Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От БОЕЦ опитаха да влязат в НС, за да внесат подписка с настояване за отстраняване на президента

Снимка: Добромир Видев, БНР

Георги Георгиев и представители на сдружение БОЕЦ се опитаха да влязат в Народното събрание, за да внесат 10 000 подписа с настояване за откриване на процедура за отстраняване на президента Румен Радев. 

Тази сутрин членове на сдружението се събраха пред входа на парламента, за да отбележат 10-тата годишнина от назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС от правителството на Пламен Орешарски. 

Само час продължи протестът. Хората, които дойдоха сега, отбелязаха, че за това време не е настъпила промяна, а ситуацията даже се е влошила, защото и сега депутатът от ДПС е член на комисията за промени в Конституцията и това е станало с подкрепата на партии като ГЕРБ, които преди 10 години са били срещу Пеевски. 

От БОЕЦ поискаха Пеевски да бъде отстранен от Комисията по конституционните въпроси, на която е член. Те искат и Бойко Борисов, и Делян Пеевски да бъдат отстранени от парламента. По време на протеста от БОЕЦ прочетоха решение на Административния съд във Видин, което осъжда Парламента да предостави документите, според които сдружението няма достъп до сградата. 

Георгиев припомни, че тази забрана е от времето на 48-ия парламент, председателят на който - Вежди Рашидов забрани достъп на членовете на БОЕЦ до Народното събрание. Въоръжени с тази заповед, Георги Георгиев и сподвижниците му поискаха да влязат и да внесат 10 000- те подписа за стартиране на процедура за отстраняване на президента Румен Радев от поста.  

Искането за отстраняване на президента БОЕЦ не повдигат за първи път. Причината, според сдружението, е проруската политика на Радев. 

Депутат така и не дойде. А БОЕЦ не успяха да влязат в парламента. Затова от сдружението извадиха листове с подписите, смачкаха ги и започнаха да ги хвърлят към парламента.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румяна Нейкова: Нашите спортисти, които спечелят медали в Париж са български герои

Цената на златния олимпийски медал е много скъпа, плаща се с много труд, лишения, отдаденост, дисциплина. Всяко едно човешко качество не е чуждо да се каже за такъв спортист, които иска да постигне мечтите си. Това сподели олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова в интервю пред БНР. „Аз от малка съм мечтала да бъда..

публикувано на 28.07.24 в 16:23

България ще поиска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов обясни, че огънят се гаси само от въздуха, тъй като засегнатата българска територия е минирана...

публикувано на 28.07.24 в 15:59
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.

Калин Стоянов: За момента няма опасност от взрив в складовете за пиротехника край Елин Пелин

Двете тела   са открити в складовете за фойерверки, който горя по-рано тази седмица край Елин Пелин, потвърди окръжният прокурор на София Наталия Николова на брифинг в село Гара Елин Пелин. Така жертвите на пожара и последвалите взривове стават четири. Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин Прокурор Николова съобщи, че са започнали..

публикувано на 28.07.24 в 15:29
Израелски танк в ивицата Газа.

Израелската армия навлезе с танкове в южните райони на Ивицата Газа

Ливанската групировка "Хизбула" обяви най-високо ниво на тревога заради опасения от ескалация на бойните действия с Израел, след като 12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения.  "Хизбула" е опразнила някои ключови места в южните части на Ливан и на изток, в долината Бекаа, заради опасения, че бойните..

публикувано на 28.07.24 в 15:08

МОСВ: Няма замърсяване на въздуха в района на Елин Пелин и опасност за здравето на жителите

Данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин и днес показват, че няма замърсяване, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На всеки кръгъл час ведомството получава данни от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки. Регионалната инспекция по околната среда и..

публикувано на 28.07.24 в 14:34
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията в бъдещи съюзи

Винаги съм твърдял, че независимо от различните проблеми, които имаме, коалицията ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията. На това трябва да почиват нашите бъдещи съюзи. Това каза съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов в интервю пред БНР. „В предната кампания ние се занимавахме с това да..

публикувано на 28.07.24 в 14:30