Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Нюланд провела "тежки преговори" в Нигер с военната хунта

Виктория Нюланд
Снимка: БГНЕС

Изпълняващата длъжността заместник държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че е посетила нигерската столица Ниамей и че е провела "откровени и трудни" разговори с представители на нигерската хунта, предаде Ройтерс.

Нюланд каза, че на срещата представителите на хунтата не са проявили интерес към призивите на САЩ за възстановяване на демократичния ред в Нигер и че ѝ е било отказано да се срещне със сваления нигерски президент Мохамед Базум, посочва БТА.

Нюланд каза още, че на срещата си с превратаджиите е искала ясно да им каже какво е изложено на риск в отношенията между САЩ и Нигер от гледна точка на предоставянето на икономическа и други видове помощ, ако демокрацията в африканската страна не бъде възстановена. Високопоставената американска представителка изтъкна, че е искала да проведе искрен разговор с хората, отговорни за поставянето под въпрос на демократичния ред в Нигер, и да види дали е възможно възникналите въпроси да бъдат решени.

Виктория Нюланд заяви, че се е срещнала със самопровъзгласилия се началник на отбраната на Нигер Муса Салау Барму и с трима други военни командири.

"Разговорите бяха изключително откровени и на моменти трудни, защото ние настояваме за решение, което да е продукт от преговори (...) Те са доста твърди в гледната си точка за начина, по който искат да действат занапред, и той не е в съответствие с конституцията на Нигер", изтъкна Нюланд.

Дипломацията е предпочитаният начин за решаване на кризата, провокирана от държавния преврат в Нигер, заяви от своя страна американският държавен секретар Антъни Блинкън в интервю за РФИ.

"Ясно е, че дипломацията е предпочитаният начин за решаване на тази ситуация. Това е подходът на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), това е и нашият подход - ние подкрепяме усилията на ЕКОВАС за възстановяване на конституционния ред", изтъкна Блинкън.     

Нигерската хунта обяви снощи, че назначава за премиер бившия министър на финансите Али Махаман Ламин Зейн.

Превратаджиите съобщиха това с изявление по националната телевизия, в момент, в който международната общност се опитва да възстанови конституционния ред в Нигер.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Щаб за изборите сформираха в Монтана

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове, сформиран е областен щаб

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата. Организацията за изборите на 9 юни обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия. Сформиран е областен щаб за..

публикувано на 20.05.24 в 14:06
Иранското правителство назначи зам.-министъра на външните работи Али Багери Кани за изпълняващ длъжността външен министър след смъртта на Хосейн Амир-Абдолахян при катастрофа с хеликоптер.

Али Багери Кани поема външното министерство на Иран

Редица световни лидери изразиха съболезнования на Техеран, след като беше потвърдена смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан при катастрофа с хеликоптер.  Загинали са и деветимата души на борда.  Иран обяви петдневен траур.  Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент..

публикувано на 20.05.24 в 13:59
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Важно е да бъде избран Сливенски митрополит, за да има пълнота при избора на патриарх

"Ако не бъде избран Сливенски митрополит, ще бъдем пред въпрос дали да продължим с избор на патриарх, без да има избран митрополит на Сливенска епархия, но едва ли. ... Сигурно ще има интересен избор, защото и двамата кандидати са разпознаваеми, но ще бъде избран Сливенски митрополит". Това каза пред БНР Варненският и Великопреславски..

публикувано на 20.05.24 в 13:58

Празник на маданския кристал

За втора поредна година колекционери изложиха редки минерали в дните на маданския кристал в миньорския град. На площада в Мадан бяха подредени шатри, в които колекционерите показваха и продаваха част от събираните години наред кристали. Празникът на маданския кристал за втора поредна година събира множество гости и жители на града, които с..

публикувано на 20.05.24 в 13:51
 проф. Сава Димитров

Проф. Сава Димитров: Висшето образование трябва да е самостоятелно и без политическа намеса

Проблемът е, че отново ще очакваме от следващите. Това означава, че системата на висшето образование не може да функционира самостоятелно, без политическа или друга намеса. Желанието на Съвета на ректорите е системата да бъде независима от смените на политици и смяна на политики. Така коментира протестът на държавните висши учебни..

публикувано на 20.05.24 в 13:34
Лазар Лазаров

3000 души с увреждания ще получат високотехнологични помощни средства

Над 3000 души с увреждания ще могат да получат високотехнологични помощни средства. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров в информационен ден за изпълнението на проекта "Предоставяне на помощни средства за хора с трайни увреждания".  Проектът е в рамките на Националния план за възстановяване и..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Социалната комисия в НС се събира извънредно заради пенсиите

Парламентарната социална комисия се събира на извънредно заседание. То е насрочено за 14 часа. В дневния му ред е включена само една точка - проект на решение, с което да се задължат представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят вдигане на пенсиите с 11 процента. За утре е насрочено и..

публикувано на 20.05.24 в 13:23