Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индексът за медийна грамотност 2023: България е най-уязвима към дезинформация в ЕС

Снимка: Рехеl

България е на последно място сред държавите от ЕС в Индекса за медийна грамотност за 2023 година, съобщиха от Фондация „Институт Отворено общество - София“, предаде БТА.

Страната ни заема 35-о място от общо 41 оценени страни в Европа, което я поставя сред държавите, които са най-уязвими към дезинформацията.

Индексът измерва потенциалната уязвимост на обществата към дезинформацията и свързаните с нея негативни явления на базата на индикатори за качество на образованието, медийна свобода, доверие в хората и е-участие.

С резултат от 31 точки от максимални 100, България все пак изпреварва своите съседи Турция (36-то място с 29 точки) и Република Северна Македония (39-то място с 22 точки), но изостава от другите си съседи Сърбия (на 31-во място с 33 точки) и Румъния (на 34-во място с 32 точки).

Според клъстерния анализ, разделящ страните в класацията по групи със сходни характеристики, България попада в 4-и предпоследен клъстер заедно със Сърбия, Молдова, Черна гора, Румъния и Турция. В последния 5-и клъстер, където са държавите с най-ниски резултати, се класират Босна и Херцеговина, Албания, Република Северна Македония, Косово и Грузия, казват от Фондация „Институт Отворено общество – София“.

В сравнение с индекса за 2022 г., България пада с две места – от 33-о през 2022 г. до 35-о място през 2023 г., като губи и 2 точки – от 33 точки през 2022 г. до 31 точки през 2023 г. Страната обаче остава в същия 4-и клъстер от общо пет такива. България се представя най-зле по индикаторите, свързани с образованието и свободата на медиите, а най-добре - по показателите за новите форми на гражданско участие.

Цялостната класация на новия Индекс за медийна грамотност 2023 е оглавявана от Финландия, която е на 1-во място сред 41 държави в Европа със 74 точки от 100 възможни. Тя остана неизменен лидер в шестте издания на индекса от 2017 г. насам. Дания заема втората позиция със 73 точки, следвана плътно от Норвегия на трето място със 72 точки. Естония и Швеция си поделят съответно 4-о и 5-о място, като и двете държави получават отлични резултати от по 71 точки.

Грузия се намира на дъното на класацията с резултат от 20 точки, заемайки 41-во място. Косово е предпоследната 40-а позиция с 21 точки, Република Северна Македония е на 39-о място с 23 точки, а Босна и Херцеговина - на 38-о място с 24 точки.

"Обезпокоително е, че повечето от най-уязвимите държави към дезинформация, според Индекса на медийната грамотност за 2023 година, са и най-близо до войната в Украйна, започната от Русия, и са сред най-изложените на злонамерена дезинформация", коментира  авторът на анализа Марин Лесенски. Според него допълнителен трудност е свързана и с обстоятелството, че много от най-уязвимите на дезинформация общества в Европа са в балканските страни, част от които през 2023 г. все още изпитват вътрешна нестабилност и имат сериозни междудържавни проблеми.

Индексът за медийна грамотност е инструмент за оценка и класиране на обществата по отношение на техния потенциал за устойчивост в условията на явленията пост-истина, фалшиви новини и дезинформация. Моделът използва няколко показателя - качество на образованието, свобода на медиите, доверие в обществото и използване на нови инструменти за участие. Индексът преобразува данните в стандартизирани оценки от 0 до 100 (от най-ниска до най- висока) и класира държавите в Европа от 1 до 41 (от най-висока до най-ниска позиция). Индексът е създаден и се издава от "Институт Отворено общество - София" от 2017 г. насам. При подготовката на индекса се използва и клъстерен анализ, който групира страните със сходни характеристики въз основа на техните резултати, като най-добре представящите се страни попадат в 1-ви клъстер, а най-слабо представящите се - в 5-ти клъстер. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Блокирано е движението на Е-79 между Мездра и Враца

Повече от 3 часа вече е блокирано движението на международния път Е-79 между Мездра и Враца, който беше препречен от ТИР. Шофьорът е изгубил контрол в проливния дъжд в района в късния следобед и се е ударил в стълб с автоматични устройства за записване на пътния трафик. В района все още има опашка от ТИР-ове. Леките коли и в двете посоки се..

публикувано на 03.06.24 в 21:07

След бурята: Селища без ток във Великотърновско, шофьор на камион загина при катастрофа

Пороен дъжд с гръмотевична буря и градушка се изля тази вечер над Великотърновска област. Има паднали дървета и селища без ток. Градушка с големина на лешник е паднала тази вечер в горнооряховското село Първомайци, сигнализираха в социалните мрежи жители на селото. Пожарникари отстраняват нападали дървета в пет различни района на..

публикувано на 03.06.24 в 20:59

Обстановката в Ловешко се нормализира

Обстановката в Ловешко постепенно се нормализира след падналия пороен дъжд, придружен с градсушка и бурен вятър. Буря нанесе значителни щети в Ловешко Все още се разчистват паднали дървета, а екипите на електроразпределителното дружество поетапно отстраняват авариите. Поройният дъжда, придружен със силен вятър и на места с градушка,..

публикувано на 03.06.24 в 20:42
Найджъл Фарадж

Найджъл Фарадж потвърди, че ще се кандидатира на общите избори

Във Великобритаиня Найджъл Фарадж потвърди, че ще се кандидатира на общите избори. Само преди дни той заяви, че няма да се кандидатира, но сега не само, че промени мнението си, но взе и решение да оглави крайнодясната партия „Реформирай Обединеното кралство“. В изявление за медиите Найджъл Фарадж заяви: „Взех решение, промених мнениетоси..

публикувано на 03.06.24 в 20:16
Кристина Дунчева

Доживот без замяна за Кристина Дунчева, убила двете си деца

Доживотен затвор без замяна при първоначален специален режим присъди петчленен състав на Окръжен съд Благоевград на Кристина Дунчева, която в края на 2020 година уби двете си деца по особено жесток начин. Престъплението беше извършено в Сандански, в дома, в който Кристина живеела с децата си – момче на пет години и и момиченце на 3 годинки...

публикувано на 03.06.24 в 20:13

Трима души, сред които българин, са задържани за поставяне на ковчези пред Айфеловата кула

Трима мъже, един от които - българин, бяха изправени днес пред френски съд по подозрение, че са сложили в събота 5 празни ковчега с надпис "Френски войници от Украйна" в подножието на Айфеловата кула. Българинът е управлявал автомобила, превозващ ковчезите. Другите двама участници са германец и украинец, съобщиха от прокуратурата. Проверката на телефона..

публикувано на 03.06.24 в 20:11
Калин Стоянов

Вътрешният министър: 213 са сигналите за купуване на гласове

213 сигнала за купуване на гласове има постъпили в структурите на МВР,  съобщи в Малко Търново ресорният министър Калин Стоянов. Той уточни, че до момента са образувани 80 досъдебни производства за нарушаване на изборните права на гражданите. " В днешния ден се работи на територията на Областната дирекция на МВР - Велико Търново. Няма нищо ново за..

публикувано на 03.06.24 в 20:02