Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засега блокадите остават, протестиращите не отидоха при Денков

Премиерът: Така няма да решим проблемите

Снимка: БГНЕС

Заради неразбирателство между протестиращите Проходът на републиката остава затворен. Слушатели на БНР съобщиха, че все още не е освободено движението там.

По-рано полиция и протестиращи енергетици се договориха да пропускат превозни средства след 16 часа, но преди минути полиция все още отклоняваше автомобили. Очаква се блокадата да бъде вдигната до 20 часа днес.

Остава блокирано движението на магистрала "Тракия" при Стара Загора.


Никой от протестиращите енергетици и миньори, нито от синдикатите не отиде на срещата с премиера Николай Денков в Министерския съвет. 

Министърът на енергетиката Румен Радев влезе с екипа си в сградата и каза, че се надява срещата да се състои. По-рано протестиращите, както и синдикатите, заявиха, че очакват представители на властта на място, при блокадите, и че няма да отидат в Министерския съвет.

КНСБ няма да участва в преговорите за въглищните региони при премиера. Това стана ясно от официална позиция, разпространена на интернет страницата на синдиката.

"Президентът на КНСБ, лидерите на миньорската и енергийната федерации към конфедерацията не приемат отправената покана от премиера акад. Николай Денков за преговори този следобед. Причината е ясно изразеният отказ от страна на протестиращите миньори и енергетици за разговори при премиера днес, 1 октомври, се казва в позицията.

"Имаме реални факти и прогнози, а не политически измислици. За да има съгласие, трябва да има разговор, за да бъде чут всеки и да се намери най-доброто решение. Това заяви премиерът Николай Денков, след като среща между него и енергетиците не се състоя.

Днес поканихме синдикалните организации, те засега отказват да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката, всички трябва да са готови за откровен разговор. Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове", заяви от своя страна министър-председателят.

Премиерът Николай Денков.

Той посочи, че с предаването на документите преговорите с Европейската комисия тепърва започват, като отбеляза, че ще се водят преговори в частна "Енергетика" в ПВУ.

Премиерът отбеляза, че териториалните планове очертават какво България ще направи с европейското финансиране, за да осигури бъдеще на хората в тези региони.

Той отново подчерта, че ние сме последни в тази дейност по предаване на Териториалните планове и имаме точно 2 месеца преговори с ЕК.

"Няма да има решение с протести или блокади и волно или неволно подкладване на политически амбиции, да започнем преговори, за да работим заедно по въпросите. Никой освен правителството и синдикатите заедно не може да се справи с тази дълго отлагана задача", добави още Денков.

Той посочи, че тези 4 млрд. лв. са предназначени за развитие на съответните региони, те могат да ги преобразят, те са налични, но трябва да ги поискаме по подходящия начин, спазвайки европейските правила.

„С Териториалните планове България не поема ангажимент да закрие определени мощности, свързвани с производството на ток от въглища“, каза още министър-председателят.

Денков добави, че сме предали Териториалните планове на последната възможна дата. 

„Те трябва да получат одобрение от ЕК и от всички държави-членки до 31 декември т.г.“, каза още той и отбеляза, че имаме точно 2 месеца преговори с ЕК.

Премиерът допълни и че 2038 е годината, преди която няма да спре производството на ток от въглищни централи.

„Имаше искания от протестиращи да отпадне датата 2026 г. по отношение на ТЕЦ Бобов дол – да, тя е премахната от предадените Териториалните планове в ЕК. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи, които имаше в предишни версии. Ще подсигурим необходимите базови мощности от въглищни централи поне до 2038 г., за да гарантираме националната сигурност“, каза още той.

"Ние в момента работим за тези региони, а те рабоятт срещу себе си. Моля ви, чуйте какво казваме, защото иначе няма как да стартираме самите преговори"

Според премиера исканията на протестиращите непрекъснато ескалират и се променят. 

"Нямам усещането, че другата страна е готова да седне на масата за преговори", каза още министър-председателят..



По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две жертви на тежка катастрофа на АМ "Струма"

63-годишна жена и 8-годишно момиченце са загинали тази нощ при тежка катастрофа на магистрала „Струма“ край Бобошево. По непотвърдена официално информация са се ударили микробус и автомобил.  Четирима са били пострадалите, които са транспортирани към областната болница в Благоевград. Там е потвърдена смъртта на жената и осемгодишното..

публикувано на 22.07.24 в 09:31

Москва съобщи за свалянето на 75 дрона

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че през нощта системите за противовъздушна отбрана са унищожили над регионите на Русия 75 дрона, от които 47 над Ростовска област, 17 - над акваторията на Черно и Азовско море. Осем украински дрона са свалени близо до черноморското пристанище Туапсе, където има рафинерия, собственост на петролния..

публикувано на 22.07.24 в 09:01
Бородянка

Експерт: "Грийнпийс" работи за зеленото възстановяване на Украйна дори по време на война

Още от началото на войната "Грийнпийс" работи по зеленото възстановяване на Украйна . Това каза пред БНР Христо Панчев, енергиен експерт на екологичната организация, който се завръща от Киев и Кременчук. "Решението не е едно. Една технология не може да е решение – независимо дали е соларна енергия, вятърна енергия", изтъкна той относно..

публикувано на 22.07.24 в 08:52

Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов"

Първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в София ще се състои днес от 10 ч. На церемонията ще участва министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова 4-етажна учебна сграда, физкултурен салон и многофункционална зала.

публикувано на 22.07.24 в 08:40
Община Плевен

Среща с депутатите от Плевенско за развитието на общината

В Плевен председателят на Общинския съвет Иван Малкодански организира среща-разговор с народните представители от региона за развитието на общината. Осем са депутатите от Плевен, които ще чуят от ръководството основните проблеми и подготвените проекти. "Целта е народните избраници от областта заедно с кмета и областния управител да..

публикувано на 22.07.24 в 08:33
доц. Албена Танева

Доц. Албена Танева: Партийната криза е предпоставка за политическата

Партийната криза е предпоставка за политическата криза, с която се сблъскваме. Това мнение изрази пред БНР доц. д-р Албена Танева, ръководител на Катедрата по публична администрация в Софийския университет "Св. Климент Охридски". " Твърде много хора в нашето общество започват да смятат, че решението на всички тези въпроси е кардинална..

публикувано на 22.07.24 в 08:27
Протест срещу туризма в Испания.

Хиляди на протест срещу прекомерния туризъм в Палма де Майорка

Хиляди хора протестираха в Палма де Майорка срещу прекомерния туризъм. Това е втората голяма демонстрация на Майорка след протеста в края на май, който събра 10 хиляди души в столицата на Балеарските острови. Участниците в демонстрацията в Палма са били 12 000 според полицията, 50 000 - по данни на организаторите. Те се обявиха срещу..

публикувано на 22.07.24 в 08:20