Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция вече поставят чипове, за да пазят маслините и зехтина от кражби

Снимка: Ани Петрова

Заради слаба реколта и високи цени фермерите в Гърция вече поставят чипове, за да пазят маслините и зехтина от кражби.

Високата цена на зехтина, която нарасна двойно за една година, привлича крадците. Организирани банди крадат от складове и частни домове, особено в селските райони, където по традиция хората се запасяват със зехтин за зимата. 

На остров Крит, известен с качествения си зехтин, фермерите се принудиха да поставят чипове за сигнализация при кражби. Често се крадат и маслини от дърветата, заради което чипове вече има и в маслиновите плантации. Някои фермери поставиха охрана на насажденията си, но това явно не помага срещу опитните крадци.

Зехтин се краде повече от части за леки коли, коментират пострадали от набезите. Откраднатата стока се продава лесно. 

На много места в страната полицията арестува хора, които продават без разрешително и сертификат за качество. За да предпазят клиентите от спекуланти, властите предупреждават да не се купува зехтин от непознати лица.

Слабата реколта от маслини ограничи производството. Някои от магазините за хранителни стоки в Гърция поставиха лимит - до 4 литра зехтин на клиент. 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кипър започват проявите за Международния ден на музеите

С над 130 събития в 28 музея от днес до края на месеца Кипър отбелязва Международния ден на музеите, който се чества на 18 май, и Европейската нощ на музеите. "Музеи за образование и научни изследвания" е темата на тазгодишния международен ден. Тя подчертава музеите като "динамични културни и образователни институции, способни да подхранват и..

публикувано на 11.05.24 в 17:34

Богата програма в Плевен за Европейската нощ на музеите и галериите

С богата програма Плевен се присъединява днес към инициативата Европейска нощ на музеите и галериите.  Събитията са посветени и на Празника на града, който се отбелязва на 15 май Вълнуващи и незабравими часове очакват плевенчани и гости на града. Богата програма е подготвила общината за Деня на Плевен - 15 май, чието начало е днес. На празника..

публикувано на 11.05.24 в 17:24

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства.  Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

публикувано на 11.05.24 в 17:21

Надпреварата за правопис "Бъди грамотен" започна от Габрово

Църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий беше избран за начало на тазгодишното издание на инициативата "Бъди грамотен". Надпреварата за правопис започна от Габрово. Габрово е първият град, в който екипът на Академика БГ гостува и под шатрата им на пешеходната зона в града габровци се спираха, за да проверят своите познания..

публикувано на 11.05.24 в 17:07

Екоорганизации искат с подписка да бъде публикуван докладът за измервателната система за въздуха

Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни измервателна система за въздуха. От документа се очаква да стане ясно какви са проблемите и защо не се измерват..

публикувано на 11.05.24 в 16:49

Откриха обявения за издирване ученик от Хасково

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с автобус при свои роднини. Те обаче не са съобщили на родителите му, че синът им е при тях, съобщи..

публикувано на 11.05.24 в 16:26

Йотова: Неделните училища са най-добрият проводник на българщината сред децата ни в чужбина

Международен научен форум "Пътят на светлината", който се провежда в Атина под патронажа на българския вицепрезидент Илияна Йотова, представи последните научни изследвания върху делото на братята Св. св. Кирил и Методий.  Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина Участват изследователи на делото на..

публикувано на 11.05.24 в 16:13