Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеевски: Проектът на ДПС за конституционна реформа ще бъде публикуван днес

Депутатите от ДПС Ахмед Ахмедов и Делян Пеевски (дясно) преди началото на редовното заседание на парламента.
Снимка: БТА

Днес проектът на ДПС за конституционна реформа ще бъде публикуван, посочи депутатът Делян Пеевски, който от вчера е член на постоянната парламентарна комисия по конституционни въпроси.

Той поясни, че това са предложенията, които е обявило Движението преди повече от година:

"Предполагам, до един час ще бъде на нашия сайт и на български, и на английски. Може да се запознаете и ще говорим".

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов от своя страна отново потвърди позицията на партията в подкрепа на отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. В парламента той попита ПП-ДБ защо не търсят тяхната подкрепа за промени в Конституцията, а разговарят само с ДПС:

"Пеевски е чест гост в стаята на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Големият въпрос е защо от "Промяната" и "Демократична България" не търсят подкрепата на третата политическа сила, а на четвъртата. Имайте предвид, че една част от нещата, които те заявяват като желание, примерно за премахване дори на института на главния прокурор, всъщност ние го говорим това нещо от две години и това е наша идея". 

Според Костадинов конституционната реформа не трябва да бъде на всяка цена. Той предложи американския модел на прокуратура:

"Ние винаги сме казвали, че моделът, който за нас е най-добър, е този, който съществува, примерно, да кажем, в Съединените щати, където главният прокурор всъщност е министърът на правосъдието. Големият проблем обаче е, че ако там имаме изградена институционална демокрация, при нас няма, нали? Така или иначе имаме сливане на власт и в този случай, като си помисля какви хора стават министри на правосъдието, би било изключително опасно, но ако търсим не сегашния субективен подход, а обективният, за бъдещето, най-доброто решение е това".

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шествие на КТ

Шествие на КТ "Подкрепа" и рок концерт в Деня на труда в София

"Работни места, заплати и сигурност" - това е надсловът на традиционното шествие на Конфедерацията на труда "Подкрепа" по случай Международния ден на труда. Шествието започна в 11 часа на столичния площад "Света Неделя" в София и ще завърши с рок концерт пред музея "Земята и хората".  Шествието премина по бул."Витоша", бул. "Патриарх Евтимий", ул...

публикувано на 01.05.24 в 12:48
Снимката е илюстративна

Започнаха протестните първомайски митинги на транспорта в Гърция

Със стачка и демонстрации отбелязват в Гърция международния ден на труда. Няма затруднение за пристигащите туристи по празниците. Протестни първомайски митинги заливат цялата страна. С червени знамена и плакати "силата е в нас" активисти и депутати от комунистическата партия са начело на демонстрациите. Хиляди гърци се включиха в..

публикувано на 01.05.24 в 12:47

Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за частна детска болница

Президентът Румен Радев изпрати писмо до медиите, с което призовава служебният кабинет на Димитър Главчев да преосмисли решението за създаването на частна детска болница в София. "Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива..

публикувано на 01.05.24 в 12:26
Възстановка на Априлското въстание на площада в Копривщица

Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

В града, в който гръмва първата пушка за Априлското въстание - Копривщица, 148-ата годишнината от избухването на въстанието се отбелязва със спектакъл, пресъздаващ събитията от 20 април 1876 година. В Клисура започва възстановка под надслов "Клисура въстана втора, но изгоря първа". В нея участват самодейци и членове на Националното дружество..

публикувано на 01.05.24 в 12:12
Яна Божанин

Актрисата Яна Божанин: Борба с любов е битието на човека на изкуството у нас

"Борба с любов - така мога да опиша битието на човека на изкуството в България, сподели за "Хоризонт" актрисата Яна Божанин, автор на подкаста "Говори, за да те видя" , който разработват заедно с водещия на предаването "Среднощен експрес" Йордан Георгиев. "Битка между любовта към работата, завистта и сравнението с другите - това е нещо, през..

публикувано на 01.05.24 в 11:49

Даниела Стоева: Връщането на по-високото ДДС за туроператорите - за сметка на бизнеса

Целият негатив от увеличаването на ДДС ще е за сметка на туроператорите , заяви пред БНР Даниела Стоева - член на Изпълнителния борд на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции, бивш председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, а сега член на Управителния съвет.  Коментарът ѝ е по повод на връщането..

публикувано на 01.05.24 в 11:47
Симеон Ботев

Симеон Ботев: Между Испания и Лондон, с мисъл за родината

"От три - четири годишен семейно заживяхме в Малага, столицата на Коста дел Сол в Андалусия, а след 18- та си година заминах да уча в Англия, разказа за "Хоризонт" младият българин Симеон Ботев. Той е на 26 години , а от 3 годишен живее в Испания. "Кой е първият ми спомен в Испания - това е зеленината, морето, басейна и играта на футбол с..

публикувано на 01.05.24 в 11:27