Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Али Реза Ирваш: Иран не иска война, иска да я спре

| Интервю
25 юли 2023, София. Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Ислямска република Иран Али Реза Ирваш връчва акредитивните си писма на президента на Република България.
Снимка: БТА

Палестинците искат палестинска земя и палестинско управление. Това каза в интервю за предаването "РадиоТочка" на БНР Н.Пр. Али Реза Ирваш, посланик на Ислямска република Иран в Република България. 

Ваше превъзходителство, как се отнася Иран към обявената от Израел сухопътна операция за прочистване на Ивицата Газа от "Хамас"? Какви ще са последствията от такава операция? Има ли законно право Тел Авив да се защити с военни средства от това, което се случи на 7 октомври?  

Отмъщението и колективното наказание са различни от отбраната. Но това, което се случва сега, е военно престъпление. Това е масово убийство и изтребление на един народ. Унищожаването на живота и домовете на 2 милиона души не се нарича само отбрана. Възпрепятстването на достъп до вода, храна, лекарства, гориво и електричество е престъпление. Законът не е дал правото на престъплението и престъпника да бомбардира невинните хора, жени и деца в убежища, лагери, училища и болници. 

Кой е отговорен за обстрела върху болницата в Газа. Вие имате ли доказателства, че това е Израел? 

Знаете ли защо се повдигнаха тези девиантни въпроси и съмнения за отговорника за атентата срещу болницата? Защото това престъпление беше толкова грозно, че дори извършителите ги беше срам да поемат отговорността. Знаете ли защо общественото съзнание е сигурно, че Израел е извършил на това престъпление? Защото се вижда едно и също всеки ден. Атаката срещу училища и църкви, където хората са намерили убежище, е най-ясното доказателство, че Израел е извършил това престъпление. 

Какво трябва да се случи, за да предприеме Иран изпреварващ военен удар по Израел? Външният министър Хосейн Амир Абдолахиан вече предупреди за възможно "превантивно действие". Групировката "Хизбулла" част ли е от възможните начини Техеран да започне такава атака?  

Сега всички хора и всички правителства трябва да бъдат мобилизирани, за да предотвратят хуманитарна катастрофа. Всеки трябва да се опита да установи мир и да освободи хората, хванати в капана на Израел, от страдание, безводие и опасност. 

Може ли при продължаване на ескалацията на конфликта да се стигне до война на Иран срещу САЩ и Израел?  

Войната е като призма, всеки момент през нея се вижда различна картина. Надяваме се, че няма да има война. Вие и другите медии имате задължението да информирате общностите и да успокоите атмосферата на общностите. Медиите не трябва да търсят приключения. Медиите трябва да действат като пробудената човешка съвест. Иран не търси война и всички действия на Иран са за спиране на войната. 

Обяснете аргументите, с които Иран подкрепи атаката на "Хамас" от 7 октомври. Има ли кауза, която да оправдава загубата на хиляди човешки животи на цивилни? 

7 октомври не се случи изведнъж. 7 октомври е изригването на 75-годишния гняв на хората срещу тиранията на окупаторите, на хората , чийто плач никой не чува. В продължение на 75 години разселвания, убийство на палестинския народ, пленничеството му, разрушаването на домовете му и обсадата, този гняв определено щеше да избухне един ден. Никой не забеляза 75 години убийства на палестинци, само 7 октомври е важен. Никой не видя клането на хората от лагерите Сабра и Шатила и ежедневните атаки на израелци срещу палестинци, но всички видяха 7 октомври. Не е приятно някой да бъде убит. Надявам се човешката съвест да се събуди точно сега и войната да свърши. Но това, което виждаме, е обратното. Западните държави подкрепят атаката на Израел срещу хора, затворени в клетка, а самолети, пълни с бомби. На Израел се подаряват ракети, за да убива тези беззащитни хора. Военни кораби и самолетоносачи са изпратени в района, за да създадат безопасно пространство за Израел да атакува беззащитните хора в Газа. Така че мълчанието на хората всъщност е съучастие в престъплението.  

Какъв е иранският вариант за решаване на конфликта? Какво трябва да се случи, за да има траен мир в региона?  

Израел трябва да признае правото на самоопределение на първоначалните собственици на тази земя. Палестинците не са дошли от някъде другаде. Тази земя принадлежи на тях. Израелците са дошли тук преди 75 години. Палестинците искат палестинска земя и палестинско управление. Те си искат правата. В противен случай тази земя никога няма да намери мир. 

Бихте ли обяснили термина "оста на Съпротивата", който външният министър Хосейн Амир Абдолахиан използва в посланията си към Израел? Кои държави или групировки включва тази ос?  

Съпротивата е концепция и стратегия срещу компромиса и мълчанието. Съпротивата означава да кажете "не" (или "стига") на потисничеството и агресията. Съпротивата не е специална група. Това, което виждаме като символа на съпротивата, е върхът на айсберга. Сега вече виждате съпротивата във всички части на света.  

Може ли настоящата криза да доведе до вълна от тероризъм в Европа, свързан със защитници на "Хамас"? България може ли да стане мишена на терористични атаки?  

Хората, които са лишени от правата си и няма мирен начин да си получат правата, какво трябва да правят? Трябва ли да приемат тиранията и да умрат, или трябва да се очаква от тях да прибегнат до насилствени средства? Мислите за Европа, но не мислите за хората извън Европа. Неевропейците нямат ли права?! Нека уважаваме правата на другите да имаме мирен свят. Подкрепяйки престъпниците, светът става по-несигурен. Трябва да се тревожим за терористи, които получават масивна медийна и оръжейна подкрепа и убиват повече от 500 души в болницата с едно нападение. Въоръженият и безмилостен терорист е пред очите на всички с непоколебима подкрепа и никой не само не го осъжда, но и го подкрепя, и този терорист извършва още по-отвратителни престъпления без страх. 

Ако някой разруши домовете на хората, разсели обитателите, спре водата и електричеството, храната и лекарствата и разположи въоръжена армия зад стените на домовете им, и убие жените и децата на тази страна, и пресече пътя им за бягство, дали този не се нарича терорист?! Ако това не е терорист, тогава кой е?! 

Иран би ли се включил в преговори с Израел за намаляване на напрежението в региона? Кой би бил приемлив посредник и домакин на такива разговори?  

Ние искаме да спрем войната и убийството на хора и ще положим всичките си усилия, за да спрем войната. Но Израел е този, който създава условията за неравна война. 

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей призова за съд над отговорните израелски представители за действията им срещу палестинците - какъв международен съд според Техеран би бил подходящ да се заеме с този въпрос?  

Ако убийството на невинни хора и обикновени граждани не е престъпление, ако разселването на хората, разрушаването на домовете им, спирането на вода, храна, лекарства на хората не е военно престъпление, тогава какво е военно престъпление? И къде съдят военнопрестъпник?! В съда за военни престъпления! 

През годините имаше много интерпретации по темата - в крайна сметка признава ли Иран Холокоста? Имало ли е масово изтребление на евреи по време на Втората световна война? 

Представителите на медиите трябва да работят за прекратяване на убийствата на хора. Жалко е да се губи време с исторически дискусии. Трябва да се стремим към истинско просветление и към установяване на мир. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището. Пистата вече е разчистена и работи..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница", между селата Кърпачево и Горско Сливово, съобщи Ива Таралежкова, председател на сдружение "Деветашко..

публикувано на 28.06.24 в 19:25

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха в Перник

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха при съвместна операция ГДБОП и ДАНС. Специализираната операция е проведена на територията на град Перник.  Действията са осъществени от служители на ГДБОП и ДАНС и са във връзка с разкриването на престъпна схема, свързана с изпиране на пари от незаконна търговия с..

публикувано на 28.06.24 в 19:18