Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството няма да има комфорта на стабилното мнозинство, има огромни обществени очаквания, отчита той

Христо Панчугов: Обществото продължава да няма яснота какво събира двете основни формации

Това, че обществото иска стабилност и правителство не означава, че лесно ще намери оправдания за съществуването му, смята политологът

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

Българското общество иска стабилност и разбира необходимостта от правителство, но това не означава, че то ще намери лесно оправдания за неговото съществуване. Обществото продължава да няма яснота какво събира двете основни формации въпреки техните заявки.

Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Христо Панчугов.

Всичко може да се счупи, предупреди той, но описа разпадащите се институции в държавата като достатъчна причина да има управление. Големият проблем обаче според него е в политиката, която от години се е превърнала в изчерпано от съдържание място. По думите му "разговорът е за символите, за сблъсъка, за имиджа".

Радикализацията се случва заради отсъствието на политическа заявка от отсрещната страна – разпадащо се политическо пространство на нормалността, в която се намества "Възраждане", смята политологът.

"Колкото повече пространство му бъде оставено, толкова повече място ще заеме. Единственото, което може да спре този възход, е история на политическия успех."

Ако участниците в управлението успеят достатъчно бързо да постигнат политически успехи, то потенциално може да бъде много устойчиво и да продължи достатъчно дълго, за да се излезе от ситуацията на радикализация, изтъкна Христо Панчугов в предаването "Преди всички".

"Ако напротив обаче – то стане заложник на политически шантаж, на изнудване от страната на едната или другата политическа формация, на неяснота какво се прави и защо, тогава шансът да си отиде след местните избори изглежда много висок."

Правителството няма да има комфорта на стабилното мнозинство, от друга страна има огромни обществени очаквания, а от трета страна – трябва да произведе бързи успехи, за да може не само да обясни своето съществуване, но и да спре разпада на българските обществени отношения, водени от "Възраждане" в този момент, посочи Панчугов.

На първо място отговорността ще понесе премиерът, защото ще трябва постоянно да договаря сложни мнозинства, да обяснява популярни и непопулярни решения и той ще е "първият, който ще отнесе наказанието на българските граждани, ако се провали това".

"И, разбира се, след това тази отговорност ще се понесе от политическите партии, без значение дали си мислят, че могат да се скрият зад непартийни лица. На следващи избори подкрепата ще спадне драстично, ако не бъде обяснено достатъчно ясно защо се е правело това, което се прави в момента."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Страните-членки трябва да номинират кандидатите си за еврокомисари до 30 август

Страните-членки на ЕС трябва да номинират своите кандидати за еврокомисари до 30 август, се казва в писмо, изпратено от Европейската комисия до държавите от Общността. Някои от тях вече са обявили своите кандидати. България не е сред тях. Наскоро служебният премиер Димитър Главчев заяви, че е най-добре това да бъде направено от редовно правителство...

публикувано на 25.07.24 в 12:57

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24 календарни..

публикувано на 25.07.24 в 12:53

"Възраждане": Над 2 млн. коли са заплашени от спиране заради проблем в Наредбата за ГТП

От партия "Възраждане" алармираха за проблеми с Наредбата за годишните прегледи, в която има нови еко критерии. Според депутата Ангел Славчев всички бензинови автомобили, произведени след 2002 г., има вероятност да бъдат спрени от движение. "Ако имате автомобил в момента на бензин и на газ, той много трудно минава проверка. Направихме срещи със..

публикувано на 25.07.24 в 12:48
Симона Радева

Прокуратурата праща на съд бившата полицайка Симона Радева

Две години след тежката катастрофа с две загинали млади жени на столичния булевард "Черни връх", прокуратурата прати на съд бившата служителка на 4-то РПУ Симона Радева. Тя е обвинена, че е помогнала на осъдения на две инстанции на 20 години затвор Георги Семерджиев да се укрие от разследващите. От Софийската районна прокуратурата уточняват,..

публикувано на 25.07.24 в 12:35
Калин Стоянов пристигна в с.Петрово, за да се запознае с обстановката.

Стоянов за пожара в Гърция: Имаме готовност да противодействаме, ако тръгне отново към нас

Няма реална опасност пожарът от Гърция в планината Славянка да навлезе отново на българска територия. Има достатъчно сили по граничната просека, както и готовност при промяна на ситуацията за използване на допълнителен ресурс, включително и летателна техника. Това заяви на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов, който преди малко пристигна в..

публикувано на 25.07.24 в 12:12

Бащите ще ползват отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, ако майката е лишена от родителски права

С пълно единодушие от 159 гласа "за" депутатите приеха окончателно промени в Кодекса на труда, с които се дава възможност за ползване на отпуск от бащи, включително ако са осиновители, на деца до 2-годишна възраст, ако майката е лишена от родителски права или упражняването на правата е предоставено на бащата. За периода на ползване на..

публикувано на 25.07.24 в 12:02

Белгия унищожава Covid ваксини, тестове и маски за над 200 млн. евро

Белгия ще унищожи ненужни ваксини против Covid-19, маски, защитно облекло и тестове с изтекъл срок на годност за общо 207 милиона евро, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от местни медии. Министерството отбелязва, че с тази мярка ще бъде разчистено място за обновяване на запасите и ще бъдат спестени разходи за съхранение на..

публикувано на 25.07.24 в 11:54