Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС с призив към ВСС: Спрете избора на нов главен прокурор!

Снимка: архив, БГНЕС

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са внесли проект на декларация с призив към Висшия съдебен съвет да спре процедурата за избор на нов главен прокурор. Трите формации смятат, че нов главен обвинител трябва да бъде избран едва след като Конституционният съд се произнесе по жалбата срещу новия начин за избиране, освобождаване и разследване на главният прокурор и след като бъдат приети евентуални промени в Конституцията, засягащи правомощята на главния прокурор. Рая Назарян от ГЕРБ посочи мотивите за проектодекларацията:

"Считаме, че ако процедурата не бъде спряна и продължи и бъде проведена, преди настъпването на тези две предпоставки, няма да доведе до прозрачен и справедлив избор на нов главен прокурор на Република България и  ще наруши доверието и очакванията на обществото".

Според Рая Назарян проектът на промените в Конституцията могат да са готови до края на месец юли:

"Преговорите по конституционната реформа вече са напреднали и има вече изразени ясни позиции от различните парламентарни групи. От много от тях имаме съгласие, те разбира се, включват и състава на ВСС. Затова ние считаме, че до края на юли месец можем да бъдем готови с проект за изменение на Конституцията. Работните групи вече работят".

"Отправяме своя призив към Висшия съдебен съвет да спре процедурата по избор на нов главен прокурор до окончателното произнасяне на Конституционния съд, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията на Република България", пише в декларацията, подписана от Бойко Борисов, Деница Сачева, Христо Иванов, Никола Минчев, Атанас Атанасов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

В декларацията им като мотив е посочено "сериозното обществено напрежение" след освобождаването на главния прокурор и процедурата по избор на нов такъв.

Според ДПС, с декларацията депутатите не се месят в работата на съдебната власт. 

"Това е призив публичен от НС и в никакъв случай ние не го приемаме като вмешателство, все пак компетентният орган е ВСС. Ние изрично го подчертаваме", коментира Мустафа Карадайъ.  "Не е логично Съвет с изтекъл мандат, независимо, че той е легитимен към момента, да избира прокурор за седем години. Първо да се приемат промените в Конституцията, след това нов ВСС и след това нов главен прокурор", допълни Делян Пеевски.

Критики към декларацията дойдоха от "Възраждане" и ИТН.

БСП не коментира темата в парламента. В разпространена по-късно позиция на лидера Корнелия Нинова за актуалната политическа обстановка се констатира, че съдебата реформа е приключила, но подмяната продължава и БСП остава опозиция.

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС обяви, че декларацията по темата ще бъде гласувана в НС следващата седмица.

"Искаме да има прозрачен и справедлив избор на нов главен прокурор, както и да има мащабна правосъдна реформа в рамките на Конституционни промени", добави още тя.

Иван Гешев бе освободен от поста главен прокурор на 15 юни с решение на ВСС. След това започна процедура по избор на временно изпълняващ функциите главен прокурор и за такъв бе назначен Борислав Сарафов.


По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12