Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Атанасова: Не е постигнато споразумение по управленската програма

Томислав Дончев и Десислава Атанасова
Снимка: БГНЕС

Две срещи са проведени днес в парламента. Първата е била на тема конституционни промени. В нея участие са взели правосъдният министър Атанас Славов, ГЕРБ и ДПС, а целта е била да се очертаят основните параметри за изменения в основния закон. Това съобщи Десислава Атанасова.

Втората среща е била двустранна между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за обсъждане на управленската програма. На нея обаче не е постигнато споразумение, стана ясно от думите на Атанасова.

Според представителите на ГЕРБ не е постигнато споразумение по управленската програма, стана ясно от думите на Атанасова след среща в НС с представители на ПП-ДБ.

"За нас на първо място стои въпроса за лидерската среща и подписване на споразумение, което според нас трябва да бъде коалиционно, защото трябва да е ясно кой носи отговорността и кой отстоява решенията. Това, че на тази среща присъстваха лица, които нямат дори качеството на народни представители и за нас беше смущаващо, защото те не могат да носят и политическата отговорност. Политическа отговорност се носи от лидерите с подписи под общо споразумение и с ясни ангажименти".

Атанасова заяви, че има възражения към персонални назначения и даде за пример приходната агенция.

“Няма такава политическа формула, където не споделяш по никакъв начин властта и в същото време искаш споделяне на отговорността. Ние носим отговорност за това, че сме дали шанс, право на живот на това правителство и за външния министър, който е наше предложение. Каква отговорност може да носи Десислава Атанасова за действията на Асен Василев или Екатерина Захариева за действията на Спецов? Ако се окажат верни сигналите, които получаваме, че се планират употреби или злоупотреби на държавния апарат в помощ на една партия за местните избори във вреда на друга, това наша отговорност ли ще бъде?”, отбеляза от своя страна заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

“Много е важно да уточним - имаме правителство на малцинството, което има или няма парламентарна подкрепа или има мнозинство. Към момента на този въпрос не е отговорено. В момента с изключение на Габриел, управляват представители на една партия. Не ми се иска правителството да се превръща в комитет по трудоустрояване както изглежда на моменти. По врече на разговорите сигурно пет пъти казах, че моделът, който се следва, е неправилен”, коментира той.

“Единствената валута, с която това правителство може да си купи време, са резултати. Резултати в полза за обществото и държавата, а в момента резултати няма, чакаме резултати”, посочи още Дончев.

 Той коментира, че ПП-ДБ са в изолация, но поставят и допълнителни условия. По отношение на лидерска среща Дончев каза, че когато Петков се върне, не пречи да проведат среща.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11
АЕЦ

ЕК с положително становище за изграждането на 3-ти и 4-ти блок на румънската АЕЦ "Черна вода"

Проектът за изграждане на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ "Черна вода" получи положително становище от Европейската комисия по отношение на техническите аспекти и ядрената безопасност, съобщи БТА, като се позова на новинарския сайт Зиаре. Единствената атомна централа на Румъния произвежда около една пета от електроенергията в страната с два..

публикувано на 02.07.24 в 19:39

Румен Радев: Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври, заяви президентът Румен Радев след среща в Атина с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Забавена е работата и по други стратегически проекти, подписани още от началото на 2023 година по време на служебното правителство на Гълъб Донев. Той припомни, че през февруари 2023..

публикувано на 02.07.24 в 19:37

Владимир Малинов настоя в Атина за спешни мерки за въвеждане в експлоатация на терминала до Александруполис

След многократните отлагания на старта на проекта за терминала за втечнен газ до Александруполис, министърът на енергетиката Владимир Малинов настоя в Атина за решителни и спешни мерки за въвеждане му в експлоатация. Това стана на среща с ръководството на проектната компания "Газтрейд" и с представители на част от останалите акционери в проекта...

публикувано на 02.07.24 в 19:16
Сали Табаков е воден от служители на Охраната на съдебната власт към залата на съда -  2 юли 2024 г.

Съдът пусна от ареста Сали Табаков. Ще издържи ли обвинението срещу него?

Арестуваният преди седмица областен лидер на ДПС - Варна и общински съветник Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение, реши Софийският апелативен съд. Заедно с тъста си Захир Османов и главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила..

публикувано на 02.07.24 в 18:40
Петер Сиярто

Петер Сиярто е обсъдил украинската криза по телефона със Сергей Лавров

Ден след като пое ротационното председателство на Европейския съвет, унгарският премиер Виктор Орбан посети Киев и предложи на украинския президент Володимир Зеленски да приеме идеята за временно примирие с нахлулите в страната му руски войски.  В Киев Орбан призова Зеленски да обмисли възможността за кратко примирие "Помолих президента да помисли..

публикувано на 02.07.24 в 18:26