Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви промени внесоха ДПС, ГЕРБ-СДС, БСП и "Възраждане" в бюджета на ДОО

Снимка: Ани Петрова

Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да остане 710 лева, а не предвидените 780 лева, а майчинството да се признава за действителен осигурителен стаж – това предлага ДПС между първо и второ четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 година. Срокът за предложенията по проекта изтече снощи. Промени внесоха и от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „БСП за България“ и „Възраждане“.

ДПС иска и отпадане на изискването за доказване на продажбата на растителна или животинска продукция при установяването на осигуряване на земеделските производители, както и отпускът за бременност, раждане и отглеждане на дете да се признава за действителен осигурителен стаж при изчисляването на недостигащ стаж за пенсия.

От БСП предлагат минималното дневно обезщетение за безработица да се увеличи от 18 на 23 лева, ръст на заплатите в Националния осигурителен институт с 15 процента от 1 януари, а обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да бъде 850 лв. вместо заложените 780 лв.

От ГЕРБ-СДС предлагат увеличение на заплатите в НОИ с 15 процента от 1 юли. От "Възраждане" предлагат до 31 декември 2023 година да не се правят вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Сега 5 процента от вноската за пенсия на родените след 31 декември 1959 година отива в частен универсален пенсионен фонд, а останалите 12,8 процента – във фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голяма част от фронта на пожарите в Югозапада е овладян, 2 са активните огнища в Малешевска планина

Двата големи горски пожара в Малешевска планина и Славянка засега са овладени. Има активни две пожарни огнища. Овладени са двата големи пожара в Благоевградско Вятърът и високите температури обаче не са повод за оптимизъм. Гл. комисар Джартов: Не може да бъдем спокойни все още и за двата пожара в Югозапада Два наши военни хеликоптери и..

публикувано на 01.08.24 в 18:27
Еван Гершкович

Размяна на затворници между Русия и САЩ, Еван Гершкович от "Уолстрийт Джърнъл" е сред освободените

26 затворници от 7 държави са част от разменна операция между Русия и Запада, която е в ход. Сред освободените са американският журналист от "Уолстрийт Джърнъл" Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън.  Турция координира процеса, разпространени бяха кадри на размяна на пленници на летището в Анкара.  Разменените затворници са от..

публикувано на 01.08.24 в 17:33
Деца на летен лагер в село Макоцево

Свидна Динева: Тази година се акцентира на ваканции за деца с образователен характер

Градски лагери в големите градове у нас и образователни лагери в чужбина са хитът тази година , споделя в интервю пред БНР Свидна Динева, управител на туроператор, който предлага такива пътувания. Тази година има повишен интерес към детските и ученическите пътувания в страната и чужбина отбелязват туроператори. Записванията тази година са..

публикувано на 01.08.24 в 17:19

Опасност от пожари в голяма част от страната в следващите 2 дни

В следващите два дни индексът за пожароопасност се повишава до максимална степен - червено, за голяма част от страната - почти цяла Северна България, югоизточните области, а също - Пловдив, Кърджали и Хасково, както и поречието на река Струма.  В тези райони са възможни бързо разпространяващи и трудни за овладяване пожари. Това показва..

публикувано на 01.08.24 в 17:06

Движението на влаковете от Подбалканската линия е спряно заради дерайлирали вагони

Движението на влаковете от Подбалканската линия в участъка Мирково - Долно Камарци е спрян заради инцидент.  Пет празни вагона на частен товарен влак са излезли от релсите минути преди 15.00 часа в участъка между гарите Мирково и Долно Камарци. Композицията е била от 20 вагона, няма пострадали. Към мястото са изпратени техника и екипи за..

публикувано на 01.08.24 в 17:00
Валентин Мундров

Приоритети на МЕУ: Прозрачното удостоверяване на машините и видеонаблюдението на вота

Основният приоритет на Министерството на електронното управление е да осигури открит и прозрачен процес по удостоверяването на машините за гласуване, както и видеозаснемането и видеонаблюдението на изборния процес в деня на вота. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров по време на изслушване в Комисията по..

публикувано на 01.08.24 в 17:00

Главчев ще пита НС, ако му се наложи да номинира еврокомисар

Премиерът Димитър Главчев заяви, че оглавяваното от него служебно правителство не трябва да номинира кандидат за нов български еврокомисар, тъй като скоро може да бъде сменено или от редовен, или от друг служебен кабинет. Срокът, в който България трябва да предложи кандидатура, е 30 август. Ако все пак се наложи номинацията да бъде..

публикувано на 01.08.24 в 16:53