Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РСМ: Министрите от ДСИ с оставки, които влизат в сила, ако ВМРО-ДПМНЕ гласува промените в конституцията

Али Ахмети (вдясно) и премиерът на Албания Еди Рама, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички министри от албанската формация Демократически съюз за интеграция (ДСИ) депозираха оставки от постовете си с писма до македонския премиер Димитър Ковачевски, предава БГНЕС.

В писмото, което бе оповестено от лидера на партията Али Ахмети, с оставките до премиера пише, че "оставките влизат в сила веднага след като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ подкрепи промените в конституцията".

"Ние, министрите от квотата на ДСИ, подаваме оставка от постовете, които заемаме в момента. Господин премиер, оставките стават ефективни в момента, в който опозицията ще гласува промените в конституцията", пише в писмото.

Сред подалите оставка е и министърът на външните работи Буяр Османи.

В писмото на Али Ахмети се посочва още, че страната е в критичен етап от европейското бъдеще, и важните решения изискват политическа, национална и държавна отговорност и жертви.

По-рано от ДСИ обявиха, че ще се оттеглят от властта до следващите избори, ако ВМРО-ДПМНЕ гласува за включването на българите в конституцията, което е условие за продължаване на преговорите на Република Северна Македония с ЕС.

От централата на ДСИ съобщиха преди месец и половина, че приемат предварителните условия, отправени към тях, за да има промени в конституцията и започване на преговори за членство в ЕС.

"Историческият момент, пред който страната е изправена като възможност за бързо членство в ЕС, е създаден преди всичко от геополитическите обстоятелства покрай войната в Украйна.

Позовавайки се на консенсусната нужда на хората, независимо от тяхната принадлежност, от по-добър стандарт на живот, от възможността хората да останат тук, от бърз път към членство в ЕС през следващите години, Централното председателство препотвърди консенсусно и решително първоначалното решение, че представихме веднага след срещата на председателите на политическите партии - че ДСИ е готов да напусне правителството в същия ден, когато конституционните промени влязат в сила, ако това е предпоставка опозицията да подкрепи конституционните промени", каза говорителят на ДСИ Буяр Османи в началото на юни.

За да започне преговори за членство в ЕС, Република Северна Македония трябва да промени конституцията си и в нея трябва да бъдат вписани българите. Без тази промяна югозападната ни съседка няма да може да започне преговорния процес.

ВМРО-ДПМНЕ и нейният лидер Христиан Мицкоски обаче заявяват многократно, че "техните депутати няма да подкрепят промените под български диктат". Мицкоски многократно призова и за отстраняването на ДСИ от управлението на страната.

ВМРО-ДПМНЕ управлява в коалиция с ДСИ в продължение на над 10 години. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12