Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Той бе приет отново в болницата "Сан Рафаеле", където през април бе диагностициран с левкемия

Почина бившият италиански премиер Силвио Берлускони

Силвио Берлускони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почина бившият италиански премиер Силвио Берлускони. 86-годишният милиардер и медиен магнат е починал в болница "Сан Рафаеле" в Милано, съобщават италианските медии. 

Берлускони за първи път идва на власт през 1994 г. и ръководи четири правителства до 2011 г. Той беше дълги години собственик на футболния Милан, с когото спечели няколко пъти Шампионската лига. След това той пое и Монца, който вкара в Серия А.

Миналата седмица експремиерът и лидер "Форца Италия" бе приет отново в болницата "Сан Рафаеле" в Милано след рутинни изследвания. През април т.г. той бе диагностициран с левкемия.

"Отиде си една част от историята на Италия" - е обобщеното заглавие на италианските средства за масова информация: четири пъти премиер, основател на партията "Форца Италия" през 90-те години на 20-и век, създател на телевизионно-информационна империя, която въздейства  на национално ниво.

През последните 50 години не е имало ден да не се говори за него - един от най-богатите не само за страната, започнал като обикновен строителен предприемач, чийто живот става част и движеща сила за Италия. Неговият популизъм стана влиятелен, като президент на "Милан" издигна клуба до рекордни международни успехи, а като настоящ на "Монца" успя да го остави в серия "А".

Берлускони бе в центъра и на различни съдебни процеси - също интересна страна от живота му. Това не попречи на привържениците му да пеят всеки път на митинги "Добре, че го има Силвио" – за тях символ на човека дошъл от нищото и станал велик. Женен два два пъти, Берлускони има 5 деца. 

"Един от най-влиятелните хора в историята на Италия". Така настоящият италиански министър-председател - Джорджа Мелони, нарече бившия премиер Силвио Берлускони. 

"Силвио Берлускони беше преди всичко един боец. Той беше един човек, който не се страхуваше да защитава убежденията си и именно неговият кураж и решимост го превърнаха в един от най-влиятелните хора в историята на Италия", се казва във видеопослание на Мелони.

Тя изтъкна, че благодарение на Берлускони Италия се е научила никога да не се оставя да бъде победена.

Смъртта на бившия италиански премиер Берлускони оставя "огромна празнина", защото той беше велик човек, посочи в Туитър министърът на отбраната Гуидо Крозето. "Много го обичах. Сбогом Силвио", написа Крозето.


По публикацията работиха: Георги Николов, Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петер Сиярто

Петер Сиярто е обсъдил украинската криза по телефона със Сергей Лавров

Ден след като пое ротационното председателство на Европейския съвет, унгарският премиер Виктор Орбан посети Киев и предложи на украинския президент Володимир Зеленски да приеме идеята за временно примирие с нахлулите в страната му руски войски.  В Киев Орбан призова Зеленски да обмисли възможността за кратко примирие "Помолих президента да помисли..

публикувано на 02.07.24 в 18:26
Канцлерът на Германия Олаф Шолц (вляво) и министър-председателят на Полша Доналд Туск - Варшава, 2 юли 2024

Германия и Полша искат да засилят сътрудничеството си в областта на отбраната

Полша и Германия ще си сътрудничат в областта на отбраната, а Германия ще поеме по-голяма отговорност за защитата на външната граница на ЕС. Това стана ясно след среща между полският премиер Доналд Туск и германския канцлер Олаф Шолц във Варшава. На съвместната им пресконференция след разговорите полският премиер Доналд Туск заяви също така, че..

публикувано на 02.07.24 в 18:10
Център деца с увреждания Дебелец

146 деца ползват безплатно услуги и терапии в Центъра за комплексно обслужване в гр. Дебелец

Все повече се увеличават децата с увреждания и различни дефицити в развитието. Колкото по-навреме бъде открито от семейството и от личния лекар, както и от социалните служби, че трябва да бъде оказана специализирана подкрепа, толкова по-бързи и добри резултати може да бъдат постигнати с детето, коментира педиатърът д-р Анелия Георгиева,..

публикувано на 02.07.24 в 17:52
Президентът Румен Радев

Президентът ще бъде в НС при гласуването на предложения от ГЕРБ-СДС кабинет

Президентът Румен Радев каза, че ще присъства на гласуването на проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в Народното събрание утре. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер За проектокабинета на ГЕРБ-СДС Радев каза, че по време на консултациите с всяка една партия той е повдигнал въпроса за тяхното предложение за..

публикувано на 02.07.24 в 17:41
Д-р Димитър Димитров

Незагасена цигара в стая на пациент е вероятната причина за пожара в болницата в Благоевград

Незагасена цигара в стая на пациент е вероятната причина за пожара в многопрофилната болница в Благоевград, съобщиха разследващите. Огънят започна рано тази сутрин в отделението по ортопедия и травматология. 9 пациенти бяха евакуирани, един от тях е пострадал тежко. С леки изгаряния са още трима души, а петима са били обгазени. Пожар избухна в..

публикувано на 02.07.24 в 17:32

Браншови организации в областта на авто-мото подготовката настояват за преосмисляне на правилата за обучение

Браншови организации в областта на авто-мото подготовката предлагат нови правила за обучението на водачите на моторни превозни средства , искат и преосмисляне на две наредби. Те са подготвили писмо до министър-председателя, което ще внесат.  От организациите настояват също за разговор с министерствата, за да предложат своята гледна точка и..

публикувано на 02.07.24 в 16:59

За отвлечен от "Хамас" младеж се помолиха в Силистра семейството му и приятели

За спасението на отвлечен от "Хамас" 19-годишен младеж се помолиха в Силистра семейството му и приятели. На гроба на равина Елиезер Папо в крайдунавския град те запалиха свещи и отправиха апел за мир в Ивицата Газа. Ром Брославски е един от 100-те заложници, в плен на "Хамас" вече повече от осем месеца. Майката на Ром Брославски Тами и неговият..

публикувано на 02.07.24 в 16:53