Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече пети час депутатите обсъждат промените в Наказателния кодекс

Снимка: Ани Петрова

В последния работен ден на Народното събрание преди лятната ваканция депутатите обсъждат на второ четене общ законопроект за изменения на Наказателния кодекс. Основните групи промени са свързани с нови наказания при шофиране след употреба на алкохол и наркотици и при трафик на мигранти. В законопроекта са заложени изменения в още шест раздела на Наказателния кодекс.

Вече пети час депутатите обсъждат промените внесени от МС, ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и БСП, обединени от седем законопроекта в един общ за окончателно гласуване, в който са близо 80 предложения, внесени между двете четения. Още в началото се стигна до спорове за начина на разискванията, стигна се до прекъсване на заседанието и свикване на председателски съвет.

След него се реши разискванията да продължат текст по текст. Мнозинството отхвърли предложението на Любен Дилов от ГЕРБ за отлагане на окончателното обсъждане за септември, въпреки мотивите на Дилов:

"Изключително важни неща, засягащи съдбата на милиони хора, искате с лека ръка, след три заседания по 8-9 часа и едно от близо 24 часа да ги приемем днес и тук".

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова остро се възпротиви:

"Можете ли да излезете отвън да го кажете на майките и на бащите на убити деца от дрогирани шофьори? Три месеца ги лъжете. Всеки ден са тук и чакат нашето решение, а вие: "Дайте сега да го оставим за септември", за да идете на море".

До този час в пленарната зала са подкрепени само една четвърт от предложенията.

Към предвидените наказания при престъпления, извършени по расистки и ксенофобски подбуди, депутатите включиха и такива, свързани със сексуалната ориентация. Бяха одобрени и поправките за завишаване на санкциите за престъпления, свързани с детската порнография.

Мнозинството инкриминира разпространението на файлове от торент сайтове, но само тези, които нарушават авторското право с цел финансови облаги.

От ИТН и от "Възраждане" изразиха недоволство от подкрепеното предложение, внесено от ПП-ДБ, като изразиха опасения, че може да се стигне до преследване на широк кръг от хора, само ако децата им по случайност споделят подобен файл.

Тошко Йорданов от ИТН:

"Всяко едно дете в тази страна в момента е престъпник, включително и родителите му. И това нещо преследване не този, който доставя, не е сайтът, от който може торента да се закачи и да свали филмите, а преследва този, който е цъкнал на това - потребителят".

В пленарната зала тепърва предстоят окончателните разисквания по промени в Наказателния кодекс, с които се въвеждат строги наказания за ограничаване на войната по пътищата и тези, които засягат наказанията за трафик на мигранти.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43