Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карадайъ след разговори с ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС: Няма да пречим да си съставят кабинет

Мустафа Карадайъ дава в НС изявление за медиите, 2 юни 2023 г.
Снимка: БТА

Совалки в Народното събрание се проведоха между представители на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с ДПС в търсене на парламентарна подкрепа. 

В стаята на Движението бяха - от страна на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, Томислав Дончев, Десислава Атанасова, а от страна на ПП-ДБ - номинираният за премиер Николай Денков, Кирил Петков, Христо Иванов. 

Стана ясно, че причина за разговорите, на които освен лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, присъства и депутатът Делян Пеевски, е тъсене на мнозинство за конституционна реформа.  

От Движението вече подчертаха неколкократно, че няма да подкрепят правителство с участието на ПП, но днес Карадайъ обясни пред журналисти в Народното събрание:  

“Ние заявихме и ще участваме в разговорите и по същество, и в реализацията на конституционната реформа, което изисква парламентарно време. Затова ние няма да пречим да си съставят кабинет”. 

Лидерът на ДПС подчерта, че не се отрича от думите си, че съюзът между първите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ  е „порочна сватба“, като коментира: 

“Стоя зад тези думи, естествено, и се надявам, че в този кабинет “Рамбовци” няма да има, но ние не участваме в този кабинет и в съставянето на този кабинет. Искам да съм крайно ясен”.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Депутати от ПП-ДБ дават брифинг за медиите в Народното събрание.

ПП-ДБ предупреди за колапс на здравеопазването

От парламентарната група на ПП-ДБ са внесли проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия за осигуряване на медицински сестри и акушерки. Депутатът Лена Бориславова припомни задълбочаващия се проблем с липсата на медицинските кадри: "В противен случай, ако така продължаваме, българското..

публикувано на 25.07.24 в 13:19

Проф. Димитър Вацов: Гласоподавателите да се посъбудят и да дадат ясно вота си в една посока

" Не виждам никакъв шанс за решение сега без избори. Изборите са неизбежни. Въпросът е дали ще са избори, които ще дадат решение, или ще са още едни избори, които ще ни завъртят отново в спиралата на поредните предсрочни избори, служебни правителства и т.н.". Това заяви пред БНР проф. Димитър Вацов - философ, преподавател в Нов български..

публикувано на 25.07.24 в 13:13

Страните-членки трябва да номинират кандидатите си за еврокомисари до 30 август

Страните-членки на ЕС трябва да номинират своите кандидати за еврокомисари до 30 август, се казва в писмо, изпратено от Европейската комисия до държавите от Общността. Някои от тях вече са обявили своите кандидати. България не е сред тях. Наскоро служебният премиер Димитър Главчев заяви, че е най-добре това да бъде направено от редовно правителство...

публикувано на 25.07.24 в 12:57

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24 календарни..

публикувано на 25.07.24 в 12:53

"Възраждане": Над 2 млн. коли са заплашени от спиране заради проблем в Наредбата за ГТП

От партия "Възраждане" алармираха за проблеми с Наредбата за годишните прегледи, в която има нови еко критерии. Според депутата Ангел Славчев всички бензинови автомобили, произведени след 2002 г., има вероятност да бъдат спрени от движение. "Ако имате автомобил в момента на бензин и на газ, той много трудно минава проверка. Направихме срещи със..

публикувано на 25.07.24 в 12:48
Симона Радева

Прокуратурата праща на съд бившата полицайка Симона Радева

Две години след тежката катастрофа с две загинали млади жени на столичния булевард "Черни връх", прокуратурата прати на съд бившата служителка на 4-то РПУ Симона Радева. Тя е обвинена, че е помогнала на осъдения на две инстанции на 20 години затвор Георги Семерджиев да се укрие от разследващите. От Софийската районна прокуратурата уточняват,..

публикувано на 25.07.24 в 12:35
Калин Стоянов пристигна в с.Петрово, за да се запознае с обстановката.

Стоянов за пожара в Гърция: Имаме готовност да противодействаме, ако тръгне отново към нас

Няма реална опасност пожарът от Гърция в планината Славянка да навлезе отново на българска територия. Има достатъчно сили по граничната просека, както и готовност при промяна на ситуацията за използване на допълнителен ресурс, включително и летателна техника. Това заяви на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов, който преди малко пристигна в..

публикувано на 25.07.24 в 12:12