Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава гасенето на пожара в Свиленградско

Къща изгоря в село Овчарово
Снимка: Дора Атанасова

Продължава гасенето на пожара в свиленградските села Младиново и Пъстрогор, където фронтът на огъня обхвана 7 километра.

През нощта останаха дежурни екипи, които да контролират огнищата. Огънят пламна вчера следобед и се разгърна на 7 километра. Горят ниски треви и храсти и широколистна гора.

В гасенето се включиха 10 екипа огнеборци, доброволци и горски служители. Силните пориви на вятъра не позволиха справянето с огъня. Според една от версиите подпалването е в резултат на почистването на стърнища. Затова началникът на свиленградската пожарна призова: "Спрете се! Температурите са високи, ветровете са силни, ситуацията е сложна!".

В село Овчарово, където пожар изпепели една къща и няколко селскостопански постройки, обстановката е под контрол. За днес отново остава предупреждението за опасност от пожари и забраната за почистване на пасища и селскостопански площи.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заместник-директорът на Областната полиция в Ловеч е уволнен дисциплинарно

Заместник-директорът на Областната полиция в Ловеч Георги Иванов е уволнен дисциплинарно със заповед на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Заповедта за уволнението на Георги Иванов е от миналата седмица, потвърдиха от пресцентъра на МВР. През май той беше временно отстранен от длъжност заради образувано срещу него..

публикувано на 08.07.24 в 13:09
Снимката е илюстративна, архив

Полицията изведе от дома му мъж, буйствал и заплашвал със самоубийство

Полицията в Каварна е извела от дома му мъж, буйствал и заплашвал със самоубийство. Намесата на органите на реда е била провокирана от поредица сигнали, подадени до телефон 112. Мъжът е настанен за лечение в Центъра за психично здраве в Добрич. Първият сигнал, подаден на 5 юли, се отнася за мъж в неадекватно състояние в апартамент в Каварна...

публикувано на 08.07.24 в 13:07

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско нападение по Киев

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско ракетно нападение по столицата Киев в светлата част на денонощието, което е рядкост, отбелязват информационните агенции. Кметът Витали Кличко съобщи за експлозии в града и призова хората да потърсят прикрития. Линейки има в квартал в централната част на украинската столица, но няма данни за..

публикувано на 08.07.24 в 11:45
Виктор Орбан и Си Цзинпин.

Си Цзинпин призова световните сили да помогнат на Киев и Москва да възобновят преговорите

Президентът на Китай Си Цзинпин е заявил на срещата си в Пекин с унгарския премиер Виктор Орбан, че световните сили трябва да помогнат на Русия и Украйна да рестартират преките преговори за мир, съобщи държавната телевизия. Си е добавил, че "само когато всички големи сили упражнят положителна енергия, вместо отрицателна, зората на прекратяване на..

публикувано на 08.07.24 в 11:42

Местят статуята на Хермес от Хераклея Синтика в музея в Петрич

Тази седмица двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика, ще бъде преместена в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил Вагалински. Статуята е " голяма, на места крехка ", обясни археологът. Голяма мраморна статуя откриха в античния град Хераклея Синтика край Петрич Гръцките медии..

публикувано на 08.07.24 в 11:11

Новите планове за защита на НАТО изискват до 50 допълнителни бригади

НАТО ще се нуждае от между 35 и 50 допълнителни бригади, за да реализира изцяло новите си планове за защита срещу нападение от Русия, твърди анонимен военен източник пред Ройтерс. Той не е дал повече подробности за плановете, които са секретни. Една бригада се състои от между 3000 и 7000 военни. Не е ясно откъде могат да се изтеглят..

публикувано на 08.07.24 в 11:08

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи и строителството

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи. Лятото градът нараства три пъти като население с посетителите, но и при активното строителство в курорта. Това беше казано на последното заседание на Общинския съвет. "Генерираме отпадъци като количество колкото в община Дупница", каза кметът Калин Гелев. По данни на..

публикувано на 08.07.24 в 11:08