Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Климчук: Трябва ни въоръжение, не войници

"Преговори с Русия - след като се изтеглят от територията на Украйна"

Снимка: Личен архив

"От самото начало на нашата беда, вие ни помагахте, макар да не го афиширахте особено. Помагахте ни с горива в началото на руската агресия, помагахте ни и със снаряди. А след вашите политически перипетии това посещение изведе отношенията на легалното равнище на истинската перспектива - с разговора за ядрените реактори, за възможностите на вашата военна промишленост. В този контекст журналистическата ни общност е доволна от посещението".

Това каза пред БНР Васил Климчук, украински журналист и политически анализатор. 

Дълги години той работи като телевизионен водещ и продуцент на публицистични предавания в Киев. След началото на войната води свой YouTube канал, в който анализира политическите процеси и дипломатическите усилия на Украйна да осигури нужната подкрепа за защита на страната от руския агресор.

И допълни, че ясната позиция е важна и няма сиви зони

"Съседите или са на страната на насилника, или казват - ще ти помогна, защото утре той ще дойде и при мен. Много страни ни помагат, защото разбират това - ако ние не издържим, утре Путин ще отиде у тях. Ние предупреждавахме, когато влезе в Грузия през 2008-а. Да, имаше някаква реакция, когато нахлу в Крим, след това в Донецка и Луганска област. Някакви санкции, но нищо особено. И ето че натрупа наглост и казва на НАТО: Махайте се до границите от 1997-а. Тоест, нищо не го спираше и нямаше да го спре, ако някои от нашите съседи от самото начало не ни бяха дали рамо. А други съседи искат да се помирим, казват, защо се карате. Надяват се Путин да им подхвърли някое "шоколадче" и смятат, че е по-добре да продължат да го подкрепят".

В предаването "Неделя 150" той подчерта, че България е известна като много силна със складовете си със старо съветско въоръжение. 

"При нас голям процент от арсенала в действие е по съветските стандарти, а сега вече имаме и много по натовски калибър, които ни осигуряват Съединените щати и Европа... Но имате достатъчно снаряди на склад и това го знаят всички. Ако Украйна получи тези снаряди, те ще стигнат за седмица. На фронта става дума за стотици хиляди снаряди. Ако дадете вашите, ще бъдем много благодарни. Впрочем, вие няма да ги дадете, а ще ги продадете. Не искаме нищо безплатно. Това трябва да се подчертае. Ние плащаме за всичко това. Имаме случаи, когато са ни лъгали, особено в началото на войната, цените скочиха тройно и четворно. Имаше много наши партньори в чужбина, които цинично печелеха. Не се интересуваха от това, че хора трябва да се спасяват, казваха, че пазарът определя цената. Но така или иначе, не става дума за подаръци, а за купуване". 

Климчук определи като абсурдни твърденията за български войници, които да воюват в Украйна

"На нас ни трябва въоръжение, не войници. Нашите имат опит с година и половина в съвременни бойни действия в 21-ви век, те са минали подготовка в натовски страни и имат ежедневен боен опит. Нима мислите, че някой може да се сравни с нас? Аз мисля, че не. Но когато няма аргументи, започват опитите за сплашване. Войници - не, трябва ни въоръжение, знаем как да го използваме правилно и да направим това, че руската мечка да не продължи нататък и да не дойде и при вас". 

По думите на журналиста над 80% от украинците са против преговори с Русия при сегашните условия, които тя диктува

"Преговори - чак след като се изтеглят от територията на Украйна. Путин наистина развали всичко, което можа, за руснаците - и отношението към страната. Не знам колко поколения трябва да се сменят. Изпитваме и болка, и омраза, и обида, и неразбиране, но най-важното - ние нямаме намерение да се предаваме... Това са врагове, които ни нападнаха къщата. Надяваме се, че няма да се бием до последния украинец. Ако има помощ, няма да има такава битка. Знаете каква е икономическата ситуация в Русия. Но ние не трябва да позволяваме пауза. По-скоро трябва да победим врага. Няма да ги нападаме ние, няма да превземаме Москва. Нека си живеят в блатата. Не ни трябват техните земи, трябва да възстановяваме своите". 

Според него и след изборите в САЩ, американците ще продължат да осигуряват оръжие на Украйна, ако войната продължи, защото "онзи човек в Москва прави, каквото иска и това го разбират във Вашингтон - независимо дали са демократи, или републиканци"

"Ние като никой друг искаме войната да свърши. Не искам детето ми да бяга в укритието, не искам дронове да разрушават домовете ни. Но разбираме, че първо трябва да изгоним нашествениците и да влезем под чадъра на НАТО. Това е главната спирачка за Путин. Нищо друго няма да го спре. Него не го интересува толкова кой е в Белия дом. Ние също искаме по-скоро да има край. Но става като в старата притча - или падишахът ще умре, или магарето. Искаме войната да свърши по-скоро, но не бих свързвал това с американските избори. Очевидно, че Америка може да ускори процеса. Могат да ни продадат самолети заедно с пилоти, които да наемем. Ние сме готови да платим. Но всички се опасяват да не би Русия да се разпадне, защото не се знае в чии ръце ще се окаже ядреното оръжие. И чакат края на Путин". 

Цялото интервю на Диана Янкулова с Васил Климчук в предаването "Неделя 150" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване на Университета в Мичиган: Юношите приемат повече от допустимата доза кофеин

Проучване на Университета в Мичиган показва, че юношите приемат повече от допустимата доза кофеин, а това може да доведе до здравословни проблеми. С течение на времето влиянието на кофеина намалява и ние започваме да увеличаваме приеманото количество, а това увеличава риска от отрицателни странични ефекти. Един от всеки четирима родители казват, че..

публикувано на 22.05.24 в 03:37

Почина бивш британски морски командос, обвинен в шпионаж за Хонконг

Във Великобритания бивш ият  кралски морски командос  Матю Трикет , който беше обвинен в шпионаж за разузнавателната служба на Хонконг,  е  почина л , съобщиха от  британската  поли ция. Трийсет и седем годишният Матю Трикет, който беше пуснат под гаранция, беше открит от човек в парк близо до мястото, където живее в Мейдънхед,  графство Баркшър ...

публикувано на 22.05.24 в 03:21

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03
Карин Жан-Пиер

Белият дом критикува популяризирането на нацистко съдържание от акаунта на Доналд Тръмп

Белият дом разкритикува "отвратителното" популяризиране на нацистко съдържание, след като във видеоклип, публикуван от акаунта на Доналд Тръмп в социалната му мрежа Truth Social, се споменава за "обединен райх", ако той спечели президентските избори през 2024 г., съобщава Франс прес. "Отвратително и позорно е някой да промотира съдържание, свързано с..

публикувано на 21.05.24 в 21:57