Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигат обвинение за престъпление при евентуален умисъл на шофьора, убил момче в центъра на София

Прокуратурата постанови арест за 72 часа на водача на автомобила

Брифинг на заместник-градския прокурор Иво Илиев и директорът на СДВР Любомир Николов
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата повдигна обвинения на шофьора на лекия автомобил, причинил катастрофата снощи в центъра на София, при която на пешеходна пътека загина 15-годишно момче.

37-годишният водач, който е шофирал с два промила алкохол, а в автомобила са се намирали жена и нейното дете, ще бъде привлечен като обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Дежурният прокурор, който работи по случая, е постановил задържане в ареста за 72 часа на мъжа. Това обяви заместник-градският прокурор Иво Илиев:

"Квалификацията на деянието от субективна страна е, че това е станало при евентуален умисъл по аналогия на случая, който придоби медийна известност, като катастрофата с Милен Цветков. Предвид високата обществена опасност и решимостта на Прокуратурата, включително и на МВР, да се борят с тези престъпления, прокурорът е преценил, че като адекватна мярка, на този етап, е задържането на обвиняемия за срок до 72 часа с оглед последващо внасяне на искане пред съда за вземане на постоянна мярка "задържане под стража". Това като квалификация на деянието се обосновава от обстоятелствата, че водачът на моторното превозно средство е управлявал същото, по начин, който неминуемо би довел до такива опасни последици и причиняването на смърт".

"По всяка вероятност това искане ще се случи във вторник, защото е необходимо време да се съберат доказателствата и да се запознае наблюдаващият прокурор по делото, за да може да си прецизира евентуално обвиненията и да е подготвен в зала, за да може да се представят всички доказателства пред съда", каза пред журналисти заместник-градският прокурор Иво Илиев.

"Първоначалните данни са, че колата се е движила с много висока скорост. Всичко би било предположения без експертиза, но може би е в рамките на около 80 км/ч. Няма никакъв спирачен път, на оживено кръстовище е, където има в близост и заведения. Буквално кръстовищата там са едно след друго и самата пътна обстановка не предполага въобще движение с висока скорост. И не на последно място - след употреба на алкохол (отчетени са два промила)", каза още Илиев.

"Тоест, той е разчитал изключително на шанса и на случайността, не е предприел абсолютно никакви действия за предотвратяване на евентуално ПТП. Ето защо прокурорът е преценил, че деянието му е извършено при евентуален умисъл. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години и ако съдът го признае за виновен, лишаване от право да управлява МПС до живот", посочи зам.-градският прокурор.

Директорът на СДВР Любомир Николов заяви, че шофьорът е управлявал Мерцедес Е класа, който не е негова собственост. Кръвната проба е показала два промила алкохол. Не е установено наличието на наркотични вещества в кръвта на водача. В колата се е намирала и жена с нейното дете:

"Към настоящия момент ще запазя следствената тайна. Мога да кажа, че към настоящия момент сме събрали доста информация, от която може да се предполага, че деянието е извършено виновно".

До мястото на катастрофата водачът е изминал около 400-500 метра, като за последно е забелязан да се качва в автомобила от хотел "Славянска беседа", информира Любомир Николов. Установени са много свидетели, предстои да бъдат разпитани всички и предстои да се даде повече конкретика по случая, каза той.

Николов добави, че мъжът се е върнал на мястото на инцидента, а не се е опитал да избяга. По думите му, това не е първото му провинения на пътя:

"Има една регистрация през 2005 г., където той има образувано досъдебно производство за управление на автомобил след употреба на алкохол, и едно провинение за превишена скорост през 2020 г., където му е наложена глоба в размер на 100 лв. Имаме и няколко санкции относно същия водач за неспазване на пътната маркировка".

Предстои да бъдат разпитани всички свидетели, назначени са експертизи. Довечера граждани организират от 18.00 часа бдение в памет на загиналото момче на пешеходната пътека.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11