Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК отговори на Ердоган: Присъединителните процеси към ЕС и НАТО не могат да бъдат преплитани

Снимка: ec.europa.eu

Турският президент Реджеп Ердоган постави напредъка в преговорите за членството на страната му в Евросъюза като условие Анкара да допусне Швеция в НАТО.

Преговорите за еврочленството на Турция са в застой от 2018 година насам най-вече заради авторитарните аспекти на управлението на Ердоган. Изненадващо днес той постави такава цена на турското одобрение за включването на Швеция в НАТО:

 "Първо, отворете пътя към членството на Турция в Европейския съюз, а след това ние ще разчистим пътя за Швеция"

Последва отговор на говорител на Еврокомисията - присъединителните процеси в НАТО и Европейския съюз са отделни и не могат да бъдат преплитани. Германският канцлер Олаф Шолц реши да е оптимист и без да коментира евроамбициите на Анкара се зарадва, че турският президент е споменал възможността да допусне Швеция в НАТО.

Преди годишната среща на алианса във Вилнюс, Турция и Унгария са единствените страни, чийто парламенти не са ратифицирали шведското членство.

В случая на Анкара причината е официалното виждане, че Стокхолм не преследва достатъчно упорито намиращи се на шведска територия членове на Кюрдската работническа партия. Не става ясно как турското членство в Евросъюза ще реши този въпрос.

Повечето членки на НАТО се надяваха шведската кандидатура, предизвикана от руската агресия срещу Украйна, да бъде финално одобрена във Вилнюс.

Генералният секретар на Aлианса Йенс Столтенберг отново изрази надежда за "позитивно" решение спрямо Швеция на срещата. Той допълни, че по принцип подкрепя членството на Анкара в Евросъюза, но случаите са различни, защото Стокхолм вече е изпълнил критериите да влезе във военния пакт.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Намеренатастатуя в Хераклея Синтика

Гръцките медии за откритието в Хераклея Синтика: Голям успех на българската археология

Гръцките медии отделят централно място на откритието на българските археолози при разкопки в Хераклея Синтика край Рупите. Преди два дни екипът на проф. д-р Людмил Вагалински откри мраморна скулптура, чиято височина е над човешки ръст. Тя е разкрита в големия канал на античния град и е не само най-добре запазената сред откритите там, а..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

МВнР с препоръка: Не пътувайте към Сицилия и околните острови

Министерството на външните работи препоръча на българските граждани да се въздържат от пътуване до Сицилия и околните острови следващите дни заради активизиране на вулканите Етна и Стромболи.  Управата на летището в италианския град Катания, разреши частичното му отваряне, след като то бе затворено заради активната дейност на Етна. Отвориха..

публикувано на 06.07.24 в 07:59
Масуд Пезешкян (в средата) е новият президент на Иран

Масуд Пезешкян е новият президент на Иран

Иранският реформаторски кандидат Масуд Пезешкян спечели втория тур на президентските избори срещу ултраконсерватора Саид Джалили, съобщиха държавните медии. От над 30 милиона гласа, Пезешкиан е събрал близо 17 милиона, а Джалили - малко над 13 милиона, съобщи Министерството на вътрешните работи, предаде АФП. До предсрочните президентски..

публикувано на 06.07.24 в 07:52

Руски въздушни удари в Украйна, Суми остана без питейна вода

Украинският град Суми остана без питейна вода тази нощ, след като при руски въздушни удари бе повредено електрозахранването на водоснабдителната система. Украинската обществена медия "Суспилне" съобщи за поредица от експлозии тази нощ в областния център, разположен североизточно от столицата Киев. Сумска област е обект на постоянни атаки..

публикувано на 06.07.24 в 07:45

Близо 2 800 безработни започват работа по регионални програми по заетост

Близо 2 800 безработни ще започнат работа по регионални програми за заетост, които се финансират от социалното министерство тази година, съобщиха от ведомството. Програмите са разработени по предложения на областни и общински администрации и са утвърдени от министъра на труда и социалната политика.  Предвидените за тях средства в бюджета..

публикувано на 06.07.24 в 07:32
Делян Георгиев

Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов

Три фестивала – музикален, кулинарен и филмов  организира за празника систоличният район „Изгрев“. Събитието „Изгрев фест“ ще продължи три дни – от 6 до 8 юли в парк „Тинтява“ ( градинката на КАТ ). „Само за четири години празникът на район „Изгрев“ се превърна в традиция. Всяка година събитието се разраства – сега ще продължи три дни. За..

публикувано на 06.07.24 в 06:00
Джо Байдън

Байдън определи представянето си на дебата с Тръмп като "лош момент"

Американският президент Джо Байдън даде за "Ей Би Си" първото си телевизионно интервю след предизборния дебат с предшественика си Доналд Тръмп на 27 юни. Байдън определи представянето си тогава като "лош момент" и увери, че то не е признак за някакво по-сериозно състояние: "Бях изтощен. Не се вслушах в инстинктите си по отношение на подготовката и беше..

публикувано на 06.07.24 в 04:06