Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран предупреди за възможна атака срещу Израел

Външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан.
Снимка: АП/БТА

Иран предупреди за възможна изпреварваща атака срещу Израел в следващите часове. Министърът на външните работи на Ислямската република Хосейн Амир Абдолахиан предупреди, че подобно превантивно нападение може да се очаква.

"Всички опции са налични и не можем да бъдем безразлични към военните престъпления, извършвани спрямо хората в Газа", посочи той по време на живо предаване по иранската държавна телевизия.

Ако не защитим Газа днес, утре ще трябва да се защитаваме срещу тези форфорни бомби в детска болница в собствената ни държава, допълни външният министър.

Според организацията за човешки права "Хюман райтс уоч" Израел е използвал боеприпаси с бял фосфор при военни операции в Газа и Ливан миналата седмица. Израелските власти отричат да са ползвали бял фосфор.

В понеделник президентът на Иран Ебрахим Раиси заяви, че изтича времето за постигането на политическо решение на конфликта между Израел и "Хамас". Раиси също така предупреди, че може да има разширяване на войната на други фронтове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ехуд Барак

Ехуд Барак съветва израелското правителство да не бърза с наземната операция в Газа

Бившият израелски премиер Ехуд Барак заяви в интервю за списание "Икономист", че макар и категорично да подкрепя сухопътната кампания в ивицата Газа, не е съгласен с изказванията на сегашния премиер Бенямин Нетаняху за "унищожаване на "Хамас"...

публикувано на 16.10.23 в 17:34

Байдън: Ще е голяма грешка, ако Израел окупира отново Газа

Израел трябва да елиминира терористите от "Хамас" в Ивицата Газа, но би било голяма грешка, ако отново окупира тази територия, след като се изтегли от там през 2005 година. Тази позиция изрази ясно и публично снощи президентът на  Съединените щати Джо..

публикувано на 16.10.23 в 18:18
Британският премиер Риши Сунак.

Сунак: Като приятел ще продължим да призоваваме Израел да избегне нараняването на цивилни

Британският премиер Риши Сунак потвърди, че най-малко шест британци са били убити в Израел при нападението на "Хамас". В обръщение към депутатите в Камарата на общините Сунак отново заяви, че правителството подкрепя правото на Израел да се защити и прави..

публикувано на 16.10.23 в 20:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета..

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на..

публикувано на 01.07.24 в 19:16