Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стайков: Резултатите по "Осемте джуджета" не са тези, които искам да видя

| Интервю
Николай Стайков

"Реакцията на прокуратурата не е това, което бихме искали да видим от нашата организация, която следим казуса от преди 3 години, когато той се появи. Много неща не са такива, каквито бих искал да видя". Това заяви пред БНР Николай Стайков - един от авторите на разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд. 

"Това не са резултатите, които аз бих искал да видя от едно задълбочено и обективно разследване. Очевидно някой трябва да "изгори" заради казуса "Осемте джуджета". Връзката на г-н Сарафов е доказана и документирана, той не я отрече. Той я обясни по доста невинен начин, което на мен ми е трудно да приема на доверие. Години наред Сарафов беше до г-н Гешев, той беше част от това управление и махането на Иван Гешев, назначаването на Сарафов също остана неизяснено за българската публика. За никого не стана ясно как така с едно щракване на пръстите, което не сме видели, но видяхме неговия резултат, единодушният ВСС изведнъж избра Гешев и 3 години по-късно го махна. Доказателства за политическа намеса и угода във въпросните действия. Моите големи подозрения са, че работата по казуса ще доведе до укрепване на позицията на сегашното ръководство във висшия ешалон на прокуратурата, те ще имат много повече приятели и много повече зависими магистрати, които да ги подкрепят, и до опит за запушване на устата на определени свидетели", коментира той.

По думите му по последна информация има 3 досъдебни производства, които са в прокуратурата - двете са за неправомерно връщане на доказателства, едното е за принуда. В предаването "Преди всички" Стайков припомни случая: 

"В историята става дума за използване на механизмите на правосъдието, в частност на прокуратурата, за изземване на активи, които са фирми, имащи в себе си имоти, земи, сгради, става дума и за изземване на веществени доказателствени средства под формата на злато и големи суми в лева и евро".

По думите му в случая има замесени бивши заместник административни ръководители на спецпрокуратурата, както и говорител на специализираната прокуратура. Почти всичко в тази история става с помощта и с подписа на прокурор от специализирана прокуратура, подчерта той. 

"Очаквам да видя наличието на някакъв елемент на организраност във въпросните престъпления, а не просто индивидуално деяние на един прокурор, който е бил дежурен и е получил заповед", каза Николай Стайков.

Според него в насоките, в които работи прокуратурата, липсват два много важни израза:

"Единият е организирана престъпна група, защото става дума за дълго действали, закриляни на най-високо ниво организирани престъпни групи, действащи в системата на правосъдието. Второ - това е престъпление против правосъдието". 

В момента виждаме ниско ниво, по скоро отпушване на някакво напрежение, коментира Стайков. По думите му когато има голям казус с много замесени лица, той не се използва, за да се прочисти системата

"Обикновено прокуратурата излиза от въпросния казус по-силна и с много повече приятели", смята той и прогнозира:

"Имам усещането, че в момента прокуратурата, сегашното ръководство на прокуратурата, ще осъмне, прикривайки въпросния казус, с много повече вътрешни съюзници, в самата прокуратура, вместо да ги видим по някакъв начин разпитани и да разберем цялата истина по този казус".

По думите му тази мрежа на влияние трябва да се разплете до край, за да се види доколко е организирана и докъде стига.

Стайков изказа мнение, че става дума за систематично отглеждане на схеми на влияние в българската прокуратура, от която ние очакваме правосъдие.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж, няма опасност за живота му

В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж. Пострадалият е настанен в болница без опасност за живота.  Инцидентът е станал през изминалата нощ.  В късния следобед МВР излезе с подробности по случая. Стрелбата е станала около 2:30 тази сутрин на булевард "Георги Кочев" в Плевен. Уточнява се, че служители от Областната дирекция на МВР дали знак за..

публикувано на 06.06.24 в 16:29
Вицепрезидентът Илияна Йотова и турският посланик Мехмет Саит Уянък

Вицепрезидентът Йотова се срещна с турския посланик

Възможностите за повече съвместни културни инициативи между България и Турция обсъдиха на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и новият турски посланик Мехмет Саит Уянък. Посланик Уянък е представил предложението на южната ни съседка за откриване на турски културен център у нас, както и на български културен център в Турция.  Вицепрезидентът..

публикувано на 06.06.24 в 16:14

16-годишно момиче е било пребито в двора на училище в София

16-годишно момиче е било пребито в двора на училище в София. Инцидентът е станал в понеделник. По случая работи столичната полиция. Ученичката е била нападната в двора на училището от 3 момичета и 1 момче. Те я бият и снимат с телефон случващото се.  Лелята на пострадалото дете разказа пред Българското национално радио: "В понеделник ми каза детето...

публикувано на 06.06.24 в 16:06

МОН публикува резултатите от матурите и от НВО

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от държавните зрелостни изпити и от националното външно оценяване (НВО) в 4 клас. Резултатите могат да се видят на сайта infopriem.mon.bg. Проверката става с входящ номер и идентификационен код. Близо 47 000 дванайсетокласници се явиха на първата матура по български език и..

публикувано на 06.06.24 в 15:59

ЕЦБ понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта - първото намаляване от 2019 г. Основната лихва по рефинансирането, лихвата по пределното кредитно улеснение и депозитната лихва на централната банка на еврозоната се свиват до съответно 4,25 на сто, 4,50 на сто и 3,75 на сто. Това е първото намаляване на референтните..

публикувано на 06.06.24 в 15:46
Слънчев бряг

Най-много туристи по Южното Черноморие се очакват от Великобритания

Най-голям ръст на чуждестранни туристи по Южното Черноморие се очаква от Великобритания. Това показват данните на бургаското летище. За популяризиране на българския туризъм под мотото "Изживей България" в Несебър се провежда конференция, на която присъстват представители на туристическия бранш от Германия, Австрия и Швейцария. Какви..

публикувано на 06.06.24 в 15:41

През последните години у нас намалява броят на инцидентите с удавени деца

През последните години намалява броят на инцидентите с удавени деца у нас – тази тенденция отчетоха от Водноспасителната служба към Българския Червен кръст по повод провеждащата се Седмица на водното спасяване. Положително е и намаляването на случаите, при които хора са се удавили в неохраняеми язовири и реки – през 2023 година броят им се..

публикувано на 06.06.24 в 15:41