Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигат обвинение за престъпление при евентуален умисъл на шофьора, убил момче в центъра на София

Прокуратурата постанови арест за 72 часа на водача на автомобила

Брифинг на заместник-градския прокурор Иво Илиев и директорът на СДВР Любомир Николов
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата повдигна обвинения на шофьора на лекия автомобил, причинил катастрофата снощи в центъра на София, при която на пешеходна пътека загина 15-годишно момче.

37-годишният водач, който е шофирал с два промила алкохол, а в автомобила са се намирали жена и нейното дете, ще бъде привлечен като обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Дежурният прокурор, който работи по случая, е постановил задържане в ареста за 72 часа на мъжа. Това обяви заместник-градският прокурор Иво Илиев:

"Квалификацията на деянието от субективна страна е, че това е станало при евентуален умисъл по аналогия на случая, който придоби медийна известност, като катастрофата с Милен Цветков. Предвид високата обществена опасност и решимостта на Прокуратурата, включително и на МВР, да се борят с тези престъпления, прокурорът е преценил, че като адекватна мярка, на този етап, е задържането на обвиняемия за срок до 72 часа с оглед последващо внасяне на искане пред съда за вземане на постоянна мярка "задържане под стража". Това като квалификация на деянието се обосновава от обстоятелствата, че водачът на моторното превозно средство е управлявал същото, по начин, който неминуемо би довел до такива опасни последици и причиняването на смърт".

"По всяка вероятност това искане ще се случи във вторник, защото е необходимо време да се съберат доказателствата и да се запознае наблюдаващият прокурор по делото, за да може да си прецизира евентуално обвиненията и да е подготвен в зала, за да може да се представят всички доказателства пред съда", каза пред журналисти заместник-градският прокурор Иво Илиев.

"Първоначалните данни са, че колата се е движила с много висока скорост. Всичко би било предположения без експертиза, но може би е в рамките на около 80 км/ч. Няма никакъв спирачен път, на оживено кръстовище е, където има в близост и заведения. Буквално кръстовищата там са едно след друго и самата пътна обстановка не предполага въобще движение с висока скорост. И не на последно място - след употреба на алкохол (отчетени са два промила)", каза още Илиев.

"Тоест, той е разчитал изключително на шанса и на случайността, не е предприел абсолютно никакви действия за предотвратяване на евентуално ПТП. Ето защо прокурорът е преценил, че деянието му е извършено при евентуален умисъл. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години и ако съдът го признае за виновен, лишаване от право да управлява МПС до живот", посочи зам.-градският прокурор.

Директорът на СДВР Любомир Николов заяви, че шофьорът е управлявал Мерцедес Е класа, който не е негова собственост. Кръвната проба е показала два промила алкохол. Не е установено наличието на наркотични вещества в кръвта на водача. В колата се е намирала и жена с нейното дете:

"Към настоящия момент ще запазя следствената тайна. Мога да кажа, че към настоящия момент сме събрали доста информация, от която може да се предполага, че деянието е извършено виновно".

До мястото на катастрофата водачът е изминал около 400-500 метра, като за последно е забелязан да се качва в автомобила от хотел "Славянска беседа", информира Любомир Николов. Установени са много свидетели, предстои да бъдат разпитани всички и предстои да се даде повече конкретика по случая, каза той.

Николов добави, че мъжът се е върнал на мястото на инцидента, а не се е опитал да избяга. По думите му, това не е първото му провинения на пътя:

"Има една регистрация през 2005 г., където той има образувано досъдебно производство за управление на автомобил след употреба на алкохол, и едно провинение за превишена скорост през 2020 г., където му е наложена глоба в размер на 100 лв. Имаме и няколко санкции относно същия водач за неспазване на пътната маркировка".

Предстои да бъдат разпитани всички свидетели, назначени са експертизи. Довечера граждани организират от 18.00 часа бдение в памет на загиналото момче на пешеходната пътека.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена на тържествена церемония тази вечер в Ловеч. Наградата на община Ловеч и Съюза на българските..

публикувано на 25.06.24 в 20:45

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Протестиращите проведоха дълъг разговор с министъра на..

публикувано на 25.06.24 в 20:35

Община Дупница забрани питейната вода за поливане на градини и зелени площи

И Община Дупница, както това вече стана и в Кюстендил, забрани ползването на питейна вода в населените места за напояване на земеделски земи и поливане на зелените площи, дворове, паркове и градини, коли, според заповед, подписана от кмета Първан Дангов. Същевременно от ПП "Възраждане" внасят в деловодството на Общината подписка с над..

публикувано на 25.06.24 в 20:15

Протест пред Съдебната палата в София под мотото "Нито една повече"

Под мотото "Нито една повече" пред Съдебната палата се провежда протест срещу поредното убийство на жена, извършено в условията на домашно насилие. Става дума за случая от 20 юни, при който бившият охранител Орлин Гигов уби приятелката си Силвия Киркова. Искаме да повдигнем осведомеността за случаи като този и да подтикнем институциите да..

публикувано на 25.06.24 в 19:49

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран. Екипи от огнеборци ще останат на дежурство, за да следят за евентуално ново подпалване. 16 хиляди декара е общата площ, която засегна пламъците. Предстоят огледи за оценка на нанесените щети. Вероятната причина за подпалването е човешка грешка или..

публикувано на 25.06.24 в 19:34
Кирил Петков

ПП-ДБ ще поиска изслушване на вътрешния министър в НС как Брендо е влязъл в страната

ПП-ДБ ще поиска изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в НС, за да даде обяснение как е влязъл в страната Евелин Банев-Брендо. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група: "Абсолютно безобразие международни престъпници да влизат и излизат от страната без нито службите..

публикувано на 25.06.24 в 19:29

Евакуират туристи в Гърция заради нови пожари, няма пострадали

Горски пожар до град Навпактос наложи по спешност евакуирането на жители и туристи от три села. Градът е разположен на северния бряг на Коринтския залив и дим от огъня се вижда от град Патра. Властите информират туристите със съобщения по мобилните телефони да са в готовност да се отдалечат от района на пожара. Пожарникарите се опитват да..

публикувано на 25.06.24 в 19:13