Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков: Освобождаването на вноса от Украйна ще намали инфлацията у нас

Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков защити предложението за отпадане  на забраната за внос за украинско зърно в България след 15 септември.

В началото на днешното правителствено заседание министър-председателят коментира, че освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки и инфлацията у нас, което ще подпомогне хората с най-ниски доходи и ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ.

Коментирайки темата за забраната за внос на зърно от Украйна премиерът Николай Денков уточни, че въпросът има две гледни точки - на зърнопроизводителите, които настояват забраната да продължи и обвиняват правителството в липса на държавна подкрепа на сектора:

"Втората гледна точка е на правителството, което има грижа да осигури по-ниски цени на хранителните стоки, по-ниски цени на фуражите, по-ниска инфлация, повече постъпления на цените от внос и износ без да се помпа инфлацията и подкрепа на засегнатите зърнопроизводители". 

Освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки и инфлацията у нас, подчерта Денков и изчисли, че от началото на годината пропуснатите ползи за бюджета от внос и износ са в размер на 146 милиона:

"Тези средства биха могли да се използват за образование, здравеопазване или за подпомагане на земеделския сектор, например".

Премиерът смята за правилно вносът от Украйна да бъде освободен и подчерта, че за тази година предвидените субсидии и помощи за земеделските производители близо 2 милиарда лева: 

"Твърдението, че държавата няма грижа за сектора, е невярно".

Правителството ще предложи механизъм за ограничаване на надценките по веригата от земеделските производители до крайния потребител. 

"Ще поискаме от Европейската комисия допълнителни компенсации за загубите на българските земеделски производителите, особено на тези на слънчоглед. Ще се включим в коридорите за износ на зърно от Украйна като транзит през България към гръцките пристанища, за да се изнесе зърното от региона към другите региони, които имат нужда от него".

За целта страната ни ще поиска подкрепа от Европейската комисия.   

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Самолет

Руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Швеция

Руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Швеция, съобщиха от въоръжените сили на скандинавската страна. Военната машина е била пресрешната от шведски изтребители. Външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом нарече нарушението на въздушното пространство "неприемливо" и каза, че служители от руското посолство в Стокхолм ще бъдат привикани..

публикувано на 15.06.24 в 15:18

Членове на СБЖ изразиха недоволство срещу некоректен наемател на имот на организацията

Членове на най-старата и авторитетна организация на журналистите в България излязоха пред централата ѝ на ул. "Граф Игнатиев" 4 в 13 часа, за да изразят своето право на глас срещу фирма, която повече от 3 години неправомерно ползва имот на организацията. От ноември 2021 г. наемателят не само не е заплащал наем, но и продължава да ползва..

публикувано на 15.06.24 в 15:02
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП

За временен председател на БСП е избран Атанас Зафиров.  Нинова призова НС на БСП да не хвърля партията в хаос До 10 ноември ще бъде извършен и прекият избор на постоянен лидер на социалистите, стана ясно на продължавщото заседание на Националния съвет на БСП.  След като досегашният партиен председател Корнелия Нинова подаде..

публикувано на 15.06.24 в 14:08
Камала Харис

Американска помощ за Украйна на стойност над 1,5 милиарда долара

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви американска помощ за Украйна на стойност над милиард и 500 милиона долара. Подкрепата бе анонсирана по време на двудневната конференция за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария. Според обявеното от нея - почти 400 милиона долара от помощта са за подпомагане на бежанци, за хранителна помощ,..

публикувано на 15.06.24 в 14:08
Ивицата Газа, както се вижда от израелската граница в южен Израел, 7 януари 2024 г.

Майкъл Милщайн: В Израел сме объркани, защото инициативата, обявена от Байдън, всъщност е на Нетаняху

Две седмици отминаха, откакто американският президент Джо Байдън обяви публично план за прекратяване на кръвопролитията в ивицата Газа. Планът, отбеляза Байдън - е по предложение на Израел. И както предишните обсъждани и нематериализирани предложения, предвижда в общи линии спиране на бойните действия, освобождаване на израелските..

публикувано на 15.06.24 в 13:28

Рекордно количество кокаин е открито в пратка на пристанището на Хамбург

Рекордно количество кокаин е открито от германската полиция в пратка на пристанището на Хамбург. Дрогата е за няколко милиарда евро. Вероятно това е най-големият досегашен успех в разследването на германските служители от отдела за борба с наркотиците: както съобщи Централната служба за борба с организираната престъпност към прокуратурата в..

публикувано на 15.06.24 в 13:13

ДПС с мандат в Ямбол, ПП без народен представител в областта

ДПС взе мандат в Ямбол, въпреки че партията е на седмо място по резултат в избирателния район. Без народен представител в областта остават "Продължаваме промяната". Кметът на бургаското село Трояново, община Камено, Димитър Николов спечели депутатското място по системата "Хеър – Ниймайер" при резултат за ДПС – 4,3% за района.  ГЕРБ- СДС,..

публикувано на 15.06.24 в 13:06