Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие на първо четене да се улесни процедурата в съда за отпадане тайната на осиновяването

Заседание на НС, 20 юли 2023 г.
Снимка: БТА

На първо четене мнозинството в Народното събрание прие да се улесни процедурата в съда за отпадане тайната на осиновяването. С промените в Семейния кодекс депутатите подкрепиха да се ограничи възможността за разсиновяване и облекчаване на процедурата за осиновяване.

Депутатите разискваха два законопроекта за изменения на Семейния кодекс - единият внесен  от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, подкрепен с 145 гласа "за", и другият, от "Възраждане" - отхвърлен от мнозинството с 46 гласа "против" и 111 "въздържал се".

От партията на Костадинов не успяха да наложат промяната, която предвижда равен старт на двамата родителите при развод, като съдът да може да преценява на кой родител да се даде детето и да има равни права за грижи при отглеждането му. 

Котрааргументите от Мирослав Иванов от ПП-ДБ:

"Детето няма да знае къде е неговия дом, живеейки наполовина на едно място, наполовина на друго място"

Управляващите коалиции защитиха внесените от тях изменения, които предвиждат по-лесно да се получава информация за произход от съда. Председателят на социалната комисия и един от вносителите, Деница Сачева от ГЕРБ, изтъкна:

"Ние предлагаме навършилият 18 години осиновен да може да подава искане за разкриване на биологичните родители".

Самото разкриване е предвидено да става с решение на съда след изслушване на самите биологични родители, ако бъдат открити, при закрити врати, в случаите, когато те не са починали.

БСП и "Възраждане" категорично се противопоставиха на облекчаването на процедурата за осиновяването при живи биологични родители. 

Смиляна Нитова от БСП: "Посоченият срок от 6 месеца е твърде кратък, особено в сегашните условия, когато е трудно за един родител, изпаднал в затруднено положение, само за 6 месеца да реши този свой проблем и да може да върне децата си при себе си, и да се грижи наистина за тях."

На първо четене мнозинството записа социалното министерство да се създаде и да поддържа национална електронна информационна система за пълно осиновяване, с ясна проследимост на действията и решенията на всички ангажирани страни.

"Освен информация за биологичните родители, системата да съдържа данните от регистрите на децата и на кандидатите за осиновители, които в момента са пръснати в различни регионални дирекции за социално подпомагане в страната", добави Деница Сачева от ГЕРБ.

Други подкрепени изменения предвиждат и създаване на възможност за електронно кандидатстване за осиновяване на дете. Разсиновяване ще може да се прави само след експертна оценка от социален работник и психолог за степента на разстройване на отношенията между двете страни. Самото разсиновяване ще може да се случи само след навършване на 25 години на осиновения.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Ангел Стойков

Повече от 600 студенти ще участват по проекта - "Летен университет - 2024"

Повече от 600 студенти от над 30 висши училища в страната се очаква да участват в 22-рото издание на проекта на Националното представителство на студентските съвети в България  "Летен университет - 2024" . Събитието ще се проведе от 25 август до 1 септември в Китен . Неговата цел е да създаде условия за диалог между студентските общности на..

публикувано на 24.08.24 в 08:15

Напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съединените щати съобщиха за напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Те бяха подновени тази седмица в египетската столица Кайро, а според американския съветник по националната сигурност Джон Кърби следващия етап е Израел и "Хамас" да се съберат и да започнат да преговарят за прилагане на вече договореното. До момента в..

публикувано на 24.08.24 в 08:02

Украйна изтласква руските сили от Харковска област

Украинската армия изтласква руските сили от Харковска област, заяви  президентът Володимир Зеленски. Той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна помощ. В днешния Ден на независимостта Украйна планира атаки срещу руските части и в Херсонска област, съобщиха руски източници. "Говорих с главнокомандващия Олександър Сирски за..

публикувано на 24.08.24 в 07:42

БНР проверка: Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат

Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат, показа проверка на БНР по слушателски сигнали.  Случаите са единични и все още не се отразяват на общата статистика, но са показатели за очакваната от месеци тенденция, казват експерти.  По-значително е оскъпяването при заемите в евро.  Очаквайте подробности!

публикувано на 24.08.24 в 07:38

Протестиращи заради безводието в Свищовско отново блокират пътя Плевен – Русе

Жителите на четири свищовски села, които нямат питейна вода, днес и утре отново излизат на протести. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава ще затворят главния път Плевен – Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10 до 10:30 часа и от 11 до 11:30 часа. Това е поредният протест с пътна блокада на бедстващите, заради..

публикувано на 24.08.24 в 07:31
Габриела Руменова

"Ние потребителите" за вредите от евтините бижута и масажите на плажа

Кой от нас не иска да е красив? Особено, когато сме на морето. И за да станем по-хубави и по-морски пазаруваме от павилионите всякакви бижута , а пък, ако можем да си го позволим, може да си поръчаме разкрасяващи процедури на плажа . Но колко опасности крие това?   "Трябва се подхожда много разумно към това, когато сме на почивка, на море и..

публикувано на 24.08.24 в 07:30
Паметник на свободата

147 години от Шипченската епопея

Днес честваме 147-ата годишнина от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Тържествената церемония ще започне в 11 часа в подножието на историческия връх Свети Никола.  Денят, в който отдаваме почит на героите от Шипка, ще започне с панихида в памет на загиналите, в Соколския манастир над Габрово. Оттам ще..

публикувано на 24.08.24 в 07:26