Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС експулсира руснак и двама беларуси

Снимка: dans.bg

Със заповед на председателя на ДАНС Пламен Тончев са наложени принудителни административни мерки за "експулсиране", "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за период от пет години на един руски гражданин и на двама граждани на Беларус. Инициалите на руския гражданин са Н.З., а на тези от Беларус Е.П и В.Б. От публикации в руски медии стана ясно, че тримата са духовници.

Мерките са във връзка с извършвана от тримата  дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси. 

От публикация на руската информационна агенция ТАСС става ясно, че българските власти експулсират от страната архимандрит Васиан, настоятел на Подворието на Руската православна църква в София и още двама църковни служители. Архимандрит Васиан е назначен в София на 7 март 2018 г.

Депутатът от ГЕРБ и бивш външен министър Екатерина Захариева коментира, че службите си вършат работата:

"Предполагам за никого не е тайна, че, за съжаление, Руската православна църква се използва за геополитическите интереси на Русия, за хибридни действия, за разширяване на влиянието. Това е част от дългосрочната стратегия на Путин и на неговия режим. Така че аз не съм изненадана от разработката на ДАНС, като службите си вършат работа в националния интерес на България".

България вече действа при появата на първи сигнали за влияние на чужди интереси у нас. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира изнесената информацията от ДАНС за експулсирането на трима чужденци от България – един руски гражданин и двама от Беларус:

"Сигнал е, че българската държава оценява рисковете си и вече действа при първи сигнали, когато се вижда, че чужди интереси започват да влияят на националния интерес".

На 17-и септември трима руски дипломати бяха обявени за персона нон грата от Северна Македония. По информация на македонски медии един от тях е именно архимандрит Васиан.

Деян Николов от партия "Възраждане" изрази съмнение, че руската православна църква има влияние в българското общество и призова да бъде представена задълбочена аргументация по темата.

"Ако нашите служби имат някаква информация наистина за шпионска дейност или нещо нередно, тогава да, това е нормално решение. Само че ако просто се водим по това, което службите на Северна Македония са направили, това означава, че ние нямаме държава, нямаме държавници, нямаме наши собствени служби, които да взимат самостоятелни решения. И как точно един  духовник може да застрашава националната сигурност на България?".

Руското посолство остро критикува решението. Във страницата му във Фейсбук се посочва, че "отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна".

Москва е възмутена и шокирана от факта на изгонването на свещеници от Руската православна църква в България, посочва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в коментар, публикуван на сайта на ведомството, предава ТАСС. По думите ѝ София цели прекъсване на отношенията между православните църкви на двете страни. Захарова посочва още, че отговорността за бързата деградация на двустранните връзки е изцяло на българската страна.

Руската православна църква също реагира остро срещу изгонването на настоятеля на Подворието в София - архимандрит Васиан и двама негови служители. Този акт е продиктуван от русофобски подбуди и желанието да се заличат славните страници на общата ни история, се казва в становището на Руската православна църква.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Цветков-Нойзи

СРП ще протестира отказа на съда да отнеме автомобила на Ивайло Цветков-Нойзи

Прокуратурата ще протестира отказа на Софийския районен съд да отнеме автомобила на журналиста Ивайло Цветков-Нойзи, който в края на миналата година беше хванат да шофира с 2.5 промила алкохол в кръвта. След като се споразумя с прокуратурата, той получи десетмесечната условна присъда с три години изпитателен срок, а шофьорската му книжка беше отнета за 14..

публикувано на 06.06.24 в 17:08
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Лъжа е аргументът, че има обществен натиск против частна детска болница

Лъжа е аргументът, че има обществен натиск против частна детска болница. Става дума за други игри. Това каза пред БНР социологът Кънчо Стойчев, който представи изследване на "Галъп интернешънъл болкан" по въпросите на болничната система в България. Отчетливо мнозинство от българските граждани (81,2%) считат, че детските болници, клиники..

публикувано на 06.06.24 в 17:04
Еди Рама

Двама полицаи са ранени в сблъсък с протестиращи от опозицията в Албания

В Тирана двама полицаи са леко ранени при сблъсъци между протестиращи и полиция по време на демонстрация на опозицията пред парламента на Албания, съобщава БТА.  Протестът е с искане за оставката на министър-председателя Еди Рама след разследване на италианската телевизия "РАИ" (Rai 3), в което се твърди, че албанското правителство е свързано с..

публикувано на 06.06.24 в 16:54
Румънски леи

Румъния увеличава минималната заплата

От 1 юли минималната заплата в Румъния става 3700 леи, което е около 1454 лева. Увеличението беше гласувано от правителството в Букурещ, съобщава Радио "Румъния". В момента приблизително 760 000 служители се възползват от минималната брутна заплата, гарантирана при изплащане, каза правителственият говорител Михай Константин. Повече от 1,8..

публикувано на 06.06.24 в 16:39
 Иван Хиновски

Иван Хиновски: Проектът за Вертикален коридор е ефективно диверсифициращ доставките на газ

Проектът за Вертикален газов коридор е ефективно диверсифициращ доставките на газ , водещ до висока степен на енергийна и национална сигурност на страните , включени в него. Това каза пред БНР енергийният експерт д-р Иван Хиновски от Българския енергиен форум. С подписването на два договора започна реализацията на Вертикалния газов коридор..

публикувано на 06.06.24 в 16:36
Министърът на правосъдието Мария Павлова провери подготовката за предстоящия вот в затворите в Стара Загора и в Сливен.

25 ще са избирателните секции в арестите и затворите на вота в неделя

25 ще са избирателните секции в арестите и затворите на предстоящите в неделя европейски и национални избори.  Служебният правосъден министър Мария Павлова провери на място как върви подготовката за вота в затворите в Стара Загора и в Сливен, съобщиха от ведомството.  По данни на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" към 5 юни задържаните и..

публикувано на 06.06.24 в 16:34

В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж, няма опасност за живота му

В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж. Пострадалият е настанен в болница без опасност за живота.  Инцидентът е станал през изминалата нощ.  В късния следобед МВР излезе с подробности по случая. Стрелбата е станала около 2:30 тази сутрин на булевард "Георги Кочев" в Плевен. Уточнява се, че служители от Областната дирекция на МВР дали знак за..

публикувано на 06.06.24 в 16:29