Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва равносметката на щетите от опустошителното наводнение по Черноморието

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Връзката със Синеморец е възстановена, може да се пътува в тази посока. Нямаме никъде бедстващи. Също така е възстановена сухоземната връзка между двата квартала на Царево, където вчера пропадна мост."

Това каза за актуалната ситуация след водното бедствие по Южното Черноморие областният управител на Бургас Пламен Янев.

Очаква се днес да започне изграждането на понтонния мост между Царево и Ахтопол, уточни Янев. Предстои оценка на щетите.

"Вече нямаме издирвателни действия. Четирите жертви са факт, но нямаме сигнали за други хора, които да са изчезнали и да ги търсим. Морето започва да се успокоява."

Продължават сигналите да са в социалните мрежи. Всеки, който има сигнал, да го изпрати към областната управа, към МВР и прокуратурата, коментира Пламен Янев в предаването "Преди всички" относно проблемни участъци и евентуални незаконни действия, които биха могли да са допринесли за големите наводнения.

"Призовавам всеки, който има съмнения, че човешка небрежност и действия може да са довели до това нещастие, да подаде конкретен сигнал."

Снимка: БГНЕС

"Много страшно. Много поражения – по частни домове, по инфраструктурата в града, но считам, че нещата ще се оправят."

Така описа ситуацията Стоян Чайков, доброволец, администратор на Фейсбук групата  "Царево".

Всички доброволци на терен помогнаха максимално, особено в селата Кости и Бродилово. Институциите трябва да се заемат и да ощетят щетите на хората, обясни Чайков.

По думите му мостовете са над 50-годишни, а "бедствието беше голямо, такова нещо абсолютно никога не е било". Тепърва може да се анализира дали има човешки действия спрямо природата, които са оказали влияние върху мащаба на пораженията, подчерта

"За много кратко време тези мостове рухнаха. Бедствието просто беше огромно, за да се случат нещата в кратък порядък."

Повече информация за желаещите да подпомогнат възстановяването след наводненията може да се получи на телефон 0590 55 018.

Нестинарка  Снимка: БГНЕС

"Още на 4 септември вечерта започнаха силен вятър и буреносни дъждове. Всичко беше нормално до следващата сутрин, преди обяд, когато изведнъж отнякъде ни заля кална река. Всички улици бяха под вода, включително автомобили под вода. Не знаем откъде се появи тази кална вълна, но тя заля всичко. Това се случи на 5-и, около обяд", разказа Станислава Гайдажиева, евакуирана от къмпинг "Нестинарка". 

"Всичко вече е нормално на къмпинга. Вчера беше възстановено електричеството. Почистен е големият плаж. Вече абсолютно всичко функционира, както беше преди", свидетелства музикантът от "Акага" Иво Казасов от къмпинг "Арапя".

"През пет години се случва това нещо и много се чудя на тези хора защо там си слагат караваните, при положение, че това е естествен път на реката. Там е корито на река. През по-голяма част от времето то е сухо, но като се получат 330 литра на квадратен метър, има и изпускане на микроязовири, просто се чудя на тези хора… Има синоптични прогнози, приложения, с които може да се види кога и как, колко валеж ще има. Малко и на лична отговорност хората да реагират, да си махнат навреме караваните!"

Караваните и колите са извадени от залива, допълни Казасов. 

Арапя  Снимка: БТА

Във всички държави, в които има проактивна политическа подкрепа за преодоляването на проблема с промените в климата, това се е случило след голямо бедствие. Увеличаването на природните катаклизми се е утроило и те ще стават по-чести. За България близо 60% от основния риск е свързан с такива наводнения.

Това обясни пред БНР Георги Стефанов от Коалиция за климата, бивш съветник на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

В последните 20 години имаме редица стратегически документи, които на практика са пожелателни, макар да са задължителни. Държавата я няма превантивно, коментира Стефанов.

В България не е правен финансов анализ по темата за щетите и евентуалните превантивни действия, уточни той. 

"Превенцията е много по-евтина, отколкото отстраняването на щетите пост фактум."

За община Царево са посочени само две точки с потенциален риск от наводнения, а на практика виждаме много повече, допълни Стефанов.

Снимка: БГНЕС

Царево преминава към режим възстановяване след наводненията. Предстои оценка на материалните щети и тяхното възстановяване. Сумата ще бъде голяма, заяви в предаването "Преди всички" заместник-кметът на Царево Марин Киров.

Над пет моста са обрушени. Предстои почистване на населени места, извозване на отпадъци, възстановяване на настилки, допълни той. По думите му са рухнали включително нови мостове.

Според Киров основният проблем е на къмпинг "Арапя", където няма презастрояване, а "незаконни каравани и бунгала".

В момента няма необходимост да прииждат повече доброволци. Има списък с над 300 души, обясни заместник-кметът на Царево.

Повече по темата чуйте в звуковитe файлове.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар

Голям пожар избухна в Гърция на магистралата Атина-Коринт заради катастрофа, при която се е обърнала цистерна с бензин. Пътят е затворен в двете посоки. Мястото на катастрофата е 75-ти километър в посока от Атина. Блокиран беше пътен възел Елевсина. Шофьорът на цистерната е с наранявания, но без опастност за живота, съобщиха от противопожарната служба...

публикувано на 08.06.24 в 02:18

Британският премиер се извини за политически гаф

Британският премиер Риши Сунак се извини, че е пропуснал ключова част от честванията на Десанта в Нормандия в Северна Франция, за да заснеме телевизионно интервю, след като бе порицан публично за този ход от всички страни от политическия спектър. Това обаче не бе достатъчно и политическият му гаф се превърна в една от основните теми на проведения снощи..

публикувано на 08.06.24 в 01:55
Мете Фредериксен, премиер на Дания

Датският премиер беше нападнат в центъра на Копенхаген, нападателят е арестуван

Премиерът на Дания Мете Фредериксен беше в шок, след като в петък беше нападната и ударена от мъж в центъра на Копенхаген, съобщава Ройтерс, цитирайки новинарската агенция Ritzau, която се позовава на полицията и на кабинета на министър-председателя. "Премиерът Мете Фредериксен беше блъсната от мъж в петък вечерта на площад Kultorvet в..

публикувано на 07.06.24 в 23:29

Рафинерия в руския град Новошахтинск е спряла работа след атака с украински дрон

Рафинерията в руския град Новошахтинск до източната граница на Украйна е спряла работа вследствие от атака на украински дрон, твърдят източници на агенция Ройтерс. Новошахтинск се намира в Ростовска област, до източната граница на Украйна. През миналата година там се води преработени 4,8 милиона тона нефт. Дронът е причинил пожар в завод..

публикувано на 07.06.24 в 23:23

В Дряново и трите най-големи села в общината поставят енергоспестяващо улично осветление

В Дряново и трите най-големи села в общината старото улично осветление ще бъде подменено с енергоспестяващо. Модернизацията е в ход и трябва да приключи до началото на следващата година. Новите енергоспестяващи осветителни тела и табла за улично осветление ще бъдат инсталирани през този строителен сезон в Дряново и трите най-големи села в..

публикувано на 07.06.24 в 23:09

Нови температурни рекорди бяха поставени в Кипър заради горещините

Нови рекорди бяха поставени в Кипър заради горещините, обхванали острова от началото на тази седмица. Метеорологичната служба издаде най-продължителното предупреждение за екстремни жеги – за 18 часа непрекъснато. За първи път се отчитат и 6 последователни дни с температури над 40 градуса по Целзий през юни. Жълт код за опасно време е в сила..

публикувано на 07.06.24 в 22:34
Награди

Посмъртно Алек Попов е носител на Голямата награда "Христо Г. Данов"

Посмъртно Алек Попов е носител на Голямата награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в българската книжовна култура. На церемония тази вечер в къщата-музей на именития български възрожденец в Старинен Пловдив служебният министър на културата Найден Тодоров връчи отличието на дъщеря му Александра.   В раздела "Автор на българска..

публикувано на 07.06.24 в 22:16