Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън: САЩ подкрепят непоколебимо Израел

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати подкрепят непоколебимо Израел, заяви американският президент Джо Байдън след атаките на "Хамас". Палестинската групировка предприе мащабно нападение срещу Израел с изстрелването на няколко хиляди ракети от ивицата Газа и акции за убийства и отвличане на хора. Израел отговори с опустошителни въздушни удари. Към момента се съобщава за 250 загинали в Израел и над 230 в Газа. Хиляди са ранените и от двете страни. 

Байдън обясни, че е разговарял с израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да подчертае подкрепата на Вашингтон. Американският държавен глава описа случващото се като "ужасна трагедия на човешко ниво".

"Съединените щати подкрепят Израел. Никога няма да пропуснем да ги подкрепим. Ще гарантираме, че имат помощта, от която се нуждаят гражданите им, така че да продължат да се защитават", подчерта Джо Байдън в обръщение от Белия дом, цитирано от Ей Би Си Нюз.

Несправедливостта към палестинците тласка конфликта с Израел към експлозия. Това е заявил палестинският президент Махмуд Абас в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, предаде Ройтерс.

Американският държавен секретар от своя страна е призовал палестинския президент да предприеме мерки за възстановяване на спокойствието и стабилността на окупирания Западен бряг на река Йордан. Блинкън също така е поискал от Абас да осъди голямото изненадващо нападение, предприето от "Хамас" срещу Израел. Това предаде Франс прес, като се позова на Държавния департамент.

Държавният секретар на САЩ е обсъдил ситуацията и с високопоставени представители на израелските власти. В телефонни разговори с президента Ицхак Херцог и министъра на външните работи Ели Коен Блинкън подчерта "непоколебимата подкрепа" на Съединените щати "за правото на Израел да се защитава", съобщи Държавният департамент в изявление.
По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дим край електроцентрала в индустриалния комплекс на израелския град Ашкелон след изстрелване на ракети от Газа, 07 октомври 2023 г.

Близо 300 убити и 1700 ранени в сраженията между Израел и Хамас

Най-малко 100 души бяха убити, а над 700 ранени в Израел вследствие на атаката на палестинското движение Хамас. Това е най-смъртоносното нападение от години в Израел. Рано тази сутрин въоръженото крило на палестинското движение Хамас, което..

публикувано на 07.10.23 в 17:37

Президентът Радев: България категорично заклеймява терористичните атаки срещу Държавата Израел

България категорично заклеймява терористичните атаки от тази сутрин срещу Държавата Израел, при които загинаха и бяха ранени много мирни граждани. Това заявява президентът Румен Радев в позиция във връзка с ескалацията на напрежението след..

публикувано на 07.10.23 в 18:33
Израелските сили за сигурност са в повишена готовност южно от град Ашкелон, 07 октомври 2023 г.

Сражения на 22 места по границата на Израел, десетки са пленени

Според израелски източници най-малко 200 души са загинали, а повече от 1100 са били ранени при голямото изненадващо нападение, предприето днес от Хамас от ивицата Газа, предаде агенция ДПА. По данни на израелската армия въоръжени палестинци също..

обновено на 07.10.23 в 21:03
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делхи, Индия, 29 май 2024 г.

Втори ден рекордни жеги в Делхи

Рекордни жеги обхванаха индийската столица за втори пореден ден днес, когато бе регистрирана температура от 52,3 градуса по Целзий, докато безпрецедентната гореща вълна продължи в някои северозападни региони, предаде Ройтерс. Необичайно..

публикувано на 29.05.24 в 14:49
Николай Свинаров

Николай Свинаров: По-опасното е, че нито НАТО, нито ЕС имат единно решение за Украйна

Очевидно продължават проблемите с реализация на една защита на Украйна, с която са ангажирани НАТО, ЕС и САЩ. Но всички тези структури, като че ли очакват национални решения на държавите членки на структурите за предоставяне на подобна..

публикувано на 29.05.24 в 14:41
Окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов, и.ф. апелативен прокурор Светослав Калчев, районният прокурор на В. Търново Тихомир Шабов и говорителят на РП Тотко Тотев

Увеличение на общоопасните престъпления във Великотърновско

Прокуратурата във Велико Търново отчете увеличение на общоопасните престъпления, сред които са шофирането след употреба на алкохол и наркотици, и те вече са повече от престъпленията срещу собствеността.  21-годишният неправоспособен и дрогиран..

публикувано на 29.05.24 в 14:11

Изгубени в Котленския балкан туристи бяха спасени след обаждане на 112

Изгубени туристи в Котленския балкан бяха открити, след като операторът ги е локализирал по сигнала на мобилния телефон. От МВР уточняват, че обаждането е осъществено снощи преди 20.00 часа на телефон 112. Благодарение на внедрената в "Национална..

публикувано на 29.05.24 в 13:59

Отложиха изслушването на бившия съдебен инспектор Александър Мумджиев

Прокурорската колегия отложи изслушването на бившия съдебен инспектор Александър Мумджиев и разглеждането на молбата му да бъде възстановен като следовател. Въпреки многократните опити, нито наета куриерска фирма, нито администрацията на..

публикувано на 29.05.24 в 13:57

ЕК прекрати процедурата срещу Варшава за върховенството на закона

Европейската комисия съобщи, че днес е решила да прекрати процедурата срещу Полша за върховенството на закона, предаде БТА. Днешното решение е само формално, отбеляза по този повод говорител на комисията, след като по-рано това намерение на ЕК получи..

публикувано на 29.05.24 в 13:52
Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов

24 мъже и една жена са осъдени в област Велико Търново за домашно насилие

24-ма мъже и една жена са били осъдени през миналата година от Районните съдилища в област Велико Търново за домашно насилие. Случаите се увеличават. 52 са новообразуваните досъдебни производства във Великотърновската районна прокуратура през..

публикувано на 29.05.24 в 13:43