Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният форум "Един пояс, един път" започва в Китай

Снимка: АП/БТА

Китай се опитва да даде тласък на мащабния си инфраструктурен проект, известен като инициативата "Един пояс, един път", в началото на срещата на върха в китайската столица Пекин, в която участват лидери на много страни, съобщава БТА, като цитира ДПА.

Сред гостите е руският президент Владимир Путин, който днес пристигна със самолет в Пекин и утре трябва да се срещне с китайския лидер Си Цзинпин.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан се срещна днес с китайския президент, за да обсъдят ролята на неговата страна в инвестиционния и инфраструктурен проект на Китай.

"Смятаме ви за приятел", каза му Си Цзинпин. Той добави, че Унгария активно участва в изграждането на така наречения Нов път на коприната и китайско-унгарските отношения се развиват на високо ниво, независимо от променящата се международна обстановка.

Според китайски източници Орбан е изразил благодарност за подкрепата на Пекин при изграждането на приблизително 350-километровата железопътна връзка между Будапеща и Белград – проект, който е част от инициативата "Един пояс, един път".

Унгария е една от малкото страни от ЕС, които участват в инициативата. Германия, например, не е част от проекта, който бе лансиран от Си Цзинпин през 2013 година. Смята се, че Италия обмисля да го напусне.

Наименованието на така наречения Нов път на коприната е свързано с известния древен търговски път, който се е простирал от Китай до Европа.

Китай инвестира в транспортни маршрути в Африка, Азия и Южна Америка, като строи железопътни линии и пътища или купува пристанища, като това в гръцкия град Пирея.

По данни на агенция Синхуа до 2023 г. Китай е сключил над 200 споразумения за сътрудничество с повече от 150 страни. Според официални данни Китай е инвестирал почти 1 трилион долара в проекти по цял свят през последното десетилетие.

В срещата на върха в Пекин ще участват повече от 4000 делегати от над 140 държави и повече от 30 международни организации. Последната среща на върха на инициативата "Един пояс, един път" се проведе през 2019 г. преди Covi пандемията.

Пекин изпраща предимно свои собствени строителни компании, а също така действа и като кредитор за финансиране на строителството. Това доведе до критики, че благодарение на инициативата "Един пояс, един път" страните стават силно зависими от Пекин, тъй като впоследствие задлъжняват към Китай.

Преди началото на срещата на върха в коментар на агенция Синхуа се казва, че "скептиците" на Запад се опитват да очернят инициативата с твърдения, че тя е "капан за дългове".

Органът на Китайската комунистическа партия в. "Женмин жибао" написа, че много страни преодоляват дългогодишни инфраструктурни затруднения в резултат на инициативата.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който е завършил военното училище в старопрестолния град преди 50 години, връчи..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън, който по-рано критикува Китай, че ескалира напрежението с Филипините, е определил действията му спрямо..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  В 18 часа в храм "Свети Георги Победоносец"..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от Гражданска защита. Днес вятърът разпали нови пожари по островите в Егейско море. Поради бързата..

публикувано на 27.07.24 в 19:49