Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп се яви в затвора в Джорджия и определи ставащото като пародия на справедливостта

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият американски президент Доналд Тръмп се яви в затвора в окръг Фултън, щата Джорджия,  по случая за подмяна на изборите там през 2020 година.Той премина процедура по арест преди да плати определената му от съдия гаранция от 200 хиляди долара по общо 13 обвинения.

Преди заминаването си Тръмп написа в социалната си мрежа, че "е арестуван за дързостта си да оспори манипулирани и откраднати избори".

Това е четвъртото дело срещу бившия президент тази година. В Ню Йорк той беше обвинен за тайни плащания на порнозвезда, във Флорида -  за съхраняване на секретни документи, а във Вашингтон - за заговор за отмяна на резултатите от президентския вот преди три години. 

Общо 12 от 19-те подсъдими по случая в Джорджия се явиха пред властите преди изтичането на крайния срок в петък.  Сред тях са бившият кмет на Ню Йорк и адвокат на Тръмп Рудолф Джулиани и Джон Ийстман, който е обвинен в измислянето на схема за представяне на фалшив списък от избиратели на Тръмп от щата в Конгреса. 

Пред журналисти на летището преди самолетът му да отлети от Атланта бившият президент определи всички обвинения към него като намеса в изборите:

"Това, което става тук, е пародия на справедливостта. Ние не сме извършили нищо нередно, аз не съм извършил нещо нередно. Това се отнася и за другите обвинения.  Това, което те правят, е намеса в изборите. Опитват се да въздействат върху вота, такова нещо в нашата страна досега не е имало. Това е единият случай, но има още три такива. "




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГДБОП разби престъпна група, източвала банкови сметки, 11 са арестувани

Служители на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" неутрализираха престъпна група, източвала банкови сметки. Задържани са 11 души, участници в схемата, успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи 800 000 лева от 12 клиенти на банки. Специализираната полицейска операция е проведена на 4 юни под ръководството на..

публикувано на 06.06.24 в 10:32

Правителството дава 3,3 млн. лева на три храма

Правителството отпуска близо 3,3 милиона лева за три храма. За ремонт, реставрация и възстановяване на храм "Св. Кирил и Методий" в град Свищов са одобрени 2,7 милиона лева. За храм-паметник "Св. Рождество Христово" при Шипченския манастир са предвидени 500 000 лева, а за ремонт на храм "Рождество Богородично" в село Гигинци, община Брезник, се..

публикувано на 06.06.24 в 09:59

КЗП глоби голяма търговска верига с 25 000 лв. заради цената на пица

25 000 лева глоба е наложила на известна търговска верига Комисията за защита на потребителите заради разлики в цените на замразени пици, продавани в обект в Дупница. Глобата е потвърдена според решение на Районния съд, което може да се обжалва пред по-горна инстанция. Нарушението е установено от екип проверяващи, които закупили пиците в..

публикувано на 06.06.24 в 09:46

Франция отпуска 400 млн. евро кредит и 50 млн. безвъзмездна помощ на Украйна

Франция отпуска 400 милиона евро кредит и 50 милиона евро безвъзмездна помощ на Украйна. Това стана ясно преди пристигането на украинския президент Володимир Зеленски в Нормандия, където са честванията по случай 80 годишнината от десанта, променил хода на Втората световна война. Новата френска финансова помощ през агенцията за развитие е..

публикувано на 06.06.24 в 09:43

Преговорите за еврочленство на Украйна и Молдова да започнат до края на юни искат 12 страни от ЕС

12 страни членки на ЕС искат преговорите за членство с Украйна и Молдова да започнат до края на този месец, съобщава електронното издание "Юрактив". България не е сред тях. "Заедно призоваваме за приемането на преговорни рамки за Украйна и Молдова най-късно на Съвет "Общи въпроси" през юни, за да бъдат свикани междуправителствените..

публикувано на 06.06.24 в 09:36

Потушиха пожар в руска рафинерия, вероятно причинен от украински дрон

Потушен е пожар в петролната рафинерия Новошахтинск в руската Ростовска област, съобщи областният управител Василий Голубев. Според него рафинерията е била атакувана от украински дрон. В резултат на това в завода е избухнал пожар. По предварителни данни няма загинали и ранени. Рафинерията се свързва с Виктор Медведчук, украински бизнесмен и..

публикувано на 06.06.24 в 09:00
Соня Момчилова

Соня Момчилова: Узрява идеята рекламата на хазарт да се забрани с еврорегламент

"Вероятно ще има известни затруднения, дори сериозни затруднения с рекламните бюджети на медиите . Няма как в дълбочина да прогнозираме какво би се случило след подобна забрана." Това каза в интервю за БНР членът на Съвета за електронни медии и бивш председател на медийния регулатор Соня Момчилова. "Много е полезно, ако помолим нашите..

публикувано на 06.06.24 в 08:54