Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединение "Левицата!" поиска незабавно разпускане на НС и нови избори

Снимка: БТА

Политическо обединение „Левицата!“ се събра на протест пред Народното събрание срещу „грубото погазване на държавността и политическия цинизъм“.

Хората протестираха с лозунги: “Този протест не е съгласуван с посолствата” и “Кога “Промяната” стана подмяна ?”.

“Предателство и простащина, това бяхме вчера парламента”, каза Румен Петков. “Втори юни е ден за почит, но всеки ден е ден за достойнство”, добави той.  

Незабавно разпускане на народното събрание и нови избори искат от "Левицата".  

Недопустимо е да бъде съставено правителство без морал, каза Валери Жаблянов: 

“Днешният парламент се опозори преди да започне да работим. Изборите не са трагедия за България! Трагедията за България ще бъде следващото правителство. Трагедията за България ще бъдат насила сглобените мнозинства в Народното събрание. 

"С последните си действия и решения то се превърна в срам за държавата, а не във законодателен орган. След вчерашните гледки -физическа саморазправа между народните представители; след отсъствието на всякакви законодателни инициативи; след отсъствието на управленската програма на правителството и с идеята, че се прави правителство, единствено за да има правителство, за да не се ходи на избори - ние няма да излезем от кризата. Напротив, ние ще влезем в още по дълбоки измерения на същата", каза още Жаблянов.

Румен Петков допълни:

"Едните ще крият престъпленията в енергетиката от последните 6 месеца, другите няма да пипнат магистралите. Няма да дадем ничий имунитет... Не знам даваме ли си сметка, че парламентът е мястото, в което се плюят, бият, псуват и на никой да не му повдигат обвинение за хулиганство”.

Д-р. Цветеслава Гълабова:

Решетнието, за нас от “Левицата” е да не се избира това правителство и нови избори.


От 18.30 ч. в София е планирано Шествие за парламентарна република в ЕС и НАТО. То ще започне от президентството и ще продължи до Народното събрание и Орлов мост. Организатор е Инициативата „Правосъдие за всеки“.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения. Сумата бе удвоена от епархията", уточни Архимандрит Антим, протосингел на..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят за преразглеждане на споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят за преразглеждане на споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар. България и Турция ще..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град включени във формации към читалища, училища, хореографски групи. Фестивалът се превърна отново..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки промени в броя на секционните комисии до деня на вота, на това няма да затрудни организацията и..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в Берлин, цитиран от ДПА. „Подкрепяме Украйна, защото тя е първата ни отбранителна линия срещу..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс и БТА.  След като през февруари руските сили..

публикувано на 27.04.24 в 19:29
Историческа възстановка в Панагюрище, илюстративна снимка

Стотици видяха в Панагюрище възстановка по повод годишнината от Априлското въстание

Стотици българи от страната посетиха Панагюрище, за да наблюдават историческата възстановка "Мъжество и саможертва", изпълнена от Националното дружество "Традиция", по повод 148-мата годишнина от Априлското въстание. Тази година историческият спектакъл, който пресъздава драматичните събития от Април 1876-та,  премина под мотото "10 дни Панагюрска..

публикувано на 27.04.24 в 19:22