Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна ще може да използва дарените Ф-16 само на собствена територия

Украинският президент Володомир Зеленски (в средата) и съпругата му Олена бяха посрещнати в датската столица Копенхаген от министър-председателката Мете Фредриксен (вдясно) - 21 август 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два украински дрона бяха унищожени в Московска област, съобщиха руски официални лица. За кратко бяха спрени полетите на две от столичните летища от съображение за сигурност. Началникът на канцеларията на Зеленски Андрий Ермак коментира посещенията на украинския президент в Нидерландия и Дания.

Руското министерство на отбраната съобщи тази сутрин, че е заглушило украински дрон в Рузския район на Московска област, който след това се е разбил. Малко по-късно беше съобщено за втори неутрализиран безпилотен летателен апарат над територията на Истринския район. Пострадали са двама души. Изпочупени са прозорците на три жилища. Пристигащите и заминаващите самолети на московските летища Внуково и Домодедово бяха отменени за кратко, някои полети бяха пренасочени към други летища.

Постигнати са отлични резултати, които са плод на много месеци работа, заяви Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент, във връзка с вчерашните визити на Володимир Зеленски в Нидерландия и Дания. В приложението "Телеграм" Ермак изтъкна, че Украйна ще се сдобие с модерна авиация. "Нашите пилоти ще летят на Ф-16, небето ни ще стане по-защитено, ще изтласкаме руснаците от въздушното си пространство", заяви началникът на президентската канцелария.

Украйна може да използва дарените изтребители само на собствената си територия, заяви датският министър на отбраната Якоб Елеман-Йенсен. Вчера Нидерландия и Дания обявиха, че ще предоставят изтребители Ф-16 на Украйна, като първите шест ще бъдат изпратени около Нова година.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци от 5 държави организират двудневен фестивал за децата от кв. "Надежда" в Сливен

Доброволци от 5 държави – Франция, Великобритания, Германия, Румъния и България, организират двудневен фестивал за децата от квартал "Надежда" в Сливен по случай 1-ви юни Деня на детето. Учители, университетски преподаватели, студенти и ученици забавляват децата с игри, спорт, музика, представления и танци. В шатрите, разположени в..

публикувано на 31.05.24 в 19:28

БНБ промени лиценза на "БОРИКА" като оператор за обслужване на клиентски преводи в евро БИСЕРА

БНБ прие решение за изменение на лиценза на „БОРИКА“ като оператор на платежната система за обслужване на клиентски преводи в евро БИСЕРА, съобщиха от Централната банка. Взето е решение и за включване на БНБ като директен участник в паневропейската платежна система STEP2, оперирана от EBA Clearing. Основната промяна в дейността на платежната..

публикувано на 31.05.24 в 19:17

Кой не позволява да има паметник на Стефан Данаилов в градинката пред Народния театър

Пет години продължават опитите да Ирен Кривошиева да се постави паметник на любимеца на няколко поколения българи - актьора Стефан Данаилов, в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“. Веднага след смъртта му, през ноември 2019 г., Кривошиева започва подписка за издигане на монумент пред Народния театър. Срещата се с големия Вежди..

публикувано на 31.05.24 в 19:09

САЩ одобриха използването от Украйна на американски оръжия по руски цели, откъдето се атакува Харков

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри Украйна да използва американски оръжия за удари по цели в Русия, които атакуваха украинския град Харков, след като Киев поиска разрешение от Вашингтон през последните седмици, потвърди в петък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, предаде Ройтерс. Говорейки на пресконференция в Прага след неформална..

публикувано на 31.05.24 в 18:26

Нови удари на израелските сили по цели в Ивицата Газа

Израелските сили нанесоха и днес удари по цели в Ивицата Газа. Свидетели съобщават за въздушни нападения в района на южния град Рафах, който е последният обект на почти осеммесечната война. Проблем за населението в анклава остават и спорадичните доставки на хуманитарна помощ. Съобщава се и за интензивни бомбардировки в северната част на Ивицата Газа...

публикувано на 31.05.24 в 18:25
Емил Кошлуков - генерален директор на БНТ

Емил Кошлуков: Най-добрата защита срещу и най-свирепата власт е професионализмът

Най-добрата защита срещу и най-свирепата власт е професионализмът. Това заяви пред БНР генералният директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков. "Това е единственото правило, което за мен е важало винаги, което казвам и на моите колеги. Ако ние спазваме закона точно , ако следим да имаме различните гледни точки, обективни, да..

публикувано на 31.05.24 в 18:09

Ансамбълът на грациите: Титлата ни - в памет на бащата на балетния ни педагог

Момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика посвещават последната си титла от Европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща на бащата на балетния им педагог Елица Луканова. Това съобщиха в интервю пред БНР Магдалина Миневска, София Иванова, Рейчъл Стоянов, Маргарита Василева и Камелия Петрова. " Таткото на..

публикувано на 31.05.24 в 18:06