Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция забрани износа на небутилиран зехтин и на зехтин в бъчви

Снимка: Pixabay

Турция забрани износа на небутилиран зехтин и на зехтин в бъчви до края на октомври. По информация на изданието “Економим” турското Министерство на търговията първо устно е уведомило Асоциациите на износителите на зехтин за наложената забрана върху експорта, съобщи БТА. Предстои да бъде разпратено и официално писмено съобщение.

Решението е взето, след като турският президентът Реджеп Тайип Ердоган се информирал за цената на зехтина, която била много висока. В резултат наредил износът на зехтин да бъде спрян, за да може хората да консумират продукта на по-достъпна цена.

Цената на един литър екстра върджин зехтин в магазините към Министерството на земеделието е между 13 и 18 лева.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

За 24 часа полицията залови 42 водачи, седнали зад волана пили, 11 - взели наркотици

42-ма водачи, шофирали след употреба на алкохол, и 11 - на наркотици, са заловени от полицията през последното денонощие в страната.  16 от водачите, заловени да карат след употреба на алкохол, са били с проби от 0,5 до 1,2 промила, а 26 - с над 1,2 промила. Един е отказал тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени..

публикувано на 07.07.24 в 20:14
Илюстративна снимка - поддръжници на Гръцката комунистическа партия на протест, архив, юни 2024 г.

Гръцката комунистическа партия с антивоенен протест на пристанището в Солун

Активисти на Гръцката комунистическа партия проведоха антивоенен протест на пристанището в Солун срещу използването на гръцки военни бази в мисии на НАТО. "Нито едно гръцко пристанище или летище не трябва да се използва за империалистическите цели на НАТО" -  скандираха активисти на комунистическата партия и много студенти на пристанището в Солун...

публикувано на 07.07.24 в 19:51
При обиск в домовете на арестуваните са намерени милиони евро в брой.

В Атина арестуваха 14 общински служители - организирана престъпна група за изнудване

Гръцката полиция разби организирана престъпна група за изнудване на собственици на заведения и магазини в Атина. Арестувани са 14 общински служители, участвали в престъпната схема. Повече от шест месеца са следени общински служители в Атина, за които е имало официални жалби за рекет срещу търговци в Атина. Служителите на общината са организирали..

публикувано на 07.07.24 в 19:29

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов, отдал живота си на радиото между 1977 и 1994 година, съобщиха наши колеги. Той е автор на сигналите на предаването "12+3" на "Хоризонт", които звучат в ефир вече 35 години. Сергей Джоканов беше и един от първите композитори на електронна музика в България...

публикувано на 07.07.24 в 19:24

ПП заявиха, че ще останат опозиция в 50-ото Народно събрание

В 50-то Народно събрание не виждаме условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждаваме, че ще бъдем конструктивна опозиция. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната" след заседание на Националния съвет на формацията, публикувана в профила ѝ в една от социалните мрежи. Божидар Божанов: Ако гледаме анонсите..

публикувано на 07.07.24 в 19:10
Жена гласува на втория тур на френските парламентарни избори в секция в Рабат, Мароко - 7 юли 2024 г.

Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция

Френските избиратели масово излязоха на втория тур на парламентарните избори. Франция се готви да посрещне първите резултати от балотажа  в 20:00 ч. местно време. Преди това президентът Еманюел Макрон свиква заседание в Елисейския дворец. "Нищо не е решено, всичко ще зависи от резултатите" - заяви той при гласуването си в Туке, запитан от АФП за..

публикувано на 07.07.24 в 19:02
Древното светилище е разкрито от италианска научна експедиция.

В Кипър италиански археолози разкриха светилище отпреди 4000 години

В Кипър бе открито свещено място, датирано отпреди 4000 години. Най-старият древен храм, установяван досега на острова, се появи на бял свят при археологически разкопки на италианска научна експедиция. Важното археологическо откритие е направено в района на село Ерими в област Лимасол , където вече 15 години работи научна мисия на университета на..

публикувано на 07.07.24 в 18:23