Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диляна Гайтанджиева: След всяко разследване съм обвинявана, че съм агент на какви ли не служби

"Миротворец" е психологическа операция, смята журналистката, чието име бе включено в украинския сайт

| Интервю
Диляна Гайтанджиева в Сирия
Снимка: Личен архив

"Политиката, която се налага, е, че информация, която не отразява Украйна в добра светлина, се цензурира. Реакцията на хората във Фейсбук беше много категорична и намери отзвук. Властта чу хората, макар че тази позиция се сведе само до телефонно обаждане на външния министър до украинската посланичка."

Това каза в интервю за БНР разследващият журналист Диляна Гайтанджиева, която бе включена в украинския сайт "Миротворец". Тя е "изненадана, че въобще имаше някаква реакция от страна на властта, защото става въпрос за Украйна".

Гайтанджиева уточни, че в горния десен ъгъл на сайта има надпис "Ленгли – Вирджиния", където се намира централата на ЦРУ. Според нея сайтът е репресия на несъгласните и на критиците на Украйна и не се затваря, за да се влияе на чужденците, които са "врагове" на страната.

"Този сайт - "Миротворец", е психологическа операция, целяща да всее страх. Когато човек види името си, личните си данни, види информация за себе си, види снимките на трупове, на призивите за насилие на заглавната страница, да се изплаши и да замълчи."

Това е световноизвестен сайт, който многократно е предизвиквал недоволство, реакция, дори категорична резолюция на Европейския парламент от февруари 2021 г., добави Гайтанджиева. По думите ѝ украинското правителство не забранява нещо, което според ЕП е екстремистко и нарушава законите на Европа.

"Няма пречка пред българското правителство и ЕП да задължат Украйна да затвори този сайт", смята журналистът.

Гайтанджиева изтъкна, че украинските служби използват информация от "Миротворец".

"Това, че украинското правителство няма никаква връзка, не е точно така. Този сайт е създаден от служител на МВР на Украйна. Той не го крие, той даде интервю в английската "Ал Джазира", той се гордее със сайта си."

Според "Миротворец" Диляна Гайтанджиева е "агент на руските служби", а  нейните разследвания са определени като "руска пропаганда" и "теория на конспирацията". Едното от разследванията – за биолаборатории на Пентагона, е от 2018 г. и не касае само Украйна. Другото разследване, заради което тя  присъства в списъците на "Миротворец", е за износа на български оръжия през трети страни за Украйна.

"Което очевидно също се счита за руска пропаганда. Кирил Петков и Асен Василев се похвалиха с това – че тайно са изнасяли оръжия, Зеленски благодари на България. Не виждам къде е руската пропаганда нито в единия, нито във втория случай."

В работата си Гайтанджиева е използвала публична информация на Пентагона. Тя припомни, че помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд потвърди под клетва, че Съединените щати финансират такива изследвания в биолаборатории и след началото на войната бяха притеснени материали от украинските лаборатории да не попаднат в ръцете на Русия.

След всяко разследване съм обвинявана, че съм агент на какви ли не служби, сподели Диляна Гайтанджиева в предаването "Политически НЕкоректно". По думите ѝ, е била сочена както за агент на ЦРУ, така и на иранските и на българските служби.

"Толкова съм свикнала с това. В конкретния случай с "Миротворец" е абсурдно."

"Не гледам големите телевизии. Отдавна не се информирам по този начин. Чета западните медии", каза журналистката, която не е била поканена в нито една голяма медия, след като името ѝ попадна в украинския сайт.

"Управляващите гласуваха срещу референдума, като по този начин го стопираха. Това означава, че мнението на българския народ не е важно. Българският народ е важен само преди избори", коментира още Диляна Гайтанджиева, която е основател и автор на сайта "Обективно".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ресми Мурад

Ресми Мурад: Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали

Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали, които са сплотени, смята областният лидер Ресми Мурад.  Според него те не одобряват изразената в социалните мрежи позиция на несъгласие спрямо ръководството на ДПС.  В същото време изявени общественици коментираха, че ситуации като тази в Движението са следствие от..

публикувано на 04.07.24 в 16:47

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17