Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия - царството на диджестивите

| обновено на 13.08.23 в 07:36
Снимка: www.pixabay.com

Традиционното италианско меню е оформено така: предястие, макарони или паста, а после месо, риба, десерт, кафе и amazza caffè. Или след кафето се пие “убиецът на кафето” - диджестивът - алкохолна напитка за храносмилане. Сервира се до 40 грама като може и да е горчив. Известен е като амаро или битер заради вкуса от билките, от които е направен.
 

Като мост от кафето към диджестива може да послужи Caffè delmarinaio - този от крайбрежието на градчето Сан Бенедето дел Тронто (област Марке), който е съчетание от кафе, билки и алкохол. Пие се топъл - хем сгрява, хем държи будни излезлите в морето рибари.

В Италия има 20 области - всяка с най-различни храносмилателни по направа и вкус напитки, а и е трудно да се изброят всичките, казва кореспондентът ни в Италия Елена Шаханова:
„Има редица по-особени. Но най-напред  трябва да се каже нещо също важно: италианците пият ракия след хранене за храносмилане. Ако случайно си поръчате по нашенски, ще ви погледнат смаяно, че даже и уплашено, че ще ви стане лошо...Обяснете, че сте калени в тази наша традиция!“

„По повод, че ракията е сериозно питие - подарих на мой чичо бутилка Limoncello – диджестива от лимони. Погледна той бутилката, поразгледа я, отвори я и каза: „Какъв е тоз парфюм? Я, си го вземи! Благодаря ти, все пак!“. Следващият път му занесох чудна ракия от област Венето и всичко си дойде на мястото!“, добави тя за предаването "Летни нощи" по програма "Хоризонт".

Лимончелото не е парфюм, а много вкусна и ефикасна за храносмилането напитка. Създадена е най-напред в района на Соренто, където расте местен сорт лимони. То вече се прави и по други места в южната част на Италия като е важно лимоните да са откъснати от дървото и да не са обработвани с никакви химикали. Или както се казва "истински лимони". 

Същото се отнася и за диджестива от портокали – казва се Arancino. Правят се още ликьори от дафинов листкоприва и мента. Елексир е и ликьорът от орехиВ област Пиемонте и алпийската долина Вале д‘Аоста диджестивът от различни билки е Gennepi, а за остров Сардиния типичен е този от плодовете на растението мирта.

На остров Сицилия в района на Катания "Il fuoco del vulcano" или "Огън от вулкана" е диджестив от запарка на билки от снагата на вулкана Етна и листенца от рози. Произведен е по древна рецепта, останала непроменена във времето с високо алкохолно съдържание от 70%. Нито върти, нито боли глава от него. 

И от "Ликьора на вещиците", който е 40 градуса също. Създаден е в град Беневенто (област Кампания) и е свързан с легенда за вещици в този край. Слави се със свободния си дух, наследен от синити, римляни и лонгобарди, живели някога в този планински район.

Жените се занимавали с билкарство. Правели различни целебни напитки и през Средновековието започнали да ги смятат за вещици. Според легендата нощем те се събирали и танцували край орехово дърво, давайки живот на магическа отвара за влюбените. 

По този повод журналистът Федерико Куаранта в предаването си “Il Provianciale” по първи канал на обществената телевизия РАИ, посветено на вещиците от Беневенто и ликьора, казва :

Познанието и знанието винаги са били плашещи и затова се чудя каква може да е вината на тези жени, смятани за демонични, еретични, опасни, когато дълбоко в себе си са искали само да изживеят свободата си? Знаели са да четат, да пишат. Познавали са билките и са лекували, когато медицината за недотам заможните дори не е съществувала. И Средновековният свят ги е смятал за демони, които трябва да бъдат изгонени само заради това, че не са искали да се подчинят на патриархалното общество. Разпространители на страх винаги е имало! Но тази толкова дълбоко вкоренена легенда се превръща  в плодородно семе, от което поникват социални предприемачески идеи и дори литературен конкурс с голяма стойност“.

Това плодородно семе пониква през 1860г., когато предприемчивия Джузепе Алберти решил да превърне познанията за растителните и билкови продукти на набедените и отхвърлени жени в напитката, носеща името им. “Ликьора на вещиците” се прави от над 70 билки, а жълтият му цвят се дължи на шафранаНаслаждавали му се още тогава от кралството на Двете Сицилии. На негово име е ежегодната международна литературна награда, печелена от  Умберто Еко, Алберто Моравия и др. 

Италия все още е страната-производител с най-голям брой битери в света, вариращи от вермути до ликьори. Най-добрият диджестив в света за 2023 година е италианският  "Амаро Камати", отличен на световния конкурс за напитки в британския град Норич за най-добър италиански билков ликьор и със златен медал за италиански диджестив. Създаден е преди век в крайморското селище Реко, област Лигурия - от този край е и групата Ricchi e poveri. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 3 години: ПП-ДБ увеличили подкрепата си в Разград, Кърджали и два от софийските избирателни района

Районите с най-голямо увеличение на гласовете за "Продължаваме промяната-Демократична България" през последните 3 години са Разград, Кърджали и два от софийските избирателни райони, а най-сериозни загуби коалицията регистрира в Монтана, Ямбол и Хасково. Данните са от изследване на  Института за развитие на публичната среда. От..

публикувано на 07.05.24 в 11:02
Наталия Григорова – психолог и председател на Българската Хънтингтън Асоциация

TimeHeroes "Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева за Истории на доброто за 2023 г.

За ремонта на читалището в с. Малка Арда и за център за подкрепа на хора с рядката болест на Хънтингтън  TimeHeroes “Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева. Двете "Истории на доброто през 2023 г." бяха отличени в традиционната класация за доброволчество.   "Аз съм родопчанка, израснала в община Баните, свързана съм със село..

публикувано на 07.05.24 в 11:01
Фестивал

Нощни метро и градски транспорт за "Лунар" в София

В София по време на Фестивала на светлините "Лунар" до 1:30 часа през нощта ще работи метрото ще има и осигурен нощен градски транспорт. Фестивалът започва на 9 май в София и ще продължи до 12 май. Това е галерия на открито със свободен достъп, включен в Културния календар на града. На над 22 локации - сгради и площади, ще бъдат..

публикувано на 07.05.24 в 10:59

Посланикът ни в Русия Атанас Кръстин няма да участва при встъпването в длъжност на Путин

Българският посланик в Русия Атанас Кръстин няма да участва в церемонията по встъпване в длъжност на Владимир Путин в петия му президентски мандат по здравословни причини, съобщи за БНР дипломатически източник. Същевременно върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел съобщи, че е изпратил писмо до всички страни-членки..

публикувано на 07.05.24 в 10:51

"Младежки страсти – мъжки времена" - казармата в книга и изложба от Илия Вълев

В предаването „Нощен хоризонт“ гостува гл.ас. Илия Вълев - етнолог от Етнографския музей при Института по етнология и фолклористика към БАН. Като учен той изследва войнишката общност и ритуали от социализма до демокрацията, когато в нашата страна наборната военна служба беше задължителна. В своята дисертация "Младежки страсти – мъжки времена" насочва..

публикувано на 07.05.24 в 10:42
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май 2023 г.

Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"

Жители на столицата излизат на протест на булевард Сливница. С него ще отбележат една година от смъртта на младата двойка Ани и Явор, които бяха блъснати и убити на място от 18-годишен шофьор. Протестът ще се проведе в сряда от 18:30 часа на мястото, където младежите изгубиха живота си – кръстовището между бул. "Сливница" и ул. "Русе"...

публикувано на 07.05.24 в 10:32

Листите в Пазарджик оглавяват: Васил Божков, Андрей Чорбанов, Екатерина Захариева

Бизнесменът Васил Божков ще е водач на листата на КП "Център“ в Пазарджик.  Коалицията ще се яви на изборите на 9-ти юни с листа от 9 кандидати за депутати. Вече са ясни и водачите на другите партии в областта. Листата на ДПС в Пазарджик този път оглавява досегашният евродепутат Искра Михайлова. При БСП няма промяна и водачът на..

публикувано на 07.05.24 в 10:16