Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гълъб Донев: Редовното правителство още не може да догони този рейтинг, който имаше служебното

Гълъб Донев
Снимка: БТА

Това не са сериозни критики, а смешен плач, с цел отвличането на общественото внимание от важните за деня теми. Това каза пред журналисти бившият служебен премиер Гълъб Донев, който коментира критиките на настоящия министър-председател Николай Денков и министри от кабинета към работата на служебното правителство. 

"За тези два месеца редовното правителство се похвали с два законопроекта, които всъщност са разработени от служебното правителство. Всички останали законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост, които още Народното събрание не е разгледало и приело, са внесени от служебното правителство", отбеляза Донев. 

"Перфектна сделка", споразумение, което гарантира енергийната сигурност и доставките на газ не само на България, а и за съседните държави от региона. Така Гълъб Донев определи споразумението на страната ни с турската компания "Боташ", което по-рано през деня премиерът Николай Денков и министърът на енергетиката Румен Радев определиха като неизгодно.

"Под прикритието на търговската тайна се оказа, че има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България", каза Николай Денков. По думите му турската фирма получава достъп до европейския и българския пазар, без обратното да е вярно.

Бившият служебен премиер Гълъб Донев контрира:

"Това е една безпрецедентна сделка, която постигна България с турската страна и конкретно споразумението с "Боташ". България е в изгодна позиция. Европейската комисия преди това прави няколко опити да сключи такава сделка с Турция и не успя. Така че, за България чрез тази сделка, тук не става въпрос за доставка на природен газ само за българския пазар, тук става въпрос за достъп до газопреносната система на Турция, която е свързана с абсолютно всички нейни съседни държави и за безпрепятствен достъп до всички терминали за втечнен газ в Турция", каза Донев.

Той тълкува критиките на сегашното редовно правителство от гледна точка на високият рейтинг, с който е приключило мандата си служебното : 

"Обикновено всички правителства в края на мандата си излизат с много нисък рейтинг. Служебното правителство излезе с рейтинг, който не е удобен на политическите сили. Редовното правителство още не може да догони този рейтинг, който има служебното правителство. Нормално е редовните правителства да стартират с висок рейтинг, с кредит на доверие, който им се гласува - и от страна на политическите партии в парламента, и от страна на гражданите, но това не се случи с това правителство, то тръгна с изключително нисък рейтинг", коментира Гълъб Донев, който е началник на кабинета на президента Румен Радев.

Бившият служебен премиер изрази надежда редовното правителство да издържи:  "На България ѝ трябва редовно правителство, на България ѝ трябва предвидимост в действията на правителството, на България ѝ трябва правителство, което да познава и да води държавните дела по обществения дневен ред, не по политическия". 

Гълъб Донев коментира част от теми, свързани с договорите за поддръжка на пътищата с Агенция "Пътна инфраструктура", хеликоптерната помощ и бюджета, които бяха засегнати на днешната пресконференция на представители на правителството: "Това са стари проблеми, които служебното правителство реши. Всичко това подлежи на контрол, но предполагам, че за всички тези въпроси ще има отговор от служебните министри“, каза Донев. 

Гълъб Донев коментира темата на поклонение пред бившия министър на труда и социалната политика Иван Нейков в столичния храм "Света София". 
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов пристигна в с.Петрово, за да се запознае с обстановката.

Стоянов за пожара в Гърция: Имаме готовност да противодействаме, ако тръгне отново към нас

Няма  реална опасност пожарът от Гърция в планината Славянка да навлезе отново на българска територия.  Има достатъчно сили по граничната просека, както и готовност при промяна на ситуацията за използване на допълнителен ресурс, включително и летателна  техника. Това заяви на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов, който преди малко пристигна  в..

публикувано на 25.07.24 в 12:12

Бащите ще ползват отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, ако майката е лишена от родителски права

С пълно единодушие от 159 гласа "за" депутатите приеха окончателно промени в Кодекса на труда, с които се дава възможност за ползване на отпуск от бащи, включително ако са осиновители, на деца до 2-годишна възраст, ако майката е лишена от родителски права или упражняването на правата е предоставено на бащата. За периода на ползване на..

публикувано на 25.07.24 в 12:02

Белгия унищожава Covid ваксини, тестове и маски за над 200 млн. евро

Белгия ще унищожи ненужни ваксини против Covid-19, маски, защитно облекло и тестове с изтекъл срок на годност за общо 207 милиона евро, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от местни медии. Министерството отбелязва, че с тази мярка ще бъде разчистено място за обновяване на запасите и ще бъдат спестени разходи за съхранение на..

публикувано на 25.07.24 в 11:54
Народни представители, нечленуващи в парламентарна група, дават брифинг в кулоарите на Народното събрание.

Лоялните на Доган депутати от ДПС обвиниха Главчев в зависимости

Депутатите от ДПС, приближени до почетния председател на партията Ахмед Доган, обвиниха служебния премиер Димитър Главчев в зависимости заради отстраняването на областните управители на Кърджали и Смолян, които бяха назначени на постовете в края на юни. Тимур Халилов: Няма паритет. Активът е в подкрепа на Ахмед Доган Смениха..

публикувано на 25.07.24 в 11:42
Лена Бориславова

Лена Бориславова: ПП-ДБ няма притеснения от заканите на Пеевски

Депутатът Лена Бориславова заяви, че ПП-ДБ няма притеснения заради заканите на Делян Пеевски да сезира прокуратурата: "Това е г-н Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция в особено големи размери – това е лице, което онагледява целия модел на завладяната държава и аз да призова колегите в комисията за Нотариуса и Пепи Еврото този..

публикувано на 25.07.24 в 11:25

Тошко Йорданов: Министерството не е превело нито лев за Културно-информационния център в Скопие

От началото на годината Министерство на културата не е превело нито един лев от предвидените в държавния бюджет 1 млн. лв. за Българския културно-информационен център в Скопие. Това съобщи в декларация от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Той отправи предупреждение: "И това поставя българския..

публикувано на 25.07.24 в 11:21

ИСС препоръчва мерки за защита на битовите потребители на електроенергия

Либерализацията на пазара на електрическа енергия от началото на 2026 година изправя битовите потребители пред рискове от повишаване и нестабилност на цените на тока, и дори пред енергийна бедност. Това е предупреждение от Икономическия и социален съвет, който излиза със свое становище по темата. Съветът подчертава необходимостта да се приемат..

публикувано на 25.07.24 в 11:09