Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По казуса за на българите, задържани в Лондон

ЦИК: Участие в избирателна комисия на определен човек не може да повлияе на изборния резултат

Росица Матева
Снимка: БГНЕС

Дори и някои от задържаните по подозрение за шпионаж българи във Великобритания да са били членове на секционни избирателни комисии, това не може да повлияе на изборния резултат – това увериха от Централната избирателна комисия.

ЦИК работи по установяването на това дали има такива лица сред тримата задържани, от кого са били предложени за участие в секционните комисии и на каква длъжност. 

Във връзка с постъпили в Централната избирателна комисия запитвания относно това дали сред задържаните във Великобритания по подозрение в шпионаж в полза на Русия български граждани има такива, които са работили за секционни комисии в чужбина на различни видове избори, говорителят на ЦИК Росица Матева коментира за БНР: 

"Ние при нас в момента извършваме проверка назначавани ли са лица с такива две имена, по чие предложение. Но най-важното е, че дори да са били членове на секционни избирателни комисии, дори и председател да е бил някой от тях, по никакъв начин един човек, един член на секционна избирателна комисия не може да повлияе сам на резултата".

В интервю за БНР журналистката Мария Спирова, която живее в Лондон, каза, че двама от заподозрените за шпионаж - Катрин Иванова и Бисер Джамбазов, са били членове на избирателни комисии и че ще бъде полезно да се разбере дали те са номинирани от партия.

Росица Матева се позова на информация пред медиите от посланика ни в Обединеното кралство Марин Райков: 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново начало на делото за смъртта на 15-годишния Филип

Очаква се да започне делото за смъртта на 15-годишния Филип. Момчето беше прегазено през септември миналата година на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" от автомобил, управляван от 37-годишния Петър Тодоров. Той е с обвинение за причиняване на смърт при евентуален умисъл. Според експертизите Тодоров е шофирал с 88 километра в..

публикувано на 21.06.24 в 08:52
Антъни Блинкън

Южна Корея и САЩ осъдиха новия договор между Русия и Северна Корея

Външният министър на Южна Корея Чо Те-джун и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън осъдиха новия договор между Русия и Северна Корея като сериозна заплаха за регионалния мир и стабилност. Това се казва в изявление на външното министерство в Сеул. САЩ: Обезпокоителна е възможността Русия да достави оръжия на Северна Корея Чо Те-джун..

публикувано на 21.06.24 в 08:46

С научен форум отбелязват 250 години от подписването на Кючуккайнарджанския договор

По случай 250 години от подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор между Руската и Османската империи е организиран научен форум с участие на преподаватели от Велико Търново, Варна и Силистра, на изследователи и краеведи от региона. Той ще се проведе на територията на комплекс "Историческа чешма 1774 година" в село Кайнарджа. Ще бъде..

публикувано на 21.06.24 в 08:37

Фестивал на лавандулата в Чирпанско

В Чирпан и района започва Международният фестивал на лавандулата. Сред мероприятията са посещения на лавандулови полета, концерти, изложби и базари. В събота в село Средно градище ще има Лавандулов базар на занаятите. Сред участниците във фестивала са и винарските изби в района.

публикувано на 21.06.24 в 08:21
Карта на опасните явления, 21 юни 2024 г.

Опасни горещини в 16 области у нас

"Жълт" код за опасно високи температури е обявен в 16 области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Ямбол. В тези области ще е горещо, като максималните температури ще са между 35 и 38..

публикувано на 21.06.24 в 08:13

Кои хора са най-уязвими от горещото време и как да им помогнем при топлинен удар

Хората с психични заболявания, диабет и наднормено тегло, както и децата до 4 години са сред най-уязвимите спрямо горещото време. Това припомнят от столичната Спешна помощ и съветват да се потърси помощ на телефон 112 при симптоми на топлинен удар.  Топлинният удар може да се разпознае по главоболие и гадене, но също по неадекватно поведение..

публикувано на 21.06.24 в 08:08
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че "опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват с всяка изминала година", а злонамерената дейност в киберпространството се увеличава от страна на правителства, неправителствени организации и престъпници, предаде Асошиейтед прес. В същото време Антониу Гутериш..

публикувано на 21.06.24 в 08:03