Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В НС обсъждат споразумението с енергетиците. Опозицията: Срамен документ

Министърът на енергетиката Румен Радев (вляво) и премиерът Николай Денков (вдясно) в НС - 4 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

С остри спорове в пленарната зала на парламента е съпътствано обсъждането на споразумението, сключено вчера между правителството и управляващото мнозинство, от една страна, и част от синдикалните лидери на протестиращите енергетици. 

От опозицията нарекоха документа "срамен" и "скандален" и отправиха остри критики към управляващите. 

И опозиция, и управляващи си отправиха взаимни упреци за състоянието на сектор "Енергетика" и за политическа употреба на темата.  Междувременно в парламента дойдоха и премиерът Николай Денков и министърът на енергетиката Румен Радев.

Министърът на енергетиката Румен Радев се обърна към колегите си енергетици и ги увери, че сключеното вчера споразумение не е резултат от проведените вчера близо 7-часови преговори, а е съобразено и с исканията, които е чул от протестиращите на магистрала "Тракия":
"В рамките на това споразумение всъщност се прави и се постига максималното, което е възможно, при обстоятелствата, в които работим.
Това споразумение дава все пак възможности. Това, което казах и тогава, казах и вчера, казвам и днес - да, трудни, но възможни и изпълними ангажименти".
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви от парламентарната трибуна, че очакваните близо 4 млрд.лв. за спиране на въглищните централи е печалбата им за 2 години. Според него това граничи с национална измяна:

"Стойността на ТЕЦ-овете, стойността на залежите, стойността на мините, капитално струват десетки милиарди. На нас ще ни дадат евентуално 4 милиарда, но пак, ако изпълним определени условия, а и колко ще ни дадат не е много ясно, защото не е много ясно какъв е хоризонтът на съществуване на Европейския съюз.

Ето защо тук големият въпрос, който трябва да поставим, е - защо се съгласяваме на тази сделка "кон за кокошка".

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова от ГЕРБ напомни, че в предложения от правителствата на ГЕРБ-СДС План за възстановяване и устойчивост няма ангажимент за закриването на въглищните централи и формацията се е борила за запазването им, затова е подкрепила вчерашното споразумение:

"И винаги сме считали, и сега вярваме и сме убедени в това, че преходът трябва да бъде справедлив, и трябва да бъде плавен, и по никакъв начин да не поставя под риск енергийната ни сигурност. Затова и вчера подкрепихме и подписахме това споразумение с нашите колеги от синдикатите на миньорите и на енергетиците в българската енергетика.

Много е лесно да се излезе от тази трибуна и да се говорят разни небивалици, но истината е съвсем различна. На път сме да си закрием енергетиката от разни аматьори".

В изказването си премиерът Николай Денков се обърна към депутатите с "уважаеми и неуважаеми дами и господа", като каза, че е използвал това обръщение, защото е чул лъжи от парламентарната трибуна, като по думите ме тези лъжи са, че не се е съобразил с исканията на протестиращите и че действа под натиск - европейски натиск".

Според Драгомир Стойнев от БСП премиерът Николай Денков е излъгал енергетиците, защото на 13 септември м.г. Министерският съвет вече е приел Пътната карта за климатична неутралност, в която е записано, че мощностите на въглищните централи ще бъдат намалени драстично: 

 "Тези приказки: 2038 година всички ще работят, 35-та година няма да има затваряне на мощности, де факто е една огромна лъжа. Това, което е постигнато в момента, няма абсолютно никаква категоричност за запазване работата на българските миньори. Всичко е ангро, всичко е на парче - единствено и само да се смекчи напрежението".

Тошко Йорданов от ИТН обвини една от синдикалните организации, подписала споразумението - КНСБ, че е предала протестиращите: 

"В това споразумение има само пожелания с хубавия лаф от филмите: "Тати ще ти купи колело, ама друг път". Някой друг път ще им се случи това, което искаха да им се случи. Нито една от шестте точки, с които дойдоха, ги няма в това споразумение.

Да не говорим, че има изключително забавни неща как им се обещава да се водят преговори, но не е ясно с какъв резултат ще бъде. Трябва хората да знаят, че милиард и 700 милиона евро ще отидат в любимите фирми на ГЕРБ, ДПС и ПП".

Радослав Рибарски от ПП-ДБ на свой ред обвини опозицията, че се опитва да внесе разделение в сектора: 

"Което е най-малко нужно в този момент, в който ние се опитваме да запазим дейността на комплекса и да възстановим други сектори в региона. Пореден опит за подвеждане и отлагане на проблема. Това безидейно дърдорене и демонстрациите за пореден път задълбочават проблема".

А Настимир Ананиев от ПП-ДБ допълни, че критиките се използват с политическа цел: 

"Цялото това шоу, което гледаме тука, то е свързано с настоящата предизборна кампания. Всъщност и от ИТН, и от "Възраждане", и от БСП се опитват да си правят кампанията на гърба на тази трибуна, на гърба на страхове на хората. Даже се виждат и провокаторите, които са организирани на срещи, на протести, всичко останало, пак се вижда".

Четирима народни представители - двама от ИТН, Костадин Костадинов от "Възраждане" и Искрен Митев от ПП-ДБ, получиха наказание забележка заради обиди към премиера Денков и политически опоненти. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Богданов

Богдан Богданов призова Общинският съвет на Варна да възстанови на МИ акциите на Пловдивския панаир

Министерството на икономиката и индустрията твърди, че Софийски градски съд е обявил за нищожно прехвърлянето на акциите на община Варна от Пловдивския панаир към дружеството "Пълдин Туринвест". Според министерството обаче съдът е отхвърлил иска на държавата срещу Община Варна за правата върху акциите.  Общината ще трябва да заплати близо 755 хиляди..

публикувано на 24.07.24 в 14:58

Бивш полицай с находка на плажа - предмет с вид на саркофаг от римската епоха

Докато е на почивка в морската столица, бивш служител на реда е подал вчера следобед сигнал в Пето Районно управление на полицията във Варна за забелязан от него безнадзорен предмет - на вид античен саркофаг. След като уточнил локацията – плажната ивица на курорта "Св. св. Константин и Елена", недалеч от новопостроен, но все още неработещ комплекс, към..

публикувано на 24.07.24 в 14:47

Ива Митева: Политическата криза трябва да стане още по-дълбока, за да се случи реалната промяна

Едва ли ще има нещо ново, ако има избори наесен. Прекалено е малък срокът и се искат прекалено много средства, а с такива разполагат парламентарно представените партии, смята Ива Митева, юрист и председател на 45-о и 46-о НС, от квотата на ИТН, в интервю пред БНР. "Виждам, че няма желание в хората да участват в подобни проекти, можещите се..

публикувано на 24.07.24 в 14:34

Овладян е пожарът до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора

Овладян е пожарът, който възникна преди обед до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора.  Пожар в старозагорския квартал "Лозенец" Огънят обаче е навлязъл в близко дере, където има нерегламентирано сметище.  Огънят край кв. "Лозенец" навлезе в близкото дере Няма пряка опасност за децата и персонала от Дома за..

публикувано на 24.07.24 в 14:21

Горските пожари в РСМ продължават да бушуват

В Северна Македония продължават да бушуват горски пожари, две седмици след като се разрази огнената стихия. Властите съобщиха за седем активни огнища тази сутрин. Министърът на вътрешните работи Панче Тошковски определи положението като "национална катастрофа" и отбеляза, че няма изградена система за адекватна реакция в кризисни ситуации,..

публикувано на 24.07.24 в 14:01
Цветлин Йовчев

Цветлин Йовчев: Политическата криза ще се задълбочи, не съществуват предпоставки за решаване

Политическата криза у нас може да се разреши, ако се постигне стабилност – предвидимост на процесите и системата да гарантира, че ще намалеят обществените търкания. Но, за да се стигне до това трябва трансформация на политическата система, което може да доведе до нов политически продукт. Това прогнозира бившият вицепремиер, бивш министър..

публикувано на 24.07.24 в 13:57

Социалната комисия в НС сложи край на схемата, наречена "френска безработица"

Социалната парламентарна комисия прие на първо четене внесено от ГЕРБ-СДС предложение за допълнение в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на т. нар. френска безработица - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава максимално обезщетение за безработица у нас...

публикувано на 24.07.24 в 13:49