориентирана република. 

"Това беше поставено под ревизия по време на 20-годишното управление на Ердоган. Заявките на Кълъчдароглу бяха за радикална промяна и връщане към този прозападен курс".

Това, според Гърдев, няма да се случи.

"В парламента на Турция опозицията не може да събере 400 гласа, необходими за провеждане на  референдум и промяна на държавното устройство. Мнозинството ще бъде държано отново от Партията на справедливостта и нейният коалиционен партньор Партията на националистическото действие. Това блокира тази възможност"

Димитър Гърдев отбеляза също, че има изключително висок процент на националистически вот на проведените избори – над 30%.

Анализаторът обясни, че Калъчдароглу е изправен пред възможността да загуби гласовете на кюрдите, които се представиха добре в парламента, ако заяви, че няма да изпълни обещанието за пускане не политически репресираните сред тях, за да спечели гласовете на Синан Оган, който остана трети в президентската надпревара.

"Това е сложна дилема. Тя обаче е добре преценена от Ердоган и той има прояви, насочени към повдигане на националистическия дух в страната" 

Гърдев напомни, че основната критика на опозицията беше свързана с помощта на президента Путин към Ердоган. 

"Контра упреците пък бяха ,че зад Калъчдароглу стои изцяло Западът. Ускоряването на европейското членство, според критиците на Калъчдароглу, би трябвало да означава отстъпление по важни въпроси. Един от тях е кипърският. "

За България е важно да има стабилност в Турция, отбеляза анализаторът. 

"Тя е безспорен регионален лидер. Има инициативи, които могат да повлияят на войната в Украйна"

Гърдев посочи, че Ердоган винаги се е заявявал, че Турция трябва да  има своя автономност.

"И тя минава през изключения. Тази автономност би трябвало да му позволява да купува руски противозенитни ракети и да не спазва санкционния режим". 

Димитър Гърдев коментира и случващото се във вътрешната и външната политика на България. Той отчита като проблем липсата на български еврокомисар за известен период от време. 

"Първото решение на Урсула фон дер Лайен е да разпредели ресорите между други еврокомисари. Мястото и постът на България не  е запазен. Минава се през тежка процедура по одобрение. Подготовката за това също отнема време. Проблем е, че вече дълго време липсва стабилно управление, което да поеме ангажименти и с което да бъдат водени преговори с европейските партньори".

Цялото интервю на Даниела Големинова с Димитър Гърдев може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически фестивал "Доблест и слава",  Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти. Областният управител Олег Синегубов съобщи, че въздушна атака е отнела живота на трима души и..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри, е първият депутат лейбърист, напуснал кораба на управляващите, като в писмото с оставката си,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на Международната космическа станция, съобщиха от НАСА.  Мисията беше отложена с няколко дни заради..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия се Празник на плодородието. Назяран отправи риторичния въпрос дали парламентът има нужда от..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се очакват обилни валежи и бури в източна Македония, Тракия и по островите в северната и източната..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води предизборната кампания за Бундестага като кандидат за канцлер. Двамата председатели на AfD Тино Хрупала..

публикувано на 28.09.24 в 18:42