Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вили Лилков се впуска в кметската надпревара в София

Проф. Вили Лилков
Снимка: БГНЕС

Бившият общински съветник и бивш депутат проф. Вили Лилков обяви, че приема да бъде кандидат за кмет на София, след като по-рано политици и интелектуалци започнаха подписка за издигане на кандидатурата му.

"…не мога да се правя, че не виждам как София продължава да се управлява по системата "наши хора" – некомпетентно, "на парче" и расте, без да се развива. Имам опит, познавам столицата и нейните проблеми и съм готов с истинските решения!

Затова приемам да бъда кандидат за кмет, издигнат от тези, които също не могат да забравят, защото онази надежда от площада не трябва да угасва, а отвоюваната свобода не трябва да бъде предадена. Време е София да влезе в XXI век – дължим го на нашите деца!", пише проф. Вили Лилков в профила си във Фейсбук. 

Никъде в публикацията си проф. Лилков не споменава като директна причина за решението си решенето Васил Терзиев да влезе в надпреварата. Номинираният от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" кандидат беше критикуван за връзката на своите роднини с бившата ДС.

В публикацията си в мрежите обаче Вили Лилков казва, че няма как да се прости и забрави времето отпреди 30 години, в което докато е имало протести, червената номенклатура е трансформирала политическата власт в икономическа.

Вчера Инициативен комитет, в който влизат Богдана Карадочева, Васко Кръпката, Теди Москов, проф. Кирил Топалов, Тодор Токин, Ваньо Шарков, Иван Лечев, Аня Пенчева, Ивайло Цветков-Нойзи, а също и бившите министри на финансите и външните работи в кабинета на СДС Муравей Радев и Надежда Нейнски, издигна проф. Лилков за кмет. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Блокирано е движението на Е-79 между Мездра и Враца

Повече от 3 часа вече е блокирано движението на международния път Е-79 между Мездра и Враца, който беше препречен от ТИР. Шофьорът е изгубил контрол в проливния дъжд в района в късния следобед и се е ударил в стълб с автоматични устройства за записване на пътния трафик. В района все още има опашка от ТИР-ове. Леките коли и в двете посоки се..

публикувано на 03.06.24 в 21:07

След бурята: Селища без ток във Великотърновско, шофьор на камион загина при катастрофа

Пороен дъжд с гръмотевична буря и градушка се изля тази вечер над Великотърновска област. Има паднали дървета и селища без ток. Градушка с големина на лешник е паднала тази вечер в горнооряховското село Първомайци, сигнализираха в социалните мрежи жители на селото. Пожарникари отстраняват нападали дървета в пет различни района на..

публикувано на 03.06.24 в 20:59

Обстановката в Ловешко се нормализира

Обстановката в Ловешко постепенно се нормализира след падналия пороен дъжд, придружен с градсушка и бурен вятър. Буря нанесе значителни щети в Ловешко Все още се разчистват паднали дървета, а екипите на електроразпределителното дружество поетапно отстраняват авариите. Поройният дъжда, придружен със силен вятър и на места с градушка,..

публикувано на 03.06.24 в 20:42
Найджъл Фарадж

Найджъл Фарадж потвърди, че ще се кандидатира на общите избори

Във Великобритаиня Найджъл Фарадж потвърди, че ще се кандидатира на общите избори. Само преди дни той заяви, че няма да се кандидатира, но сега не само, че промени мнението си, но взе и решение да оглави крайнодясната партия „Реформирай Обединеното кралство“. В изявление за медиите Найджъл Фарадж заяви: „Взех решение, промених мнениетоси..

публикувано на 03.06.24 в 20:16
Кристина Дунчева

Доживот без замяна за Кристина Дунчева, убила двете си деца

Доживотен затвор без замяна при първоначален специален режим присъди петчленен състав на Окръжен съд Благоевград на Кристина Дунчева, която в края на 2020 година уби двете си деца по особено жесток начин. Престъплението беше извършено в Сандански, в дома, в който Кристина живеела с децата си – момче на пет години и и момиченце на 3 годинки...

публикувано на 03.06.24 в 20:13

Трима души, сред които българин, са задържани за поставяне на ковчези пред Айфеловата кула

Трима мъже, един от които - българин, бяха изправени днес пред френски съд по подозрение, че са сложили в събота 5 празни ковчега с надпис "Френски войници от Украйна" в подножието на Айфеловата кула. Българинът е управлявал автомобила, превозващ ковчезите. Другите двама участници са германец и украинец, съобщиха от прокуратурата. Проверката на телефона..

публикувано на 03.06.24 в 20:11
Калин Стоянов

Вътрешният министър: 213 са сигналите за купуване на гласове

213 сигнала за купуване на гласове има постъпили в структурите на МВР,  съобщи в Малко Търново ресорният министър Калин Стоянов. Той уточни, че до момента са образувани 80 досъдебни производства за нарушаване на изборните права на гражданите. " В днешния ден се работи на територията на Областната дирекция на МВР - Велико Търново. Няма нищо ново за..

публикувано на 03.06.24 в 20:02