Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Облачните технологии дадоха възможност за съхраняване на много данни на достъпна цена"

Александър Лефтеров: AI борави с количества данни, с които човешкият мозък не може

Снимка: bglobal.bg

"Облачните технологии дадоха възможност за съхраняване на много данни на достъпна цена"

Това каза пред БНР Александър Лефтеров, основател и изпълнителен директор на "Tiger Technology". Компанията е глобален партньор в сегмента съхранение на данни и специализира дейността си във видеонаблюдението. В портфолиото с нейни клиенти са едни от най-известните медийни и развлекателни компании в света, банки, правителствени институции и летища – от Би Би Си и италианската RAI през Пентагона и NASA до летищата в Доха и в Лас Вегас.

"Помагаме данните, които трябва да се съхраняват и обработват, да могат да се съхраняват по-ефективно и най-често това води до това, че хората започват да съхраняват още повече данни с цел да могат да ги изследват, да ги анализират и т.н.", уточни той.

По думите на Лефтеров съхраняването на повече данни, отколкото можем да обработи, създава проблеми:

"Това поражда необходимостта и фокусът се измества върху системи, които да дават възможност да се управляват данни и да се намира в тях информация. Най-известното нещо, за което сега всички говорят, т.нар. AI, най-силната му част е, че може да борави с количества данни, с които човешкият мозък не може, и да намира нещо, които иначе човек няма да може да намери".

Според него мотото, че данните са най-голямата стойността в този свят, вече може да бъде преосмислено:

"Виждам как тези данни започват постепенно да губят стойност. Става все по-размита стойността, която се намира в тях. Става все по-трудно да открием смисъла на тези данни. И се налага вече човек да разчита на помощни средства - бил то изкуствен интелект или системи, за да може да намери това, което му трябва".   

Александър Лефтеров подчерта, че според него са пресилени алармистките настроения, че изкуственият интелект ще изземе ролята на човека във вземането на решения, но хората вече сме се поставили в позиция, че не можем да извличаме смисъл от нашите данни без външна помощ:

"Вече сме в ситуацията, в която изкуственият интелект може да прави неща, които човек не може. Неприятните неща, които могат да се случат, не са, че AI ще ни завладее, а че човек може да застане в позиция, в която не може да свърши дори елементарни неща, защото му липсват тези помощни средства, ако те изчезнат".

Той изказа очакване системите за предпазване на данни "да стават все по-добри и по-умни, но и тези, които искат да ги прескочат, също да стават все по-добри и по-умни".   

Александър Лефтеров /Bloomberg TV/

Александър Лефтеров ще бъде лектор на събитието "Преди утрешния ден – пилоти на бъдещето", организирано от списание "BGlobal", което ще се проведе на 31 май от 14.30 часа в "София Ивент Център".

Като участници са поканени удивителни жени и мъже, хора от бизнеса, духа и знанието, които живеят и работят в утрешния ден, казват организаторите, а за публиката местата са само 200.

Интервюто на Валерия Николова с Александър Лефтеров в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция опроверга твърдения на Би Би Си за нехуманно отношение към мигрантите

Говорителят на гръцкото правителство Маринакис опроверга изложеното от  Би Би Си с обвинения срещу  гръцката брегова охрана за престъпна практика по отношение на мигрантите. Говорителят на правителството Маринакис заяви, че изложеното от Би Би Си не отговаря на истината и престъпните случеи на изхвърляне на мигранти в открито море са дело на..

публикувано на 17.06.24 в 16:32
Отляво надясно - Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си по отношение на основните приоритети пред страната. Те са свързани със стремежа към влизане в Шенгенската зона и със сухопътните граници, с въвеждането на еврото и начините за ускоряване на икономическия растеж.  Това заяви Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ след среща с ДПС. По думите на Сачева..

публикувано на 17.06.24 в 16:10

Павликени е пред частично бедствено положение заради безводие

Кметът на община Павликени Емануил Манолов изпрати писмо до служебния премиер Димитър Главчев и до ресорните министри с настояване да бъде пусната вода по каналите на държавната компания "Напоителни системи“, която да вдигне нивата на местните водоизточници. Заради безводието в Павликенско са пред обявяване на частично бедствено положение...

публикувано на 17.06.24 в 15:58
Атанас Атанасов

От ДСБ дават мандат на Атанас Атанасов да продължи разговорите с ПП за обща работа

Председателят на партия "Демократи за силна България" Атанас Атанасов е получил мандат да разговаря с партньорите им от "Продължаваме промяната" за успешна съвместна работа в новото Народно събрание. Това съобщиха от ръководството на ДСБ, която е част от обединението "Демократична България".  Отлива на избиратели от партията отдават на нарушен диалог със..

публикувано на 17.06.24 в 15:53
Лидерът на СДС Румен Христов (в средата) заедно кмета Монтана Златко Живков (вдясно)

Румен Христов: Трябва да имаме проевропейско правителство

Новото правителство на България трябва да бъде проевропейски насочено, с четири годишен манда на управление, смята лидерът на СДС Румен Христов.  „Трябва да понесем отговорността и да състави правителство“, убеден е народният представител от ГЕРБ – СДС от Монтана Румен Христов. Малко е напрегнато времето и до сряда трябва да се направят..

публикувано на 17.06.24 в 15:48
Николай Абрашев, областен управител на Плевен

Въвеждат режим на водата в Плевен и 10 селища в областта

Горещото лято настъпва, с него понякога и засушаване, което пък създава условия за воден режим на водата. Така се случва в Плевен през последните години. Сега областният управител Николай Абрашев определя като приоритет решаването на този проблем.  При обявяването на режимно водоподаване от ВиК винаги посочват, че то е се налага във връзка с..

публикувано на 17.06.24 в 15:46
Мартин Карбовски

Мартин Карбовски: Срещу алтернативата - нова партия, се изпраща журналистическа войска, да тормози хората

Партиите няма да отидат на още едни избори, защото няма какво да предложат, прогнозира журналистът Мартин Карбовски в интервю пред БНР. "Не мога да направя прогноза дали ще има правителство. Те си правят каквото си искат. Ако искат, ще отидат на избори, за да видят колко струват. Заради намалената избирателна активност Борисов няма..

публикувано на 17.06.24 в 15:20