Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Ердоган ще изпрати на турския парламент за ратификация членството на Швеция в НАТО

Режеп Ердоган, Йенс Столтенберг и Улф Кристенсон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Турция се е съгласила да напредне с процедурата по одобряване на приемането на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, съобщава Ройтерс.

По време на пресконференция Столтенберг потвърди, че президентът на Турция Реджеп Ердоган вече се е съгласил да внесе протокола за присъединяване на Швеция във Великото народно събрание на неговата страна възможно най-скоро и да осигури ратификацията му.

"Радвам се да съобщя, че президентът Ердоган се съгласи да предаде протокола за присъединяване на Швеция към НАТО на Великото национално събрание на Турция възможно най-скоро и да работи в тясно сътрудничество с парламента, за да гарантира ратификацията“, каза Столтенберг на пресконференция.

Шефът на НАТО също така описа това като "историческа стъпка", която прави "всички съюзници в НАТО по-силни и по-сигурни".

Швеция направи голяма крачка към членство в НАТО, след като сключи споразумение с турския президент Ердоган за допускането на страната в алианса, заяви шведският премиер Улф Кристерсон.

"Чувствам се много добре, това беше моята цел от дълго време и вярвам, че днес имахме много добър отговор и направихме много голяма крачка към членството", каза Кристерсон на пресконференция след среща с шефа на НАТО Йенс Столтенберг и с Ердоган.

Според Анадолската агенция Швеция е обещала да работи активно за бъдещо членство на Турция в ЕС, за визова либерализация и отмяна на ембаргото за оръжейни продажби.

Решението идва след месеци на дискусии и дойде часове преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс и след като тази вечер се проведе среща между Ердоган с шведският премиер Улф Кристерсон при посредничеството на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Шефът на НАТО също така отбеляза, че не може да навлезе в подробности относно сроковете за процеса на ратификация от страна на турския парламент.

Според Столтенберг, Унгария е дала се разбере, че няма да бъде последната, която ще ратифицира протокола за членството на Швеция в НАТО.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналата година, отхвърляйки политиките на военно необвързаност, които провеждаха през десетилетията на Студената война, докато руската инвазия в Украйна преформулира политиките за сигурност на двете държави.

Кандидатурите за членство в алианса трябва да бъдат одобрени от всички членове на НАТО и докато на Финландия беше дадена зелена светлина през април, Турция и Унгария отложиха одобрението на кандидатурата на Швеция.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства съгласието на турския президент Ердоган да подкрепи кандидатурата на Швеция за присъединяване към военния съюз на НАТО.

В изявление, публикувано от Белия дом, Байдън добави, че е готов да работи с Ердоган за подобряване на "отбраната и възпирането в евроатлантическата зона".

Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе двустранна среща с турския президент Реджеп Ердоган във вторник, докато е в Литва за среща на върха на НАТО, съобщиха от Белия дом.

Председателят на съвета на ЕС - Шарл Мишел пък съобщи, че е разговарял днес с турския президента Реджеп Ердоган и че двамата са се договорили да "заредят отново с енергия турско-европейските отношения".

По-рано днес Ердоган постави като условие размразяването на преговорите на Турция за членство в ЕС, за да "пусне" Швеция в НАТО.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Блинкън в Киев на 14 май 2024 г.

САЩ ще използват руските активи под своя юрисдикция за възстановяване на Украйна

Съединените щати ще използват руските активи под американска юрисдикция за възстановяването на Украйна, стана ясно от изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън при днешното му посещение в Киев, съобщиха АФП и Ройтерс. Блинкън: Помощта идва в този сложен момент за Киев Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков..

публикувано на 14.05.24 в 22:48
Георги Гвоздейков

Гвоздейков: Предстои подписване на колективен договор в БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков изрази надежда да не се стига до ескалация на напрежението в БДЖ.  Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска по-рано оставката на ръководството на Националната компания "Железопътна инфраструктура" като го обвини в некомпетентност при преговорите за нов колективен трудов договор: "Общо взето..

публикувано на 14.05.24 в 22:10

Съдът отмени решението, което бяха повишени цените на таксиметровите услуги в Благоевград

Административен съд-Благоевград отмени решение на Общинския съвет в областния център от миналата година, с което бяха повишени цените на таксиметровите услуги. Според съда местните законодатели са допуснали две съществени нарушения, а собственикът на една от фирмите за таксиметрови превози твърди, че с решението си Общинският съвет е осигурил..

публикувано на 14.05.24 в 21:50

Над 203 млн. евро е бюджетът за земеделците по т. нар. "еко схеми"

817 млн. евро е бюджетът за директни плащания за тазгодишната кампания. Над 200 млн. от тях са за т. нар "еко схеми", свързани с опазването на околната среда , климата и хуманното отношение към животните. Това стана ясно в рамките на информационната кампания, която агроведомството започна сред фермерите, за да им разясни промените в директните..

публикувано на 14.05.24 в 21:23

Гвоздейков: Готови са критериите по процедурата за изграждане на зарядни станции за леки и товарни автомобили

Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата (Трансевропейска транспортна мрежа). Това заяви в Бургас служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, по време на заседание на Комитета за наблюдение на Програма "Транспортна свързаност"., съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 14.05.24 в 21:07
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г. поправки в конституцията, министрите на външните работи, на вътрешните работи, на отбраната, на..

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин Владимир Путин заминава за Китай за втори път в рамките на последните шест месеца. Срещата му със Си..

публикувано на 14.05.24 в 19:02