Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгресмени от Републиканската и от Демократическата партия внасят

Законопроект за блокиране на заплатите в Конгреса, ако САЩ спрат да обслужват дълга си

Двупартиен законопроект представят днес в американския Конгрес Абигейл Спанбъргър и Брайън Фицпатрик, който  трябва да блокира заплатите  на членовете на Конгреса, ако САЩ изпаднат в невъзможност да изплащат дълга си.

Законопроектът идва на фона на нарастващите опасения, че поради продължаващите в Конгреса спорове между демократи и републиканци след 1 юни е възможно  САЩ да започнат да просрочват задълженията си по обслужване на дълга и рискуват да бъдат изправени пред финансова катастрофа. 

Брайън Фицпатрик, съюзник на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, републиканец от Калифорния, който подкрепя исканията за намаляване на разходите и е "за" ограничаване на дълга, казва, че на законодателите не трябва да се плаща, ако не изпълняват задълженията си към нацията, а демократката Абигейл Спанбъргър добавя, че "ако Конгресът не може да изпълни основните си задължения, законодателите не трябва да бъдат възнаграждавани със заплати".

Според някои обаче предложенията на двамата политици са по-скоро популистки ход за потушаване гнева на избирателите към Конгреса ,който започва да се усеща все по-силно.


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ проведоха телевизионен дебат

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ – сенаторът -републиканец Джей Ди Венс и губернаторът на Минесота – демократът Тим Уолц проведоха единствения планиран преди изборите телевизионен дебат помежду си. Въпросите на водещите от NBC News засегнаха множество теми – от ескалиращата ситуация в Близкия Изток до икономическата политика, климатичните..

публикувано на 02.10.24 в 07:39

Летищата на Кипър - в състояние на повишена готовност

Летищата на Кипър бяха поставени в състояние на повишена готовност след атаката на Иран с балистични ракети срещу Израел снощи. Полети за Тел Авив кацат извънредно на острова. Президентът Никос Христодулидис свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност тази сутрин. Общо 11 полета от различни европейски страни по маршрут за Тел Авив..

публикувано на 02.10.24 в 07:36

Последни данни: Изстреляните срещу Израел ракети са били 180

На среща на израелския кабинет по сигурността премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че който атакува страната му, може да очаква отговор, след като за втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел, което предизвика множество международни реакции.  "Иран допусна голяма грешка и ще си плати", заяви Нетаняху...

публикувано на 02.10.24 в 07:29

Национален празник на поезията в Смолян

В Смолян официално беше открит Националния празник на поезията. Празникът се организира от Община Смолян, Съюза на българските писатели и Клуба на дейците на културата.  Пред скулптурната композиция "Орфей и Родопа" в града бе запален символичния огън на поезията. По традиция огънят се запалва от видни творци. Това е поредния празник и за..

публикувано на 02.10.24 в 06:32

Планова техническа профилактика на предаватели

На 2 октомври от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси  вълни: СОКОЛАРЦИ 4 на честота  88.2  MHz, ХАСКОВО 4 на честота 105.8 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg .

публикувано на 02.10.24 в 06:00
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Нетаняху: Иран ще си плати

Над 50 души са били убити, а повече от 150 са били ранени при израелски атаки в Ливан през вчерашния ден, съобщиха от здравното министерство в Бейрут: На среща на израелския кабинет по сигурността премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че който атакува страната му, може да очаква отговор, след като Иран предприе ракетно нападение по израелската..

публикувано на 02.10.24 в 02:26

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента след ракетното нападение на Иран срещу Израел тази вечер. Инвеститорите бяха притеснени от вероятността за широкомащабна война в Близкия изток, в близост до основните находища на черното злато. Високопоставен ирански служител, пожелал анонимност, сподели за Ройтерс, че Русия и Съединените..

публикувано на 01.10.24 в 22:21